Ingredientele periculoase din detergenții pentru rufe și ce variante naturale există

În ultimii ani li se recomandă tot mai des părinților să folosească detergenți ecologici pentru hainele copiilor, mai ales când apar dermatite ori alergii, dar ce-ar fi să îi folosim dinainte, să încercăm să prevenim problemele? Sigur că nu reprezintă singurul factor declanșator, dar este unul dintre ei.

Și da, știu prima remarcă a multor oameni: sunt prea scumpi. E adevărat că unii sunt mai scumpi, dar există și variante chiar mai ieftine. La finalul articolului o să vedeți un video în care vă arăt ce detergenți am folosit noi în ultimii 9-10 ani, de când nu mai folosim detergenți convenționali. Am și păstrat câteva recipiente goale, ca să vi le arăt.

De ce să nu mai folosim detergenți clasici?

Cu toții am folosit și poate încă folosim detergenții convenționali, cei cu care sunt obișnuiți cei mai mulți oameni, dar puține persoane știu că aceștia conțin tot felul de substanțe cu efecte dăunătoare asupra sănătății.

Printre cele mai toxice sunt înălbitorii optici, parfumurile, coloranții (atenție și la detergentul sub formă de capsule colorate), lauril sulfat de sodiu (SLS), fosfați, substanțe petrochimice.

Toate aceste substanțe pot provoca alergii (atât respiratorii, cât și la nivelul pielii), iritații, dermatite, piele sensibilă, dezechilibre hormonale, reproductive, neurologice. Sigur că e vorba și despre efectul cumulativ, pentru că se găsesc în multe produse (cosmetice, odorizante pentru cameră sau pentru mașină, lumânări parfumate, balsam de rufe etc.), dar cu cât reducem din ele, cu atât scădem riscul apariției acestor boli.

Din păcate de cele mai multe ori efectele nu apar pe loc. Spun “din păcate”, pentru că astfel oamenii persistă în a le folosi. Dacă ar vedea imediat ce rău fac, în mod sigur ar căuta variante mai naturale.

Aceste substanțe ajung în corpul nostru prin piele (este cel mai mare organ al nostru și e mereu acoperit cu haine), prin nări (sigur ați observat ce miros puternic au atât detergenții, cât și balsamurile de rufe), prin faptul că apa de la mașina de spălat ajunge în pământ, în ape, deci afectează natura, animalele și într-un final din nou pe noi. E un cerc vicios.

Ce detergenți ecologici am testat de-a lungul timpului

Așa cum vă spuneam mai sus, sunt deja 9-10 ani de când nu mai folosim detergenți clasici. Am testat de atunci multe branduri de detergenți ecologici și am rămas la câteva care ne-au plăcut.

Întotdeauna am folosit un singur produs, nu un detergent pentru rufe albe, altul pentru colorate, altul pentru delicate. Și nici balsam. Din comoditate:) Și vă garantez că ai haine curate și cu unul singur. E adevărat că depinde cât de “obsedați” suntem cu nuanțele sau mirosurile. Poate ar fi bine sa renunțăm la pretențiile cu albul absolut, care ni s-a băgat în cap tot de industria producătorilor de detergenți (pentru acel alb imaculat se folosesc înălbitorii optici).

Nucile de săpun: 40 de lei pentru 100 de spălări

Câțiva ani buni am folosit nucile de săpun. Acestea sunt fructele unui arbore care crește în Asia. Ele conțin saponină, care se eliberează la temperaturi mai mari de 30 de grade.

Cum se folosesc? Se pun 5-6 nuci (sau 10-12 jumătăți) ) într-un săculeț de bumbac, iar acesta se pune în cuvă, împreună cu hainele (săculețul vine împreună cu nucile de obicei).

Cât costă? 500 de grame costă în jur de 40 de lei și ajung pentru aproximativ 100 de spălări (la o mașină de 5 kg), deci este o variantă mult mai ieftină decât detergentul obișnuit.

În video-ul de mai jos vi le arăt și vă dau toate detaliile despre ele. Online le găsiți aici.

Detergenți lichizi ecologici, cu ingrediente naturale

De aproximativ doi ani am trecut din nou la detergenții lichizi. Uneori mai folosim nucile de săpun, dar recunosc că mai ales de când cu bebelușa, ne e mai simplu să punem detergent lichid. Comoditatea, bat-o vina 🙂

Vă las aici câteva branduri pe care le-am testat și ne-au plăcut, cu tot cu linkuri către ele, iar în video vă și arăt recipientele: Sonett, Sodasan, Biolu, Biopuro și cel mai recent descoperit, Mulieres.

Pe acesta din urmă îl folosim deja de 6 luni, și pentru hainele noastre, și pentru ale fetiței noastre. Am luat varianta de 15 litri, ca să ne ajungă mult timp (am făcut un calcul și ajunge un an și jumătate – vedeți mai jos calculul). Săptămâna aceasta e la super reducere, plus că avem și un cod de reducere – în total 30% mai puțin – vă las toate detalile mai jos).

Toate se gasesc pe www.botaniq.ro. Unele dintre ele sunt și pe alte site-uri, dar mie mereu mi-a plăcut să am pe un singur site mai multe branduri, ca să le pot compara și apoi să aleg.

Eu sunt clientă Botaniq de câțiva ani, îmi comand de la ei nu doar detergenți, ci și suplimente, produse de curățenie, de igienă, alimente și multe altele. Îmi place că găsești de toate și mă bucur să am această colaborare cu ei. Pentru cei care mă urmăriți de mult timp știți deja, dar menționez și pentru cine e prima dată aici: fac colaborări doar cu acele branduri în care am încredere, pe care le-am testat, despre care m-am documentat.

Și tot datorită acestei colaborări avem un cod de reducere pentru brandul Mulieres. Folosind codul IZABELA10 aveți reducere 10% la orice produs din gama Mulieres (codul se aplică și la produsele reduse, dar nu la pachete). Le găsiți pe toate AICI (au și detergent pentru vase, și detergent universal, lavete refolosibile, tablete pentru mașina de spălat vase etc.)

Iar dacă aveți nevoie de suplimente de calitate, puteți folosi același cod pentru produsele ALTRIENT (vitamina C lipozomală nu lipsește de la noi din casă – am scris despre ea aici), pentru BETTER YOU (sunt suplimente sub formă de spray, ideale și pentru copii – am scris despre ele aici) și pentru NEUTRIENT (magneziu, colagen, probiotice). La fel, cu excepția pachetelor.

Ce îmi place la detergentul Mulieres

În primul rând l-am ales pentru că nu are substanțe dăunătoare. 99,97% sunt ingrediente naturale (lista completă este aceasta: 30% apă, 5-15% săpun de măsline*, <5% otet, glicerină, extract de lavandă*, acid citric, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu).

Îmi place că este potrivit pentru orice țesătură, inclusiv lână, mătase și Gore-Tex, deci nu trebuie să am mai mulți detergenți. De asemenea, este potrivit și pentru spălarea manuală, și pentru mașina de spălat.

Ambalajul este realizat din carton reciclat, care conține cu 70% mai puțin plastic, iar carcasa exterioară a ambalajului este biodegradabilă.

Cu siguranță vă întrebați cât costă. De obicei cel de 1.5 litri este 75 de lei, iar cel la 15 litri este 559 de lei, dar în acest moment sunt suuuper reduceri la toate produsele Mulieres. Detergentul la 15 litri are 20% reducere, plus cei 10% folosind codul IZABELA10, deci ajungeți la 402 lei în loc de 559. Iar această cantitate ajunge pentru 370 de spălări. Dacă speli 5 mașini pe săptămână înseamnă 74 de săptămâni, deci aproape un an și jumătate cu 402 lei (sau cu 500, dacă ratați aceste reduceri de Paște).

Produs ecologic și natural pentru pete

Pentru pete folosim de aproape 10 ani un săpun solid de la Sonett, iar acum câteva luni am descoperit că au și varianta sub formă de spray, care e mult mai ușor de utilizat.

Balsam vă spuneam că nu folosim absolut deloc, tot de vreo 10 ani. Și vă rooog nu mai folosiți acele basamuri din comerț cu tot felul de arome. Acele parfumuri sunt disruptori endocrini, adică provoacă dereglări hormonale (și nu numai). Tot brandul Mulieres are un oțet care poate fi folosit în loc de balsam (îl găsiți aici). Astfel rufele vor mirosi a curat, exact ca atunci când eram mici si uscau mamele sau bunicile noastre hainele pe sârmă (și nu, hainele nu vor mirosi a oțet).

Noi mai folosim și bicarbonat, în special la hainele albe sau la așternuturi (când spălam cu nuci de săpun foloseam întotdeauna și bicarbonat la cele albe, dar acum nu mai punem mereu). Pun 1-2 lingurițe în recipientul pentru detergent (după ce am pus detergentul și s-a dus).

Combinația oțet+bicarbonat este bună și pentru a curăța mașina de spălat din când în când. Eu încerc să fac asta lunar. Pun cam 100 grame de bicarbonat în compartimentul pentru detergent, doi litri de oțet în cuva mașinii și aleg un program de spălare la 90 de grade (fără haine, evident).

Schimbări din dorința de a fi mai sănătoși, nu din frică

Ca de fiecare dată, vă îndemn să faceți aceste schimbări cu bucurie, nu din frică. Și treptat, fără presiune sau vinovăție.

Bineînțeles testați, vedeți care vă place, care vi se potrivește. Dacă mie îmi plac acești detergenți nu înseamnă neapărat că nu mai sunt și alții ok sau că sunt cei mai buni. Nu am cum să le știu pe toate, așa că vă îndemn să vă documentați și voi.

Aștept să împărtășiți experiența voastră cu detergenții în comentarii.

URMEAZĂ: Baie care ne susține sănătatea & Saltea de dormit cu toate componentele naturale

În următorul articol și video o să vă arăt ce alegeri sănătoase am făcut în baie: cum am amenajat-o astfel încât să ne susțină sănătatea. O să vă vorbesc și despre salteaua de dormit pe care am găsit-o (cu absolut toate componentele naturale), dar și despre multe alte produse pentru casă, pentru bebeluși, pentru un stil de viață echilibrat.

AICI puteți vedea ce filtre am ales pentru apă, iar AICI o listă cu deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației.

Vă aștept și pe Instagram și Facebook, unde postez zilnic ce produse folosesc, ce mănânc, ce locuri vizitez, ce informații citesc sau pur și simplu gânduri care pe mine mă ajută în diverse situații.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Sănătate financiară: cum să-ți gestionezi banii astfel încât să îți mai rămână la final de lună
Pe ce s-au dus banii? Iei salariul, plătești rată, curent, întreținere, telefon, bagi benzină, mergi la supermarket, poate are nevoie […]
Ingredientele periculoase din detergenții pentru rufe și ce variante naturale există
În ultimii ani li se recomandă tot mai des părinților să folosească detergenți ecologici pentru hainele copiilor, mai ales când […]
Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe