Probabil știți deja că am demarat o strângere de fonduri pentru Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești. Este spitalul desemnat să îngrijească bolnavii confirmați cu noul coronavirus din județul Gorj. Am povestit AICI ce m-a determinat să fac această campanie, unde vor ajunge banii și ce vrem să trimitem spitalului.
Revin cu rugămintea să donați orice sumă, oricât de mică sau mare. În trei zile am strâns ÎMPREUNĂ aproape o treime din targetul pe care mi l-am propus, 25.000 de lei, dar mai e mult până reușim să strângem toată suma, plus că n-ar strica să o depășim, pentru că sunt foarte multe lipsuri acolo. Vă mulțumesc tuturor!
Să ne gândim că oricare dintre noi poate lua virusul și poate ajunge la spital. Ori părinții, bunicii sau alte rude. Mai mult, este esențial ca medicii, asistentele, infirmierele să se protejeze, pentru că altfel se vor infecta și nu o să mai aibă cine să îngrijească bolnavii. Ați văzut ce e la Suceava, Constanța sau Brașov. Haideți să lăsăm atitudinea negativă și agresivă, că nu ajută la nimic acum. Vă rog.
AICI puteți dona. Durează doar câteva minute, cât introduceți numele, adresa de mail, suma dorită și datele cardului.
Mai jos puteți citi ce mi-au povestit șefa secției ATI, asistenta șefă a secției Chirurgie și asistenta șefă a secției Obstetrică-Ginecologie (toate femeile însărcinate confirmate cu COVID vor fi duse acolo, la fel și cele cu tot felul de probleme ginecologice).
Șefă secție ATI: „Nu pot să decid eu cine trăiește și cine moare, nu pot!”
Șefa secției ATI de la Spitalul din Târgu Cărbunești este soția unui verișor al meu. Zilele trecute, când mi-a venit ideea să fac strângerea de fonduri, am sunat-o să o întreb care e situația acolo. „Ne-am mobilizat cu toții, am strâns bani, fiecare a sunat pe cine mai cunoștea, ca să facem rost de ce putem, dar ne lipsesc multe, foarte multe”, mi-a spus.
Când am întrebat-o de aparatele de ventilație mecanică, mi-a spus că au trei, dar numai două sunt funcționale. „Și ce o să faceți dacă aveți mai mulți pacienți în stare gravă?”, am întrebat-o. A început să plângă.
„Nici nu vreau să mă gândesc la asta. Eu nu pot să aleg, nu pot să decid eu cine trăiește și cine moare, nu pot! Dacă îmi vine un pacient de 50 de ani și unul de 70 și eu am un singur aparat de ventilație disponibil, ce fac? Am eu dreptul să hotărăsc cine să moară și cine nu? Că n-o să am unde să îl trimit, din moment ce noi suntem spital COVID. Eu nu știu cât de zdraveni la cap o să ieșim din asta… Nu o să pot trăi cu gândul ăsta.” (dr. Mariana Văduva, șef secție ATI la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești din Gorj)
Aparatele de ventilație mecanică sunt esențiale într-o secție ATI, mai ales pentru bolnavii de COVID-19.
„Eu tot sper că o să ne aducă, pentru că altfel nu știu ce facem… Ne mai trebuie și monitoare, niște lămpi UV, un purificator de aer. Spațiile sunt închise, fără geamuri, deci trebuie să facem ceva și în privința asta.”
Asistentă șefă Obstetrică-Ginecologie: „La noi e mult mai complicat, e nevoie de multe lucruri la care nici nu te-ai gândi”
Mihaela Mitru este asistentă șefă la secția de Obstetrică-Ginecologie. Lucrează de 28 de ani la spitalul din Târgu Cărbunești. Lipsuri sunt dintotdeauna în toate spitalele, știm cu toții, dar doamna Mitru mi-a spus că în această situație e mai rău, pentru că se schimbă foarte multe proceduri.
„Va fi o dramă dacă nu vin materiale. La Obstetrică-Ginecologie e mult mai complicat, nu ai nevoie doar de echipament de protecție. Sunt foarte multe lucruri la care nu ne-am fi gândit și ne gândim zi și noapte cum să facem mai bine… Noi avem instrumentar, avem nou-născuți, trebuie separați de mamă, ne-ar trebui cearșafuri de unică folosință, halate sterile, comprese, câmpuri sterile… Daca le-am avea, cât am ușura totul…
Sau cine s-ar fi gândit că nu putem lua tensiunea cu tensiometrul, pentru că nu trebuie să punem stetoscopul în urechi? Deci ne-ar trebui tensiometre electronice și nu avem. Sau pompe de perfuzie: dacă ai o gravidă căreia trebuie să îi pui o perfuzie, această pompă este foarte utilă. E un aparat care se montează pe stativul de perfuzie și reglează ritmul de picurare, când se termină perfuzia nu intră aer, ar fi foarte util, pentru că nu ai cum să stai tot timpul lângă fiecare pacientă, mai ales dacă o să fie secția plină.
Și sperăm că vom primi echipamente de protecție, pentru că altfel ce facem? Ne infectăm și plecăm acasă? Dacă nu o să avem botoși, am fost instruiți să ne luăm câte doi saci menajeri în fiecare picior, prinși cu elastic din acela de bani, și abia apoi băgăm piciorul în cizme. Nu-i problemă, mă bag și în saci de gunoi, numai să mă întorc acasă la copil.”
Asistentă șefă Chirurgie: „Noi nu plecăm nicăieri. Asta este meseria noastră și trebuie să ne-o facem.”
Cristina Ridichie este asistenta șefă a secției Chirurgie. A fost primul angajat al spitalului care mi-a spus că sunt bine, că nu mai au nevoie de prea multe lucruri, dar că toate mesajele agresive ale oamenilor îi afectează.
„Sincer, am fost dezamăgite de mesajele oamenilor. Noi nu plecăm nicăieri. Asta este meseria noastră și trebuie să ne-o facem.
Noi ne-am mobilizat cât am putut, ne-am creat circuite și ne simțim în siguranță. Echipamente de protecție încă nu avem, dar am încredere că vom primi. Pe secția noastră chiar avem ce ne trebuie, avem aparatură, oamenii din zonă știu. Este un spital căutat, pentru că la noi se fac tot felul de intervenții.
Ne-am gândit că ne-ar mai trebui un tunel de decontaminare, am înțeles că nu depășește 1500 de euro, încercăm să găsim. Am avea nevoie și de niște camere video, să putem urmări pacienții non stop, și când nu suntem lângă ei.”
E nevoie de solidaritate. E nevoie de puterea lui ÎMPREUNĂ
Haideți să ne unim și să facem o schimbare împreună. Poate că acest virus nu a venit întâmplător. Poate e vremea să ne schimbăm, să nu ne mai gândim doar la noi. În plus, atunci când dăruiești, vei primi înapoi mult mai mult. Poți primi bani de unde nu te aștepți sau poți primi o veste bună, o oportunitate, iubire, sănătate, un gând bun, o rugăciune, sunt foarte multe modalități prin care cu siguranță vom primi înzecit ceea ce dăruim. PUTEȚI DONA DACĂ DAȚI CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS
Dacă nu aveți posibilitatea să faceți plată online, Asociația Zi de Bine are și un număr de sms: trimiteți textul SUS la 8862. Costul unui sms este 4 euro. Banii trimiși prin sms nu ajung la un spital anume, așa cum ajung cei din campania făcută de mine cu sprijinul asociației, dar fetele distribuie și banii din sms-uri acolo unde e cea mai mare nevoie. Din 15 martie până azi, 6 aprilie, au făcut achiziții de 600.000 de euro și au trimis aparatură medicală, echipamente și dezinfectanți la 40 de sptale din țară. Urmează și altele, printre care și Spitalul din Târgu Cărbunești. Orice donație este bine-venită. Mulțumesc în numele pacienților și medicilor!
Sursă poze: www.pexels.com, www.spitalcarbunesti.ro