Cât de sigură este anestezia?

Sub anestezie, dar conștient

Vă amintiți filmul Awake (“Sub anestezie”), cu Hayden Christensen și Jessica Alba? Pentru cei care nu l-ați văzut, este vorba, pe scurt, despre un tânăr care are nevoie de un transplant de inimă, intră în operație, este anesteziat, dar își dă seama că este conștient! Practic poate auzi, poate gândi, poate simți, dar nu se poate mișca și nu poate vorbi.

Mie mi s-a făcut pielea de găină, dar să știți că nu se întâmplă doar în filme, ci și în realitate: “Pana la 42.000 de americani trăiesc o experiență a trezirii intraoperatorii în fiecare an, arată studiile. Este foarte, foarte mult”, spune dr. Rely Manolescu, medic primar ATI.

Am participat de curând la conferința MedLife, care are loc anual și de fiecare dată este aleasă o temă provocatoare. De data aceasta s-a vorbit despre eroarea medicală ca despre o boală – cum se tratează și cum se previne. Au fost zeci de prezentări în care medicii au vorbit deschis despre erorile care se pot întâmpla în diverse specialități. Cred că este foarte curajos să abordezi și să îți asumi un astfel de subiect mai puțin confortabil.

Dr. Rely Manolescu a vorbit despre cât de sigură este anestezia astăzi. A văzut multe, pentru că este medic anestezist de 24 de ani. A lucrat la Spitalul Militar, la Floreasca, la Elias, iar de 5 ani este la MedLife:

“O singură dată cred că am avut o trezire intra-anestezică, pe când eram la Floreasca. Aveam o pacientă la chirurgie cardiovasculară, iar în decursul a patru ore de operație nu am putut să o ventilez și să o relaxez. Mi-a spus apoi că auzea cum îi spuneam doctorului chirurg: <<Marius, grăbește-te, că nu pot să o ventilez>>.

 <<Nu mă durea, doamna doctor, nimic, doar vă auzeam și mă liniștea vocea dumneavoastră.>> Am rămas marcată mult timp, pentru că mă gândesc că este groaznic să conștientizezi că ești operat și să mai și auzi doctorii vorbind. Pe vremea aia nu exista monitorizare intra-anestezică.”

Monitorizarea intra-anestezică se practică acum în toate spitalele. Practic este analizată profunzimea anesteziei, dar cu toate acestea uneori pot apărea erori.

Checklist-ul previne greșelile de anestezie

Rely Manolescu atrage atenția că multe greșeli și complicații apar și din cauza erorilor de completare a documentelor medicale, în special a fișelor de anestezie, care există în orice spital: “Trebuie completate cu rigurozitate, iar asta nu se întâmplă mereu.”

În timp ce fișele de anestezie sunt obligatorii, checklist-ul nu este, deși e extrem de important pentru a preveni greșelile. Checklist-ul este o listă de verificare privind siguranța chirurgicală:

“La noi în Terapie e implementat. Practic e o verificare a identității pacientului, CNP, grup sangvin, dacă are toate testele de laborator, dacă are imagistică în sală, dacă s-a făcut toaleta. Este o hârtiuță foarte simplă, dar acest checklist a făcut ca rata complicațiilor să scadă de la 11 la 7%, iar rata decesului în spital de la 1.5 la 0.8%. Diferența poate părea mică, dar nu e deloc!”, spune medicul anestezist Rely Manolescu.

Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății recomandă dublu checklist, adică după ce este făcut o dată, un alt cadru medical îl revizuiește, să nu fi scăpat vreo greșeală.

Siguranța, mai importantă decât confortul pacientului

Mai este o practică în spitalele de la noi, care crește riscul de probleme postoperatorii: uneori pacienții cer ca alarma de la echipamentele de monitorizare să fie oprită, pentru că vor să se odihnească și îi deranjează:

“Alarmele te atenționează dacă ai o tensiune mai mare, un puls mai mare sau mai mic, saturație mai mică. Sunt obligatorii! E mai importantă siguranța decât confortul.”

Cât de sigură este anestezia?

Și totuși cât de sigură este anestezia? Iată ce spun studiile:

În anul 1980 se raporta un deces la 5000 de anestezii.

În anul 2000 – un deces la 200-300.000 de anestezii.

În anul 2010 – 0.4-0.8 decese la 100.000 de anestezii.

Studiul a fost făcut de Societatea Americană de Anestezie și arată că anestezia este mult mai sigură decât în trecut, dar totuși riscuri încă sunt posibile.

Asta nu înseamnă că ne ducem cu teamă la operații. Eu zic că ar trebui să ne bucurăm că există anesteziile – chiar este un beneficiu major! Fără ele nu am putea fi operați. În același timp, e important să alegem medici cu care să rezonăm și în care să avem încredere.

***

Acest text este scris la invitația MedLife, care a organizat Conferința Națională 2018 cu tema „Etiologia, tratamentul și prevenția erorilor medicale”

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe