Știți postările acelea cu băi wow, ca în revistele de design sau showurile de pe Netflix? Ei bine, baia noastră nu e așa😊 Evident că nouă ne place cum a ieșit, dar mai mult decât pe design, noi am pus accent pe sănătate. Și pe buget, ce mai încolo și-ncoace. Am plusat oricum destul, căci eu n-aș fi vrut să depășim bugetul dezvoltatorului, dar nu prea aveai ce să iei cu 45 de lei mp de faianță și gresie, de exemplu. Ne-am dus pe la 100 de lei, cadă am luat una normală, obiecte sanitare nici prea-prea, nici foarte-foarte, pentru că am avut niste obiective clare: am investit în acele elemente care pentru noi contează mai mult – cele care ne susțin sănătatea.
Dușul igienic, util mai ales dacă aveți hemoroizi ori infecții urinare
Primul pe lista de priorități a fost dușul igienic, adică un duș pentru igiena intimă. De mult timp îmi doream, dar n-am mai făcut renovări la apartament. Dacă aveți o baie spațioasă puteți opta, evident, pentru un bideu, dar într-o baie mică aceasta este o soluție foarte bună. Și sincer, mie îmi place mai mult decât un bideu. Știu și cu bideu cum este, pentru că au părinții mei, dar mie tot dușul igienic mi se pare mai practic.
De ce vi-l recomand?
Ideal este ca de fiecare dată după ce mergem la toaletă să facem igiena intimă, dar mai ales dacă suferim de hemoroizi sau de infecții urinare frecvente. Foarte util este și postpartum sau după intervenții în zona genitală, când e nevoie de o igienă riguroasă și e mai complicat să intri la duș de nu știu câte ori pe zi. Am simțit-o pe pielea mea după naștere, la apartament, unde nu aveam duș igienic (dar după trei săptămâni ne-am mutat la casă și am văzut diferența).
Noi am ales unul Kludi, de la Neakaisa.ro (acesta).
Suportul pentru picioare: poziție corectă pe toaletă
Un alt element esențial în orice baie: suportul pentru picioare, care ne ajută să avem o poziție corectă pe toaletă. Pentru acesta nu trebuie făcută nicio modificare la baie, este și ieftin (de la 40 de lei în sus), așa că nu aveți nicio scuză să nu luați.
De ce să stăm cu picioarele pe acest scăunel când mergem la toaletă pentru a goli colonul?
Pentru că poziția naturală este tip ghemuit, cu genunchii ridicați, exact cum am sta dacă am merge la toaleta bunicilor, în curte, care nu avea niciun vas wc. În această poză vedeți cum rectul este „sugrumat” când stăm pe vasul de toaletă ca pe scaun și cum este „eliberat” dacă avem un scăunel sub picioare și stăm aplecați spre genunchi.

Ajută mult în caz de constipație și/sau hemoroizi, dar ideal ar fi să îl folosim dinainte, ca să contribuim la prevenirea acestor situații.
Noi îl avem de câțiva ani, dar visez la unul din lemn:) Nu mai știu exact de unde l-am luat, dar știu că am dat căutare pe google și am găsit ușor (iată aici).
Lumina caldă ne ajută să avem un somn odihnitor
Am avut noroc că am găsit casa când era la roșu, pentru că am putut face modificări. Iar lumina în baie a fost un must pentru mine. Adică să avem și lumină caldă, și rece. Și nu numai în baie.
De ce?
Lumina caldă stimulează producția de melatonină, deci ne ajută să ne relaxăm, să adormim mai repede și să dormim mai bine. Lumina rece are efectul opus. Așadar, odată ce vine seara e important să trecem către lumina caldă. În toată casa. În baie este cu atât mai important, dacă mergeți la toaletă în timpul nopții. Nu cred că vreți să vă trezească o lumină puternică, iar apoi să nu vă mai ia somnul. Ideal este să aveți o lumină soft, caldă, care să mențină starea de relaxare și de somn.
Eu inițial am zis că punem două corpuri de iluminat: unul în tavan și unul deasupra oglinzii, dar apoi mi-a venit ideea oglinzii cu led. Ce-i drept, are mai multe tipuri de lumină, iar cea caldă e a treia, adică trebuie să apăs de trei ori până să ajung la cea caldă. La început nu mi-a plăcut aspectul ăsta (pe care nu îl anticipasem), însă m-am obișnuit. Și mai nou am descoperit că poți regla intensitatea luminii, ceea ce îmi place muuult, pentru că o dau aproape la minimum, ca să nu-mi sară somnul noaptea (sau mai bine zis fetița noastră a descoperit când se juca la ea, că altfel noi nu știam:))
Aceasta este oglinda noastră (îmi place muuult că e ovală și mare).
Elemente de siguranță necesare în orice baie
La capitolul siguranță vă recomand să luați un covoraș antiderapant pe care să pășiți când ieșiți din cadă/duș. Riscul de a aluneca pe gresie este foarte mare, așa că un covor este obligatoriu. Fiți atenți chiar să fie antiderapant. Eu inițial am luat unul online la care așa scria, dar de fapt nu avea nimic pe dos, așa că l-am returnat și am luat direct din magazin, ca să îl pot vedea când îl cumpăr. Mă rog, a luat Ionuț, căci la început nu am vrut să expunem bebelușa la aglomerație, așa că eu am stat mai mult acasă. Se găsesc peste tot, în orice magazin de amenajări de tipul Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin etc.
Tot la capitolul siguranță aș include paravanul pentru cadă. Ajută să nu stropim cu apă pe jos, iar apoi să alunecăm. Sigur că pentru asta poate fi folosită și o perdea, dar eu prefer paravanul de sticlă, pentru că nu e plastic, arată mult mai bine și nu există riscul să facă mucegai, așa cum se întâmplă la perdele. E adevărat că trebuie să îl cureți, dar merită! Noi am avut și la apartament și am vrut neapărat și la casă. L-am luat pe acesta.
Varul, excelent pentru pereții fără faianță
Un alt element la care am ținut mult din categoria sănătate este varul. Am folosit var în toată casa, inclusiv în baie (avem un perete întreg fără faianță, plus tavanul, plus partea de sus, pentru că nu am pus faianță până la tavan).
Varul este un excelent dezinfectant. Suprafața de zugraveală cu var este permeabilă, lasă pereții să respire, așa că ajută și la evitarea apariției mucegaiului.
O să fac un articol și un video separat despre var, pentru că am primit deja multe întrebări în social media. Noi l-am luat din Ialomița, de la o familie care face var ca pe vremuri. Nu au site, dar dacă sunteți interesați îmi scrieți și vă dau direct numărul dumnealor de telefon. Problema cea mai mare este să găsiți pe cineva care să știe să îl prepare și să îl aplice cum trebuie. Noi am avut mult de furcă la acest capitol.
Vas de toaletă care susține sănătatea noastră și a planetei
Am fost atentă și la caracteristicile obiectelor sanitare și ale bateriilor, atunci când le-am ales, nu doar la aspectul lor. De exemplu, vasul de toaletă este Ideal Standard cu tehnologie Aquablade: este o tehnologie care economisește apa, este mai silențioasă, iar jeturile puternice curăță bacteriile de fiecare dată când se trage apa (acesta).
Ce nu prea îmi place: capacul. Am ales unul soft close, pentru că îmi place să pun mereu capacul, iar acelea obișnuite mă enervau, pentru că se trântesc dacă nu le pui ușooor, până jos. Cel soft close se închide singur, ușor, fără zgomot. Sau așa credeam, pentru că al nostru a început de la o vreme să facă zgomot când se închide. Și nici forma nu îmi place, pentru că nu ia exact forma vasului de toaletă și din cauza asta am observat că se murdărește destul de repede. Am vorbit la Neakaisa.ro și ne-au spus că uneori se întâmplă să facă zgomot mai ales dacă nu îl lași să se închidă singur și insiști, dar că e rezolvă ușor – se schimbă balamalele.
Baterii cu tehnologie prietenoasă cu mediul
La capitolul baterii am ales unele normale, ca să ne încadrăm cât de cât în buget. Pentru aspect, mi-ar fi plăcut negre, dar îmi era teamă că se vede orice pe ele. Apoi am vrut albe, dar nu ne încadram cu banii, așa că până la urmă am luat tot crom: Hansgrohe cu tehnologia EcoSmart – reduce cu până la 60% din consumul de apă. În baia noastra am ales gama Logis (aceasta), iar in cealalta Vernis Shape (aceasta).
Alegeți produse de îngrijire cât mai naturale
Sigur că o baie care ne susține sănătatea înseamnă și produse de îngrijire cât mai naturale, fie că vorbim despre săpun, șampon, pastă de dinți, cremă, loțiune de corp, produse de barbierit etc. Despre ce folosim noi am făcut pe Instagram două video-uri acum 2-3 ani, dar pe cele mai multe le folosim și acum (aici si aici).
Plante în baie? Daaaa!
Până să ne mutăm la casă nu am avut plante în baie, dar acum am pus (și vreau să mai pun). Mi se pare că schimbă cu totul atmosfera. Pe lângă faptul că purifică într-o oarecare măsură aerul, plantele ne dau o stare de bine chiar și numai când le vedem. Eu am pus deocamdată o orhidee și o ZZ Plant (Zamioculcas Zamiifolia), care m-a surprins! Îi merge foarte bine, s-a și înmulțit, deși nu mă pot lăuda că o îngrijesc prea bine. Ba chiar de multe ori uit să o ud… E adevărat că are lumină și poate că și asta o ajută (am pus-o în geam).
În video puteți să și vedeți tot ce am enumerat mai sus și cum arată baia noastră matrimonială. Deși e mică, mie îmi place mult cum a ieșit. Și mă bucur că cei de la Neakaisa.ro m-au susținut în acest proiect.
Neakaisa.ro este un magazin pentru casă și grădină, dar soluțiile pentru amenajarea băii ocupă un loc important. Noi cumpărasem de mai multe ori de la ei, dar acum am ales mai toate produsele.
Când am amenajat noi băile erau doar online, însă de curând au deschis și un showroom fizic, care arată wow! Puteți vedea acolo o parte dintre produsele de pe site. Îi găsiți pe strada Atelierului nr. 20, de luni până vineri, între orele 9:30 și 18:00.