Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate

Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că aveam și alte simptome: mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, diverse stări ciudate.

Cauzele, evident, pot fi multe. Am făcut tot felul de analize și investigații, dar degeaba. Până acum trei ani, când am început să citesc despre microbiom. La începutul lui 2019 am și făcut un test de microbiom, doar că l-am făcut și atât. Am avut atunci o perioadă foarte grea din punct de vedere emoțional și nu am putut să mă țin de dietă și de tratamentul cu suplimente. Plus că voiam să fac și un test de alergii alimentare, dar i-a venit rândul abia de curând.

Rezultatul: am alergii alimentare la 17 alimente. Mai exact, alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut atât eu, cât și Ionuț, soțul meu. El are doar la patru alimente, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foooarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Ce înseamnă alergii alimentare întârziate

Pe scurt, a avea o alergie alimentară de tip întârziat înseamnă că vei avea reacții chiar și la 72 de ore după ce ai mâncat acel aliment, deci e cam imposibil să îți dai seama la ce ai, pentru că în acele ore evident că ai mâncat și alte alimente.

Și mai e o problemă: reacțiile pot fi de tot felul. De la cele digestive (balonare, gaze, constipație, sindrom de intestin iritabil) până la dermatite, migrene, insomnie, oboseală, anxietate. 

Evident că pot fi o mulțime de cauze pentru aceste simptome și de asta e extrem de important să mergeți la un medic care să pună cap la cap simptomele și să vă spună ce e de făcut. Poate e nevoie să faceți analize de sânge, ecografii, teste pentru alergii imediate sau pentru intoleranțe. Poate e nevoie de un test al florei intestinale sau poate e nevoie doar de schimbări în stilul de viață sau în alimentație.

E important să nu priviți acest test ca pe un panaceu. El este un instrument de ajutor, dar se completează cu analize, simptome, investigații. Plus că ar fi ideal să se completeze cu un test de microbiom. Dezechilibrul florei intestinale duce la dezechilibre în tot organismul.

Nici eu nu mă bazez doar pe testul Imupro. Pe lângă dieta de eliminare fac schimbări și în alimentație (în special la partea de organizare), iau suplimente la recomandarea medicului, am grijă să fac mișcare, să dorm și multe altele. Eu văd Imupro ca pe o piesă dintr-un puzzle mai mare.

Diferența dintre intoleranțe, alergii IgE mediate și alergii IgG mediate

Pentru că am primit foarte multe întrebări de la voi după ce am postat pe Facebook și pe Instagram că am făcut acest test, m-am gândit să fac un interviu cu medicul la care mergem noi. Este vorba despre dr. Cezarina Matei, medic de familie cu competență în gemoterapie, homeopatie, acupunctură. Lucrează cu astfel de teste de peste 5 ani, așa că în interviu ne dă multe informații despre aceste alergii cu efect întârziat. Sunt foarte, foarte multe de spus, de asta am și vrut să fac un interviu video. De altfel ne-am și lungit destul de mult:) Până la urmă am făcut două interviuri și încă aș mai fi avut de pus foarte multe întrebări 🙂

Iată câteva dintre subiectele abordate în primul interviu:

diferențele dintre alergiile IgE mediate (alergii imediate), cele IgG mediate (cu reacție întârziată) și intoleranțele alimentare;

-explică foarte frumos, pe înțelesul tuturor, ce se întâmplă în organism când consumăm niște alimente la care avem o alergie întârziată;

-de ce flora intestinală e importantă în acest „puzzle” și când e recomandat un test de microbiom;

-ne dezvăluie și rezultate pe care le-au obținut câțiva dintre pacienții dumneaei (inclusiv cu tiroidită autoimună, poliartrită reumatoidă și un copil care ajungea lunar la spital cu probleme respiratorii mari);

-vorbim puțin și despre intoleranța la histamină;

-vorbim și despre controversele cu privire la acest test.

Există sau nu studii? Este sau nu un test relevant?

Unii dintre voi probabil știți deja că sunt medici care nu recomandă aceste teste care depistează alergii IgG mediate. Unii dintre ei susțin că nu sunt relevante, că nu există studii, că nu sunt recunoscute de OMS. Și la aceste nelămuriri răspunde doamna doctor în interviul de mai sus.

Când am hotărât noi să facem acest test știam că există două tabere, medici care îl recomandă și medici care nu, dar am luat decizia să îl facem pentru că mi-a fost recomandat de-a lungul timpului de doi medici în care eu am încredere, știam persoane care l-au făcut și au avut rezultate ținând dieta, plus că atunci când m-am documentat despre ImuPro am văzut că printre medicii care îl recomandă sunt și mulți pe care eu îi cunosc de ani de zile, medici care sunt mereu la curent cu noutățile din domeniul lor de activitate. I-am găsit în listă pe prof. dr. Ioan Nedelcu (dermatologie), dr. Alexis Cochino (imunologie și alergologie), dr. Gabriela Ion (pediatrie), dr. Ruxandra Pleșea (nutriție). Lista completă cu clinicile și medicii care au experiență cu acest test (din mai multe orașe din țară) este aici.

Inclusiv pe dr. Cezarina Matei o cunosc de dinainte să fac acest test și am descoperit total întâmplător că și dumneai are experiență cu el. În plus, mi-a plăcut din prima clipă, am simțit că rezonăm de când am ascultat-o prima dată la o conferință despre homeopatie, acum aproape doi ani.

Evident că nu dețin eu adevărul absolut, nici măcar medicii nu dețin adevărul absolut, de aceea vă recomand să vă documentați și să luați decizia care vi se potrivește vouă.

Cât costă și unde se face?

Cred că cele mai multe întrebări pe care le-am primit au fost „unde se face acest test” și „cât costă”, așa că în al doilea interviu găsiți aceste informații, dar și dacă se face în mai multe orașe din țară, de la ce vârstă, ce presupune dieta de excludere si multe alte detalii.

Atenție, nu e de ajuns să faceți testul. Cel mai important este ce faceți DUPĂ ce primiți rezultatul testului. Mie asta mi se pare cea mai grea parte. Noi suntem la începutul dietei de eliminare și recunosc că nu îmi e ușor, în special din cauza rotației. Dar e vorba despre 5-8 săptămâni, deci nu e o veșnicie. Dr. Cezarina Matei explică pe larg în interviu și ce este de făcut după primirea rezultatului:

Dacă mai aveți întrebări, vă rog să le puneți în comentarii, iar eu sau doamna doctor vom răspunde cu drag.

 

***

Atenție, acest articol nu ține loc de consult medical. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism.

***

Am realizat acest articol cu sprijinul www.testedebine.ro, însă nu este parte a unui contract. A fost alegerea mea să fac interviurile, din dorința de a vorbi despre un subiect care pe mine m-a ajutat și sper să fie de folos și altor oameni.

 

Featured Photo by Unsplash

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Cum am amenajat baia astfel încât să ne susțină sănătatea
Știți postările acelea cu băi wow, ca în revistele de design sau showurile de pe Netflix? Ei bine, baia noastră […]
Sănătate financiară: cum să-ți gestionezi banii astfel încât să îți mai rămână la final de lună
Pe ce s-au dus banii? Iei salariul, plătești rată, curent, întreținere, telefon, bagi benzină, mergi la supermarket, poate are nevoie […]
Ingredientele periculoase din detergenții pentru rufe și ce variante naturale există
În ultimii ani li se recomandă tot mai des părinților să folosească detergenți ecologici pentru hainele copiilor, mai ales când […]
Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe