Cadrele medicale fără echipamente de protecție: „Oameni buni, stați în casă! Gândiți-vă și la noi. Și noi avem familii.”

Duminică am atras atenția că medicii nu au primit echipamente de protecție în articolul „Medici panicați că nu au dezinfectanți și echipamente de protecție. Autoritățile spun că avem de toate”

Găsiți acolo declarații uluitoare ale unor medici. Și veți mai citi altele mai jos, nu doar de la medici, ci și de la asistenți sau farmaciști.

Luni, dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea, a intrat în direct la Digi24 și a spus exact ce mi-a povestit și mie în articol, că nu au primit echipamente de protecție. Ulterior, managerul spitalului, dr. Mircea Lupușoru, a declarat că au tot ce le trebuie: “Avem stocuri pentru 45 de zile minim. Am cumpărat înainte 10.000 de măști. S-au terminat într-o săptămână. Acum avem 25.000 de măști, avem combinezoane, ochelari, halate de unică folosință”. Imediat după, colega mea Carla Tănasie a fost în depozitul spitalului. Managerul i-a arătat cutiile cu echipamente, dar în secții medicii nu aveau mare lucru. Carla Tănasie i-a întrebat de ce, iar răspunsul a fost : “Ni s-a spus să le ținem sub cheie și să le dăm când vom avea suspecți.

Ce să înțelegem din această declarație? Eu înțeleg „mai întâi să se infecteze și apoi îi protejăm, adică degeaba îi mai protejăm”. Serios?! Asta înseamnă “avem de toate”? În plus, nu știam dacă să râd sau să plâng când managerul spunea că au 100 de combinezoane. Păi cum le ajung 100 de combinezoane cel puțin 45 de zile?

Cadrele medicale au nevoie de timp să învețe să manevreze combinezoanele

Și dacă tot veni vorba de combinezoane (acele costume etanșe, ca de cosmonaut), trebuie să știți că medicii au nevoie de un training înainte, trebuie să învețe cum să se îmbrace și cum să se dezbrace de ele corect și cât mai repede. 

“Ar trebui să existe training timp de 3 săptămâni. S-a dovedit că de atâta timp e nevoie pentru a învăța să îl îmbraci corect. Dacă nu faci asta, riști să te infectezi, dar și mai periculos este cum te dezbraci, pentru că atunci te poți contamina foarte ușor. În Franța există o persoană care se ocupă de asta, să ajute și să verifice că medicii se dezbracă în mod corect. Dacă nu faci corect îmbrăcarea sau dezbrăcarea, atunci tu crezi că ești safe, dar de fapt e posibil să te fi infectat și apoi îi infectezi și pe alții fără să știi, atât pe colegi, cât și pe pacienți. Acesta este marele pericol”, mi-a spus dr. Stamate.

Medic ATI, Spitalul Colentina: Nici nu am văzut astfel de combinezoane

Același lucru mi-au povestit mai mulți medici. Și chiar au circulat filmulețe cu personalul de la Matei Balș, care a făcut astfel de traininguri. Cu cei de la Colentina, însă, nu s-a întâmplat așa. 

Tot luni am vorbit la telefon cu un medic de la ATI, care îmi spunea că nu au văzut astfel de combinezoane. Conducerea le-a spus că are, dar lor nu le-a dat nimeni, ca să le încerce, să se obișnuiască și ei cu îmbrăcatul corect. 

Era cât de cât liniștit, pentru că preconizau că în aproximativ două săptămâni vor prelua pacienți de la Balș, dar surpriză! Nu au trecut două ore de când am vorbit și ministerul a anunțat că spitalul Colentina devine spital suport pentru Balș. 

Multe spitale nu au proceduri pentru situația în care vine un om suspect de COVID-19

Mai este o problemă pe care mi-au spus-o mulți medici din diferite spitale: că nu există o procedură, un workflow, un circuit pe care să îl urmeze atunci când le vine un pacient cu simptome sau din una dintre țările cu peste 500 de cazuri. Să știe fiecare medic, fiecare asistentă ce are de făcut. Ieri îmi povestea un medic că le-a venit un pacient care se întorsese din Spania de curând și pur și simplu a fost o harababură, căci cadrele medicale nu știau cum să facă. Asta e de neconceput! Asta nu ține de stocuri, de achiziții, ci doar de profesionalismul conducerii. 

Medicii s-au organizat cum au crezut că e mai bine, dar faptul că nu aveau o procedură clară a întârziat actul medical și bineînțeles că se pot face și greșeli, care să determine infectarea personalului medical sau a celorlalți pacienți, care vin la spital cu alte probleme. Nu s-a vindecat nimeni subit de bolile pe care le avea doar pentru că a apărut noul coronavirus. Oamenii au în continuare boli și trebuie să meargă la medic. E adevărat că doar care au nevoie de ceva urgent. Ceilalți e bine să stea acasă și mai degrabă să sune medicul.

La noi la Digi24 managerii au luat imediat decizii pentru a ne proteja și pentru a se asigura că va avea cine să lucreze și în perioada următoare. S-au luat măsuri stricte și fiecare știe ce are voie să facă și ce nu. Adevărul este că la spitale nu e nevoie de așa ceva. Oricum nu li se dau echipamente ca lumea, așa că de ce să se mai chinuie managerii să facă proceduri? Oricum medicii o să se infecteze, așa-i? 

Sunt ironică, știu. Nu e stilul meu, știți că prefer să scriu despre subiecte medicale, să fac educație mai degrabă decât dreptate, dar de data asta nu am putut sta deoparte. Nu suport să aud “avem de toate” când atâtea cadre medicale spun că nu e așa. E adevărat că puțini au curajul să spună public, dar nu vreți să știți câte mesaje anonime am primit. Și am citit destule și pe Facebook. Plus că vorbesc între ei la telefon sau pe grupurile de whats app, știu pentru că am văzut multe discuții, dar bineînțeles că nu le pot face publice. Problema este că nu au curajul să spună public. Cei care spun cu nume și prenume sunt foarte puțini. 

Dragi colegi jurnalisti, bloggeri, vloggeri, influenceri sau simpli cititori, haideți să le facem auzite vocile! Poate așa prind curaj și alții să spună ce se întâmplă cu adevărat. Aici nu e vorba despre a răspândi panică, ci despre a determina autoritățile să facă ceva. Sau măcar să recunoască adevărul.

Ar putea să spună uitați, oameni buni, medici, asistenți, cetățeni ai României, în țară avem atâtea măști, atâtea cu filtru, atâtea simple, atâția ochelari, viziere, dezinfectanți, spirt etc. Nu sunt suficiente, am mai comandat atâtea, facem tot posibilul, ne străduim, dar e criză peste tot, se găsesc greu, vom produce și la noi în țară asta, asta și asta, dar până atunci trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Dacă ar spune adevărul aș înțelege și sunt sigură că ar înțelege și medicii, că doar e criză peste tot de echipamente. Dar nu să spui că ai de toate, când de fapt la noi nu ai de toate nici pentru probleme de zi cu zi, obișnuite, dar pentru o criză ca aceasta!

Vă las mai jos câteva declarații ale unor medici, asistenți și farmaciști, dar atenție! Cei care sunt în prima linie sunt mai mulți: și polițiști, angajați ai IGSU, angajați din supermarketuri, din bănci, din instituții de stat care au program cu publicul. Pentru ei toți e bine să stăm cât mai mult în casă și să nu facem drumuri inutile. Sigur că medicii sunt mai expuși, pentru că la ei se duc pacienții când au semne de răceală, gripă sau COVID-19.

Dr. Cristiana Adi Oprița, medic de urgență

“Eu sunt medic de medicină de urgență la un spital militar din Sibiu, dar sunt civil, nu militar. Este mai mult decât bătaie de joc! Eu înțeleg că nu există, că statul e responsabil, dar și managerii sunt responsabili, pentru că se știa de asta și trebuia să se intereseze din timp. Nu e posibil să mă lase să lucrez cu mâinile goale! 

Primii care iau contact cu acești pacienți sunt medicii de urgență, din Unitățile de Primiri Urgențe, din camerele de gardă, de la Ambulanță. Eu nu vreau echipament din ăla de cosmonaut, dar dă-mi măcar o mască cu filtru, cu protecție maximă! Sau măcar o mască FFP3 și o vizieră! Combinezoanele să le dea la ATI, că ei au mai mare nevoie. Eu acum sunt în concediu medical, pentru că am niște probleme de sănătate care s-au acutizat, probabil și de stres, de nervi, dar vineri când am lucrat nu aveam circuit, nu aveam unde să izolăm pacienții, am avut doar măști simple, chirurgicale, pentru că am avut noi rezerve.

Dar mănuși, ochelari?

E, ochelari, ce ochelari?! Nu avem echipament deloc! Doar mănușile și măștile simple, atât. Motiv pentru care eu nu mă mai întorc la muncă dacă nu ne asigură un minim echipament de protecție. Eu nu sunt genul de om care să se dea bătut, sunt în urgență din 1996. Și nici nu sunt o fricoasă de fel, dar totuși, să mă lași cu mâinile goale într-o bătălie? Am și eu familie, am și eu copii. Nu mi-e frică pentru mine cât mi-e frică pentru ei.”

Daniel Petrica Simion, asistent medical

Asistent Daniel Petrica Simion, de la Spitalul Universitar de Urgență București, a postat luni (16 martie) un video pe profilul său de Facebook în care spunea: 

“Azi-dimineață, când am ajuns la spital, am constatat că cei de la pază nu aveau măști, colegele liftiere nu aveau măști. Am mers la blocul operator, am intrat în sală și nu aveam dezinfectant. Am sunat asistenta sefă și a zis că a pus duminică. Păi și unde e? Se fură, a zis! A, ok, se fură. 

La ora 7 am plecat de la serviciu. Liftierele nu aveau măști, paza nu avea măști. Este inadmisibil să nu fie echipamente! Domnule premier, domnule președinte, spuneți adevărul, că v-a prins nepregătiți! Cum se întâmplă iarna cu ninsorile. Spuneți că nu avem! Să conștientizeze tot românul să nu mai iasă din casă! Stați, oameni buni, în casă! Cadrele medicale sunt expuse! Polițiștii sunt expuși! Gândiți-vă și la noi, că și noi avem familii.”

Dr. Ioan Mirea, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți

“În majoritatea spitalelor, medicii rezidenți sunt responsabili de triaj, reprezentând prima linie de interacțiune cu pacienții. Ei sunt supuși celor mai mari riscuri de infecție. În cazul în care medicii nu sunt suficient de bine protejați în fața noii infecții, riscurile de a îmbolnăvi alte persoane, în special pacienți cu multiple comorbidități, sunt foarte mari. Este nevoie de materiale de protecție, substanțe biocide și de echipamente medicale, dar și de protocoale și metodologii dedicate, în toate unitățile sanitare, pentru pacienții infectați.

În momentul de față, sunt spitale care dispun de aceste materiale și echipamente, cu stocuri limitate….Sunt spitale unde medicii vin cu aceste materiale consumabile de pe secțiile lor, în camerele de triaj. Unii dintre ei poate achiziționează din bani personali aceste materiale”, a declarat dr. Ioan Mirea la RFI (găsiți aici declarația pe larg). 

Alexandra Popescu, farmacist

“Nici în farmacii situația nu e mai grozavă… Nici noi nu avem măști, mănuși sau măcar un geam între noi și pacient. Fluxul de pacienți s-a triplat! În loc să stea acasă, să se protejeze și să avem doar pacienți care într-adevăr au rețete pentru boli cronice sau diferite afecțiuni, vin pentru tot felul de “provizii” medicamentoase, iar incercarea noastră e în zadar în a le spune că suntem bine aprovizionați de la furnizori și depozite și pot veni oricând la noi doar în situația în care le sunt necesare medicamentele…

Eu și colegele mele asistenți farmaciști avem o farmacie de cartier, în care ne cunoaștem cu toți ai zonei, dar nu înțeleg. Zilele acestea privind pe rapoarte, numărul de pacienți e triplu, iar noi cu greu facem față, nu avem timp să preluăm medicamentele aduse din depozite și toată gestiunea zilnică necesară.”

Prin izolare, distanțare socială și igienă putem proteja persoanele vulnerabile. Și spunând adevărul

Ieri mi-am dat seama că sunt într-o bulă a mea, formată din oameni care au înțeles că e o treabă serioasă și periculoasă și stau în casă. E doar o bulă, pentru că mulți erau în continuare în baruri, restaurante, la cozi și îmbulzeală la supermarket, farmacii ori spitale, la locuri de joacă. Am primit multe mesaje, de peste tot din țară. Sunt și oameni care au înțeles, dar parcă nu destui. Iată câteva dintre mesaje:

  • Un parc plin de copii, Crângași, lângă Podul Grant. Sunt vizibil mai puțini, dar tot mulți.
  • Craiova…. autobuze pline de pensionari! În Metro se ceartă pe sacii de cartofi!
  • La Tineretului este aproape pustiu, inclusiv parcurile.
  • Slatina. 10% oameni pe străzi. Aici e pustiu.
  • Stau într-o zonă circulată. Văd de la balcon că sunt mulți oameni pe-afară, pensionari în mod special.
  • La noi în parc este plin, în special de oameni în vârstă! (Târgu-Jiu)
  • Eu am traversat orașul azi, dar nu am văzut oameni deloc.
  • Brașov, plin de pensionari pe afară, foarte puțini cu mască….
  • Dacă zilele trecute a fost destul de straniu şi gol prin Bucureşti (zona mea – Tineretului), azi a reinviat…
  • Râmnicu Valcea. Coadă la Taxe și impozite.

Haideți să fim mai responsabili, să ne gândim mai mult la cei din jur. Știu că unii dintre noi trebuie să meargă la serviciu, nu despre asta e vorba, și eu merg la redacție, e normal să mai mergi din când în când la un magazin sau poate ai ceva urgent de rezolvat, dar dacă e ceva ce poți amâna, ceva ce nu e urgent, fă-o! Astfel nu te protejezi doar pe tine, ci și pe cei din jur. 

Problema cea mai mare este supra-aglomerarea spitalelor. Ideea este să nu ne îmbolnăvim prea mulți în același timp, căci medicii sunt puțini, paturile de terapie intensivă sunt puține, aparatele de ventilare și mai puține, iar cu echipamentele de protecție ați citit care e situația în unele locuri. 

Și mai gândiți-vă la ceva: sunt și mulți medici în vârstă sau care au boli cronice. Și nu mă refer doar la cei din spitalele care au pacienți cu COVID-19, ci și la toți ceilalți: medici de familie, ortopezi, diabetologi, cardiologi șamd. Și ei au riscul de a face o formă gravă a bolii, așa că nu mergeți la consultații decât dacă este neapărat nevoie și oricum sunați înainte. Poate că veți primi ajutorul de care aveți nevoie prin telefon sau online. Același lucru este valabil și în cazul farmaciștilor, polițiștilor, angajaților din magazinele alimentare. 

Stați cât mai mult în casă, ieșiți doar dacă e neapărat nevoie și păstrați distanța de cel puțin un metru, nu stați mult lângă o persoană. Plus igiena, care este esențială. Vă rog uitați-vă pe articolul scris de mine anul trecut despre cum să ne spălăm pe mâini și cum să tușim sau să strănutăm corect. Îl găsiți aici

Gândiți-vă că puteți fi asimptomatic sau puteți avea niște simptome ușoare, deci să nu știți că aveți COVID-19. Dacă strănutați sau tușiți incorect, în palmă, când sunteți la medicul de familie sau în fața casierei de la supermarket, de exemplu, îi puteți da virusul. Sau dacă apoi puneți palma pe un cărucior de cumpărături și apoi altcineva pune mâna si apoi o duce la față. 

Învățați să strănutați și să tușiți corect! Știu că nu e ușor, și mie mi-a fost greu să mă obișnuiesc, dar dacă suntem atenți și exersăm, vom învăța și ne va intra în reflex. Trebuie doar să vrem. La fel cu dusul mâinii la ochii, gură, nas. Mi se pare cel mai dificil să învățăm să nu ne mai atingem fața (gura, nas, ochi) decât dacă ne-am spălat pe mâini, dar este vital să ne obișnuim și cu asta. 

Și foarte important: spuneți adevărul. Dacă ați venit dintr-o țară în care sunt cazuri, dacă ați intrat în contact cu cineva care are boala sau care e suspect, vă rog spuneți adevărul medicilor. Nu e vina voastră, nu vă condamnă nimeni, dimpotrivă. Spunând adevărul, medicii pot lua măsuri să nu se răspândească virusul. Atât cât pot și ei. Și dacă trebuie să stați în izolare, stați, nu ieșiți din casă, nu intrați în contact cu alți oameni. Gândiți-vă la parinții sau bunicii voștri. Vouă v-ar plăcea ca o persoană care ar putea avea virusul să îi infecteze? Dacă nu, atunci nu faceți nici voi asta.

Dovada că nu trebuie să ne panicăm, ci doar să respectăm niște reguli

Atenție, nu spun să ne panicăm, să devenim paranoia. Știți vorba aia, „a muri de frică”? Sau „de ce ți-e frică nu scapi”? Ideea e NU să stăm cu frica în sân non stop, ci să avem încredere în organismul nostru, că vom fi bine, dar în același timp să respectăm aceste reguli.

Vă invit să citiți articolul în care am demonstrat cu cifre că nu e cazul să ne panicăm. Dacă te infectezi cu noul coronavirus nu înseamnă că o să mori! Nici măcar dacă ești în vârstă și ai boli asociate. Nu toată lumea din această categorie care se îmbolnăvește de COVID-19 va muri, nicidecum!

Vă dau un singur exemplu: în China rata mortalității, astăzi, 18 martie, este 4%. Asta înseamnă că 96% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus trăiesc! E adevărat că în Italia rata e mai mare, aproape 8% (mai exact, 7.95), dar chiar și așa, nu trebuie să intrăm în panică. Ideea este, așa cum spuneam mai sus, să nu ne îmbolnăvim prea mulți în același timp. Frica slăbește sistemul imunitar, deci încredere și responsabilitate! Găsiți mult mai multe cifre care demonstrează că nu trebuie să ne panicăm în articolul „Coronavirus: măsuri de protecție și dovada că nu trebuie să ne panicăm„.

Aveți grijă de voi și de oamenii din jur! Și nu uitați să vă relaxați și să faceți măcar câteva dintre lucrurile pe care le aveați de mult pe listă și nu găseați timpul necesar.

 

 

Sursă featured photo: www.cdc.gov

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe