Iarna asta am redescoperit cât de bune sunt fructele coapte sau fierte. Știu că prepararea termică înseamnă pierdere de nutrienți, dar am mai spus-o și spun de fiecare dată că nu se întâmplă nimic dacă facem asta din când în când, atâta vreme cât avem în alimentația zilnică și vegetale crude. Plus că iarna corpul nostru are nevoie de căldură, de cald. Mie îmi dă atâta plăcere un compot de fructe cald sau un măr la cuptor încât această fericire pe care o am când le savurez e poate mai importantă decât nutrienții pe care i-am pierdut!
Iarna avem destul de puține fructe la îndemână, dar se pot face deserturi și cu mere, pere, gutui, dovleac. Știți deja că noi suntem adepții rețetelor simple, așa că vă dau câteva idei pe care le puteți face rapid când aveți poftă de ceva dulce:
Compot de fructe
În ultimii ani nu am mai prea mâncat compot decât foarte, foarte rar. I-am și spus mamei mele să nu se mai chinuiască să facă atâtea, mai ales că atunci când chiar am poftă de un compot, pot să fac rapid, pe loc. Și e mai sănătos, pentru că nu trebuie să pui pic de zahăr.
Eu fac așa: tai cubulețe niște mere, pere mai tari și gutui (sau doar unele dintre ele, depinde ce am la îndemână) și le pun la fiert alături de un baton de scorțișoară. Când văd că sunt moi, opresc focul și las compotul să se răcească puțin. Adaug puțină miere și gata! Eu îl ador, mai ales când sunt răcită, dar îl folosesc uneori și pe post de mic dejun.
Fructe coapte în dovleac sau direct în tavă
Am tot făcut iarna aceasta fructe la cuptor. Pur și simplu punem bucăți de mere, pere, gutui, banane, sâmburi de nucă într-o tavă, strecurăm și niște batoane de scorțișoară ori steluțe de anason printre ele, apoi le lăsăm la cuptor până se inmoaie.
Când am fost acasă de Crăciun, tatăl meu ne-a făcut o surpriză și a făcut fix același lucru, doar că în loc să pună fructele în tavă, le-a pus într-un dovleac 🙂 E absolut delicios! Dacă mai găsiți la piață, să încercați. Puneți mai întâi jumătatea de dovleac la cuptor, lăsați-l cam 20 de minute, apoi adăugați fructele și mai lăsați încă pe atât. Durata depinde mult, însă, de cât de mare e dovleacul, cât de mari sau mici ați tăiat fructele, de tipul de cuptor pe care îl aveți. Cel mai bine este să vă mai uitați din când în când la el și să testați fructele, să vedeți dacă sunt moi.
Măr copt, umplut cu nucă, scorțișoară și coacăze
O altă variantă delicioasă în acest sezon este mărul copt. Cum îl prepar eu? Tai partea de sus a mărului, ca un capac, apoi scot cotorul, curăț bine să nu rămână semințe, dar fără să fac gaură în partea cealaltă. Puteți să îl și decojiți, dar eu prefer să las și coaja. Deși va rămâne tot tare, îmi place mai mult așa.
Umplul golul cu un amestec de nucă măcinată, scorțișoară și coacăze deshidratate și las la cuptor până se înmoaie mărul. Atenție! Dacă este cu coajă și îl lăsați prea mult, s-ar putea să vă treziți că va ieși tot conținutul din coajă, deci fiți cu ochii pe el 🙂
După ce se mai răcește, îl „stropesc” cu foooarte puțină miere și gata desertul! Sigur că puteți sări peste acest pas cu mierea. Preparatul este oricum dulce datorită mărului, dar mai ales dacă puneți și fructe deshidratate înăuntru.
Umplutura nu trebuie să fie neapărat aceasta. Puteți folosi orice altceva vă place sau aveți prin casă. De exemplu, în loc de coacăze puteți foarte bine să folosiți stafide sau puteți umple doar cu nucă. Nu există reguli. Faceți orice vă trece prin cap! Fiți creativi, jucați-vă, bucurați-vă! Poftă bună!