Intoleranța la gluten: simptome, testări gratuite și rețete fără gluten

Se estimează că între 250.000 și un milion de români au diverse forme de intoleranță la gluten, dar mai puțin de 5% dintre aceste persoane sunt diagnosticate corect. Asta pentru că simptomele sunt foarte ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. Cinci ani durează, în medie, punerea acestui diagnostic. Cinci ani în care omul merge din medic în medic, ia tot felul de tratamente, dar el tot se simte rău.

Intoleranța la gluten are peste 300 de simptome

O persoană care are „norocul” să aibă simptomele clasice, clare, ale bolii celiace, adică cele care arată o malabsorbție la nivel intestinal, va avea în special probleme digestive: diaree, steatoree (prezența grăsimilor în scaun, scaune voluminoase care plutesc în vasul de toaletă), dar și pierdere în greutate sau stagnare în înălțime.

Conform Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, sunt peste 300 de simptome și nu apar toate în același timp:

– cutanate recurente: leziuni pe piele, urticarii, erupții (pruriginoase sau nu)
– respiratorii: nas umed, conjunctivită sau asemănări cu astmul bronșic
– digestive: diaree cronică, constipație, balonare sau disconfort permanent
– endocrinologice: probleme tiroidiene, întârzieri de creștere

intoleranța la gluten
Sursa: www.arig.ro

Campanie națională de testări gratuite

Dacă aveți astfel de simptome și nu ați descoperit o cauză clară, dacă aveți o rudă de gradul I deja diagnosticată cu boala celiacă sau dacă aveți o boală autoimună, atunci ar fi bine să verificați dacă nu cumva aveți intoleranță la gluten. Săptămâna viitoare se vor face testări gratuite în câteva orașe din țară, în cadrul Caravanei Naționale „România fără gluten”:

  • Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr. 4 , orele 14.00-18.00
  • Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00
  • Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr. 1, orele 14.00-18.00
  • Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr. 21, orele 14.00-18.00
  • Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr. 1-3, orele 9.00-13.00

„Pentru testare nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă, însă persoana testată trebuie să nu fie deja pe dieta fără gluten. Privarea de gluten, fie chiar și pentru o perioadă scurtă, poate duce la rezultate eronate. 
Testarea presupune o simplă înțepătură în deget și recoltarea unei mici picături de sânge. Rezultatul este gata în maxim 10 minute, iar rezultatul este discutat împreună cu un medic.” (www.arig.ro)

Dacă aveți deja boala celiacă puteți de asemenea să mergeți, pentru că vor fi sesiuni de informare despre tratamentul bolii celiace, deci despre dieta fără gluten.

Cursuri pentru medici

„În paralel cu campania de informare și testare am făcut un parteneriat cu spitalul IOMC – practic ei merg alături de noi și fac cursuri pentru doctorii locali. La asta m-am gândit inițial să fac cu această caravană, să mergem să pregătim doctorii locali, să afle care sunt protocoalele pentru boala celiacă. Sunt protocoale lansate în acest an, deci vorbim despre noutăți pentru toți medicii din Europa. Practic este un curs de formare profesională, medicii primesc puncte și în felul acesta sper să ajute la nivel local cu diagnosticul persoanelor cu boală celiacă.” (Iuliana Roibu Bonoiu)

Iuliana Roibu Bonoiu este președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten și omul care s-a luptat ca această Caravană Națională să devină realitate. A fost invitata mea în emisiunea Tinerețe fără bătrânețe (puteți urmări interviul integral mai jos)

Diferența dintre boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten (cea pe care o numim de obicei „intoleranță la gluten”)

Iuliana Roibu Bonoiu: „În intoleranța la gluten intră mai multe afecțiuni: vorbim în special de boala celiacă, cea care este o intoleranță autoimună și este cea mai severă dintre aceste afecțiuni. Avem apoi sensibilitate non-celiacă la gluten, care se manifestă puțin mai blând și care nu este o afecțiune autoimună, pentru toată viața. Mai este alergia la gluten, care este un subiect dedicat alergologilor.

Asociația noastră, împreună cu partenerii noștri medicali, se ocupă în principal de primele două afecțiuni: boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten. Ele pornesc la fel ca simptomatologie, dar ulterior se separă serologic: din analizele de sânge vedem dacă persoana este afectată autoimun, dacă ies pozitiv anticorpii de boală celiacă sau nu. Dacă persoana nu are analizele pozitive, dar simptomele sunt aceleași, de rău la ingestia de gluten, atunci este diagnosticată cu sensibilitate non-celiacă la gluten și menține și ea această dietă în funcție de cum se simte.”

De ce e important ca boala celiacă să fie diagnosticată cât mai devreme

Iuliana Roibu Bonoiu: „Este foarte important, pentru că această boală, care are mecanisme autoimune, declanșează și alte boli autoimune sau alte complicații în organism. Dacă pacientul continuă să ingereze gluten, acesta atacă organismul și atunci pacientul poate să dezvolte alte boli. Pot fi poliartrite reumatoide sau dureri articulare, infertilitate la femei, probleme de creștere la copii, iar complicațiile pot merge până la cancere. De asta e bine ca persoana să intre la dietă cât mai repede și astfel să își echilibreze organismul și să redevină un om sănătos.

Rețete fără gluten simplu de făcut și sănătoase

Dacă nu știți ce să mai mâncați fără gluten, poate vă face cu ochiul acest chec delicios și sănătos, această mâncare cu ciuperci pleurotus, quinoa și cartofi sau această înghețată pe băț care se prepară imediat.

Am postat de-a lungul timpului o mulțime de rețete fără gluten: le găsiți aici.

retete fara gluten

Mai multe informații despre dieta persoanelor cu intoleranță la gluten sau despre Caravana „România fără gluten” aflați din interviul pe care l-am făcut cu Iuliana Roibu Bonoiu:

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe