Reguli de aur pentru un creier sănătos, de la psihologul Gregory Caremans

Anul acesta am fost pentru prima dată la TEDx Bucharest (mulțumesc, Dana!). Am vrut de multe ori să ajung, dar mereu era ceva planificat fix atunci. Acum am reușit în sfârșit și nu în orice zi, ci chiar pe 1 Decembrie. Știam că va fi impresionant. Am urmărit zeci sau chiar sute de discursuri TED pe YouTube, în special când m-am pregătit pentru propriul meu discurs la TEDx Brașov (îl puteți urmări aici), dar efectul este cu totul diferit când ești acolo, în sală.

Dacă ar fi să descriu într-un cuvânt discursurile TED, acela ar fi „inspirație„. Pentru mine sunt o adevărată inspirație și am ceva de învățat de la fiecare speaker. Anul acesta m-a impresionat, de exemplu, Avram Iancu. Da, ați citit bine: acesta este numele unui bărbat din Petroșani. Este primul om din lume care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren și primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii. M-a impresionat povestea lui, pentru că omul ăsta a eșuat de trei ori și totuși a găsit de fiecare dată puterea, motivația și banii necesari să mai încerce o dată. Și încă o dată și încă o dată și abia a patra oară a reușit să traverseze canalul. Jos pălăria!

O adevărată inspirație este pentru mine și Marius Ursache. După moartea unui prieten drag a hotarât, împreună cu alți oameni care îl cunoscuseră, să se întâlnească la iarbă verde, pentru a-l comemora. S-au trezit cu sute de persoane acolo și așa a luat naștere festivalul Rocanotherworld (prietenului său i se spunea Roca), un festival caritabil de muzică, artă și gastronomie pe care îl organizează anual în Iași. Mi-a rămas în minte o frază pe care a spus-o: „Un om moare de 3 ori: când nu mai are grijă de el, când este înmormântat și când i se pronunță pentru ultima dată numele…”

Cum menținem creierul sănătos și cum îl stimulăm să producă noi neuroni

Gregory Caremans este un alt speaker pe care abia îl așteptam! Este psiholog, fostul director al Institutului de Științe Neurocognitive din Bruxelles și fondatorul Brain Academy, o platformă plină cu sfaturi referitoare la sănătatea creierului. Bineînțeles că despre asta a și vorbit, iar eu vreau să vă împărtășesc ce am aflat de la el. Mai exact, modalități prin care nu doar să menținem creierul sănătos, ci și să stimulăm crearea de noi neuroni:

Iubirea

„Suntem ființe sociale, așa că avem nevoie să comunicăm, să fim în contact cu alte persoane, dar crearea de noi neuroni are loc doar când avem în jur persoane la care ținem. Dacă ai mereu alături oameni care nu te iubesc, nu au încredere în tine, care te critică, atunci procesul scade.”

Mișcarea

„Ar fi minunat să facem 30 de minute de mișcare pe zi sau măcar să mergem pe jos. Studiile arată că jumătate de oră de mers pe jos ajută creierul, dar vorbim despre un mers mai alert, nu despre a merge la cumpărături.”

Noutatea

„Când ai învățat ultima dată ceva nou? Mă refer la a învăța o limbă străină, a învăța să cânți la un instrument, dar și a experimenta lucruri noi, a ieși din zona de confort în mod frecvent. Dacă în fiecare zi facem același lucru, ne vedem cu aceiași oameni, vorbim cam despre aceleași subiecte, creierul se micșorează!”

Acizii grași Omega3

„Creierul nostru este construit din grăsimi, iar omega 3 este un tip de grăsime de calitate înaltă. Organismul nostru nu produce omega 3, așa că trebuie să o luăm din alimentație: pește gras, nuci, semințe, ulei. Nu degeaba nuca arată exact ca un creier!”

Pauzele

„Avem nevoie de pauze în timpul zilei, în weekenduri, vacanțele sunt vitale pentru sănătatea creierului nostru! Iar cea mai importantă pauză este una care se întâmplă zilnic: somnul!”

Somnul

„Da, dormim o treime din viață, dar nu este o pierdere de vreme. Dimpotrivă! Este absolut necesar pentru a avea un creier sănătos. Oamenii sunt singurele ființe care dorm mai puțin în mod intenționat. Nu e chiar așa cool să pierzi nopțile. Cu cât dormi mai puțin, cu atât vei trăi mai puțin. În plus, studiile arată că persoanele care nu dorm măcar 7 ore pe noapte pe termen lung, pot ajunge să sufere de Alzheimer.”

Natura

„Creierul nostru s-a dezvoltat și datorită naturii, a faptului că oamenii au trăit în comuniune cu natura. În 2008, însă, 50% din populația lumii locuia în orașe, iar până în 2050 se estimează că se va ajunge la 70%. În plus, casele în care stăm, birourile în care lucrăm sunt ca niște medii sterile din punct de vedere al senzațiilor și al naturalului.

Oamenii care locuiesc aproape de o pădure au o amigdală mai sănătoasă (amigdala este centrul fricii și al agresivității din creierul nostru). S-a constatat și că agresivitatea în trafic este mai scăzută, dacă există copaci de-a lungul străzilor.”

Apa

Gregory nu a pus apa în listă, dar a menționat hidratarea și cu toții știm cât de importantă este nu doar pentru sănătatea creierului, ci pentru absolut tot organismul. Creierul depinde de nivelul de hidratare: nu are cum să mai funcționeze eficient dacă nu beți suficientă apă. În plus, deshidratarea afectează memoria de lungă durată. Luați-vă o sticlă pe care să o aveți mereu la îndemână, folosiți aplicații pe telefon care să vă amintească să beți apă ori alte dispozitive, numai să vă obișnuiți cu hidratarea continuă.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe