Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu

Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un an jumătate, un proiect foarte drag mie, din care veți afla o mulțime de informații utile și concrete despre cum puteți avea un stil de viață cât mai echilibrat, natural și simplu. Mai exact, ce produse să alegem astfel încât să mâncăm, să respirăm, să punem pe piele, să ne inconjurăm de produse cât mai naturale, inclusiv în casă, la birou, în curte/grădină. O să vă dau exemple concrete, multe dintre ele locale. Știu că asta am transmis și în ultimii ani, dar de acum înainte vor fi și mai multe informații, plus că vor fi organizate pe categorii și le voi publica atât aici, pe site, cât și pe YouTube, Facebook și Instagram.

Iată câteva exemple:
• idei pentru o alimentație cat mai curată (atât rețete, cât și ce tip de ingrediente să folosiți și de unde să le procurați);
cosmetice și produse de machiaj naturale, deodorante, absorbante, ojă, haine din materiale naturale;
• produse de curățenie, detergenți de rufe, odorizante naturale pentru casă ori mașină;
• purificarea aerului, filtre pentru apă;
• alternative naturale la produsele utile în sarcină, la naștere și pentru creșterea copiilor (scutece, creme pentru prevenirea iritațiilor, haine și produse de îngrijire pentru mamă și pentru bebeluș etc.);
• amenajarea casei și a grădinii (există parchet fără emisii de substanțe toxice, saltele pentru dormit din materiale naturale, vopsea naturală pentru pereți, așternuturi, obiecte de mobilier și decorațiuni din materiale naturale, plante care ne susțin sănătatea, legume din semințe autohtone etc.).

 

Dacă vă e mai ușor să ascultați decât să citiți, vă invit să dați play acestui video. Am povestit absolut totul și aici. De acum înainte voi face și varianta video pentru cât mai multe articole. M-am gândit că uneori e mai simplu să dai un play și să asculți în timp ce faci mâncare sau curățenie, în drum spre birou sau spre altă destinație.

 

Spuneam că vă voi împărtăși informații despre cum să avem un stil de viață mai echilibrat și natural, cu mai puține substanțe dăunătoare pentru sănătate. În străinătate este foarte în vogă conceptul Non Toxic Life, dar din punctul meu de vedere nu putem avea o viață fără toxine. Din păcate, aceasta este realitatea, substanțele dăunătoare există peste tot, nu avem cum să le evităm complet, dar le putem reduce și astfel să ne susținem sănătatea atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung.

Mie mi se pare mai potrivit termenul Low Toxic Life sau mai bine spus: un stil de viață cât mai natural, echilibrat, simplu, sustenabil.
Este esențial să facem schimbări, pentru că din păcate suntem înconjurați de substanțe periculoase pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri, a planetei. Substanțe care ne îmbolnăvesc încetul cu încetul, fără să ne dăm seama.

Este vorba de toxinele din aer, de cele din apă, de pesticide, conservanți, coloranți sintetici, potențiatori de gust din alimente, e vorba și de plastic, de ingredientele periculoase din cosmetice, din produse de îngrijire, din absorbante, din odorizantele de cameră sau de mașină, din lumânările și bețișoarele parfumate, din produsele de curățenie, din mobilă, parchet, lavabilă, covoare, saltele, tigăi, oale, cratițe, din produsele destinate bebelușilor, proaspetelor mame sau femeilor însărcinate. Câteva exemple concrete: compuși organici volatili, disruptori endocrini, metale grele, PFA-uri, substanțe ignifuge.

Ce efecte au toate acestea? Contribuie la apariția și/sau agravarea mai multor boli: alergii, astm, dezechilibre hormonale, probleme de fertilitate, pubertate precoce și probleme în dezvoltarea copiilor, afectarea imunității, afectarea sistemului nervos, cancer. Și nu sunt niște exagerări, ci sunt demonstrate de studii și recunoscute de instituții importante precum Organizația Mondială a Sănătății, FDA, Comisia Europeană, Agenția Europeană de Mediu, Greenpeace etc. Dacă vreți să citiți mai multe, vă las câteva rapoarte: aici, aici, aici, aici, aici, aici.

Efectele substanțelor PFA asupra sănătății (sursa: European Environment Agency)

Schimbări din dorința de a fi mai sănătoși, nu din frică

M-am tot gândit cum să transmit aceste informații astfel încât să nu aducă frică, panică, îngrijorare… De altfel acesta a fost unul dintre motivele pentru care am amânat atâta timp acest proiect. Până și eu am clacat la un moment dat, anul trecut, după două luni de documentat și căutat produse mai sănătoase. Eu, care de 16 ani fac interviuri despre sănătate, iar de 13-14 am început să fac schimbări în stilul meu de viață, am clacat. Evident că știam câte substanțe toxice există, de asta am și eliminat din stilul meu de viață multe dintre produsele care conțin astfel de substanțe, dar anul trecut când am început să documentez și partea de construcție și amenajare casă, am fost șocată. Pur și simplu nu îmi imaginam că aproape tot ce avem în casă ne face rău. Țin minte că după două luni de documentat, de căutat materiale și produse pentru casă mai sănătoase, am clacat. În momentul în care am văzut negru pe alb că în anul 2001 promiteau la nivelul Uniunii Europene că vor interzice toate aceste substanțe, iar 21 de ani mai târziu sunt în continuare pe piață, poate chiar mai multe decât atunci, pur și simplu m-a apucat plânsul. De furie, de deznădejde, de indignare.

O perioadă am abandonat ideea, am zis că nu mai fac niciun proiect, că nu împărtășesc tuturor ce aflasem, dar pe de altă parte e important să afle cât mai mulți oameni aceste informații, pentru că așa putem face schimbări, așa ne putem întoarce către natural. Și e important să știm că există soluții. Chiar există. Asta contează cel mai mult. Și nu toate costă o avere, așa cum ați crede. Am descoperit și producători locali cu prețuri decente.

Schimbări făcute treptat, cu resursele pe care le avem

Și încă o lecție pe care am învățat-o în ultimul an: facem ce putem. Nu trebuie să ne dăm peste cap, să muncim suplimentar, să ne mai luăm un job doar ca să ne permitem nu știu ce produs mai sănătos sau nu știu ce casă. Putem face schimbări și fără astfel de sacrificii, mai ales că nu trebuie să le facem pe toate în același timp. Altfel, intervine presiunea, multă muncă, mult stres, iar acestea duc în timp la probleme de sănătate, deci nu rezolvăm nimic. Avem impresia că ne facem un bine, când de fapt ne facem rău.
Așadar facem ce putem, cu liniște, pace, cu ce resurse avem în acest moment. Și chiar putem face schimbări, indiferent de venitul pe care îl avem, indiferent că stăm la oraș sau la țară, la casă ori la apartament, în casa noastră sau în una închiriată. Și mai e vorba de prioritizare: punem sănătatea pe primul loc și vom începe să facem schimbări. Ușor, ușor.

URMEAZĂ: ce filtre pentru apă am ales

Săptămâna viitoare vă arăt ce filtre pentru apă am ales – e foarte important ce apă bem, iar când stai la oraș (dar și în afara orașului) un filtru e o soluție mult mai bună decât apa la pet. Noi am ales filtre pentru toată casa, adică puse pe conducta principală astfel încât să avem apă filtrată în toată casa, plus dedurizator, plus un sistem de filtrare pentru bucătărie, pentru apa de băut.

După ce vă voi povesti despre filtre urmează articole și video-uri despre deodorante și antiperspirante, detergenți de rufe, saltele pentru dormit din materiale naturale și multe altele.

Între timp vă aștept pe Instagram și pe Facebook, unde postez zilnic ce produse folosesc, ce mănânc, ce locuri vizitez, ce informații citesc sau pur și simplu gânduri care pe mine mă ajută în diverse situații.

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe