Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această întrebare, sunt mai multe aspecte de clarificat, iar apoi voi și analiza etichetele mai multor deodorante.

Voi vorbi, bineînțeles, și despre aluminiul din aceste produse: duce sau nu la cancer de sân și la Alzheimer?

Vă invit să urmăriți video-ul de pe canalul meu de YouTube, unde am abordat toate aceste aspecte, iar în descrierea lui sunt și linkuri către deodorantele pe care le analizez. Îl găsiți la finalul articolului.

Deodorant vs antiperspirant: care e mai sănătos?

Mai întâi, să stabilim diferența dintre deodorant și antiperspirant.

Antiperspirantul, așa cum îi spune numele, este anti-transpirație, dacă putem spune așa. Adică blochează transpirația.

Nu vrem asta, pentru că prin transpirație eliminăm toxine: pielea este unul dintre organele de eliminare, alături de rinichi, intestine, ficat, plămâni. Daca noi le blocăm, toxinele rămân în corp.

Știu, producătorii de antiperspirante susțin că nu e ceva grav, căci avem celelalte organe care elimină toxinele, plus că avem glande sudoripare în multe zone, nu doar la axilă. Așa este, dar totuși de ce să le blocăm pe cele de la axilă? Dacă ele pentru asta au fost create, să elimine toxine, de ce să le blocăm noi?

Sigur că e puțin probabil să se întâmple ceva grav dacă folosim antiperspirant și le blocăm pentru o perioadă scurtă de timp, dacă trecem printr-o perioadă în care transpirăm foarte mult și nu putem funcționa normal din această cauză. Dar ideea este să vedem DE CE transpirăm abundent sau urât mirositor. Să găsim cauza, nu să ne bazăm ani de zile pe antiperspirante cu săruri de aluminiu. Nu facem decât să băgăm sub preș un dezechilibru și chiar să îl accentuăm, din moment ce nu îl tratăm.

Așadar, să ținem minte că transpirația este normală! E normal să transpirăm. Este modul prin care corpul elimină toxine.

Ideea nu este să nu mai transpirăm, ci să nu mai miroasă transpirația. Pentru asta, evident, e important să ne spălăm, dar uneori nu este de ajuns, așa că e nevoie să folosim deodorante, care pot fi spray, roll-on, stick.

Și, bineînțeles, ar fi bine să avem un stil de viață cât mai echilibrat, cu cât mai puține toxine, să ne hidratăm, să lucrăm cu noi la nivel emoțional, să facem terapie atunci când e nevoie (probabil ați observat că de multe ori transpirația abundentă apare în perioade ori situații stresante), să mergem la medic dacă simțim că e ceva în neregulă. Pot fi dezechilibre hormonale sau chiar o boală numită hiperhidroză, care necesită altfel de tratamente. 1-2% dintre oameni au acest diagnostic, deci totuși destul de puțini.

Aluminiul din deodorante duce sau nu la cancer de sân și la Alzheimer?

Antiperspirantele reușesc să blocheze transpirația cu ajutorul clorurii de aluminiu pe care o conțin printre ingrediente. Este vorba despre aluminiul de care ușor, ușor a început lumea să fugă, pentru că se spune că poate duce la cancer de sân și la Alzheimer.

Foarte pe scurt explicat, aluminiul reacționează cu niște substanțe din piele și creează un strat care blochează canalele sudoripare. Ca un fel de dop. Astfel, transpirația nu mai ajunge în exterior.

Întrebarea este: cauzează aluminiul din antiperspirante cancer de sân ori Alzheimer? Este o informație controversată, există unele studii care spun că da, altele că nu, dar nici unele concludente, care să arate clar o legătură sau nu. Care este adevărul? Nu știu. Și din păcate nu e singurul subiect controversat. În domeniul sănătății cam totul e așa, plus că apar mereu informații noi și ce credeam până ieri că e sănătos, astăzi nu mai este sau invers. E bulversant și îi înțeleg pe oamenii care nu știu ce să mai mănânce, ce produse să mai folosească, dar uneori cred că ne complicăm singuri viața.

Ce fac eu în astfel de situații, când informațiile sunt ba așa, ba așa? Mă liniștesc și merg pe logica mea, pe intuiție, pe simplitate.

Revenind la aluminiu, logica mea îmi spune asta: în cazul bolilor grave, precum cancerul sau Alzheimerul, de cele mai multe ori este vorba despre un cumul de factori, nu despre unul singur. Pe de altă parte, nici nu mi se pare ok să blocăm transpirația timp îndelungat, ani la rândul, cum se întâmplă de prea multe ori. Plus că aceste produse nu conțin doar aluminiu, ci și tot felul de alte substanțe sintetice, dintre care unele periculoase. Dar din nou spun, ca de fiecare dată: chiar dacă m-am documentat mult, nu am cum să le știu pe toate și nici nu dețin eu adevărul absolut. Citiți, documentați-vă, treceți totul prin propria gândire și faceți alegerile care considerați că sunt cele mai potrivite pentru voi.

Schimbări făcute pentru sănătate, nu din frică ori vinovăție

Analizând ce a mai apărut pe piață la capitolul deodorante și antiperspirante, am fost pur și simplu șocată. Există produse care asigură protectie impotriva transpiratiei 48 de ore, altele până la 5 zile (!!!), dar, țineți-vă bine, am găsit și un produs la care scrie așa: “oprește transpirația pentru o perioadă de 10 până la 14 zile după o singură aplicare”.

10-14 zile cu o singură aplicare! Vă dați seama ce conține acel produs? Eu sigur nu aș pune așa ceva pe pielea mea.

Vă rog eu din suflet gândiți-vă de zece ori înainte să folosiți astfel de produse ori înainte să le cumpărați copiilor voștri. Asta e și mai trist, că se folosesc de la vârste tot mai mici…

DAR dacă ați folosit până acum sau ați dat copiilor, nu e loc de vinovăție sau de frică. Nu ajută cu nimic. Ba dimpotrivă, aduce boală. Nu ați știut, nu ați avut timp să căutați ceva mai natural, nu mai contează. Important este să faceți o schimbare de acum înainte. Și eu am folosit ani buni antiperspirante cu ingrediente nu tocmai ok, până am început să fac schimbări în stilul de viață.

Alternați deodorantele, chiar dacă sunt naturale

Vă invit să vă uitați la video, pentru că acolo vă arăt mai multe deodorante și analizez etichetele lor. Practic vă învăț la ce să fiți atenți când alegeți unul, pentru că există mult mai multe pe piață decât cele pe care le prezint eu, așa că o să puteți face propriile alegeri.

Vă mai sfătuiesc ceva: să alternați produsele. Se mai întâmplă ca unele dintre ingredientele regăsite în deodorantele mai naturale să fie de fapt sintetice sau chiar controversate. În plus, oricând se poate dovedi că nu știu ce ingredient este de fapt toxic, așa că eu vă recomand să le alternați, să nu folosiți același deodorant ani de zile, fie el și din categoria celor naturale. Și nici să nu credeți ce scrie mare pe ambalaj, în partea din față. Verificați mereu eticheta cu ingredientele.

URMEAZĂ: Chimicalele din detergentul și balsamul de rufe și ce alternative sănătoase există

În video-ul următor din seria #LowToxicLife abordez alt subiect despre care primesc des întrebări: detergenții și balsamurile pentru rufe. Cei convenționali, obișnuiți, conțin tot felul de substanțe care pot afecta sănătatea: alergii atât respiratorii, cât și la nivelul pielii, iritații, dermatite, piele sensibilă, dezechilibre hormonale, reproductive, neurologice. În plus, toate aceste substanțe ajung în pământ și în ape, deci afectează natura, animalele și într-un final din nou pe noi. E un cerc vicios.

Noi nu am mai cumpărat astfel de produse de aproximativ 10 ani, așa că vă voi arăta ce detergenți am folosit în acest timp și ne-a plăcut cum spală (chiar am păstrat recipientele goale de aproape doi ani, ca să vi le arăt).

Iar dacă vă e teamă că nu vă permiteți să cumpărați detergenți ecologici, vă voi arăta și variante MAI IEFTINE decât produsele convenționale.

Între timp vă aștept pe Instagram și pe Facebook, unde postez zilnic ce produse folosesc, ce mănânc, ce locuri vizitez, ce informații citesc sau pur și simplu gânduri care pe mine mă ajută în diverse situații.

Iar dacă vreți să vedeți ce filtre pentru apă am ales noi, găsiți articolul AICI (filtre atât pentru bucătărie, pentru apa de băut, cât și pentru a avea apă filtrată în toată casa, inclusiv la băi).

Despre noul meu proiect, Low Toxic Life, din care face parte și acest articol, vă invit să citiți AICI.

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Sănătate financiară: cum să-ți gestionezi banii astfel încât să îți mai rămână la final de lună
There is no excerpt because this is a protected post.
Ingredientele periculoase din detergenții pentru rufe și ce variante naturale există
În ultimii ani li se recomandă tot mai des părinților să folosească detergenți ecologici pentru hainele copiilor, mai ales când […]
Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe