Trăim într-o lume tot mai agitată, iar presiunile puse asupra noastră – de la serviciu, din familie sau chiar presiunile pe care ni le inducem singuri – devin copleșitoare în unele momente ale vieții noastre.
Multe dintre boli sunt cauzate de stres
Specialiștii în neuroștiințe vorbesc despre „stresul bun” și „stresul rău”.
„Stresul este un răspuns al organismului la tot ceea ce se întâmplă în jur. Pentru a da acest răspuns, organismul consumă energie, iar noi avem mecanisme de bază de răspuns în situații presante sau solicitante. Lucrul acesta este bun și normal, este sănătos, ne formează, ne menține în dinamică, ne face să creștem, să evoluăm. De aceea, stresul a fost numit eustres, pentru că are această componentă pozitivă”, explică psihoterapeutul Diana Vasile, care este și președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei.
Cei mai mulți dintre noi simțim însă un altfel de stres. „Când organismul face însă prea mult efort să răspundă, când este solicitat continuu și nu mai are timp să se odihnească, atunci intră în cealaltă zonă, de distres, adică a stresului care începe să ne consume pe interior, să ne obosească, să ne epuizeze energia, resursele, capacitățile și din zona aceea începem să ne preocupăm de ceea ce numim efectele negative ale stresului”, adaugă Diana Vasile.
Legătura dintre stres și boală poate fi întreruptă
Efectele negative ale stresului se văd în felul în care ne comportăm, în randamentul pe care îl avem, dar și în bolile fizice pe care le dezvoltăm.
„De exemplu, pielea are foarte strânsă legătură cu sistemul imunitar și când acesta este afectat de experiențele adverse, pielea este unul dintre organele care reacționează foarte rapid. De asemenea sistemul endocrin – toate tulburările hormonale sunt în acord cu experiențele noastre stresante.” (Diana Vasile)
Mai multe detalii despre acest mecanism găsiți în interviul pe care l-am făcut cu Diana Vasile live, pe Facebook. Deși am avut probleme tehnice și din acest punct de vedere nu sunt mulțumită cum a ieșit, pentru că am fost nevoită să comunic cu echipa pe telefon, am ales să public interviul și aici, pentru că informațiile sunt unele foarte valoroase. Am vorbit și despre efectele stresului asupra unei femei însărcinate și ale copilului din burtică, despre cum ne putem ajuta singuri, cum ne poate ajuta un psiholog, dar și cum să alegem psihologul potrivit la care să mergem:
http://https://www.youtube.com/watch?v=bvyQopaZbcs
Gabor Mate, pentru prima dată în România
Dacă vă interesează acest subiect vă recomand să mergeți la conferința susținută de Gabor Maté, speaker celebru și autor al mai multor bestseller-uri. Va fi la București pe 2 și 3 Octombrie, pentru a vorbi despre dependențe, dar și despre relația dintre corpul nostru, stres și boli.
De altfel, Gabor Maté a realizat și un profil al persoanelor care sunt predispuse la stres (cele care au dificultatea de a spune „nu”, se concentrează pe nevoile celorlalți în detrimentul propriilor nevoi sau cele care au obișnuința de suprimare sau reprimare a furiei sănătoase). Găsiți mai multe detalii despre conferință aici. Vă las un discurs al lui la TEDx Rio. Mie mi s-a făcut pielea de găină când l-am urmărit.