Categorii
Călătorește sănătos

#CălătoreșteSănătos la Hadar Chalet, o cabană în inima pădurii

 

Vara trecuta am petrecut 5 zile in judetul Buzau. Am fost mai intai la pensiunea “Casa cu tei” din statiunea Sarata Monteoru (am scris aici despre ea), iar de acolo am pornit catre Hadar Chalet. Este un drum de doua ore, dar noi am facut patru, pentru ca am mai oprit sa admiram peisajele (in special barajul si Lacul Siriu – iti taie rasuflarea!), am luat si masa de pranz, plus ca ne-am si abatut putin de la drum, ca sa vizitam Muzeul de Chihlimbar si Asezarile Rupestre Alunis.

Aproape de granita cu judetul Covasna am ajuns la Hadar Chalet. De vreo 3 ani imi doream sa merg aici. Da, este mai scump, pentru multi oameni chiar foarte scump, dar cand ajungi aici iti dai seama ca nu e deloc scump pentru ce servicii ofera si cum arata totul.

Nici nu am apucat sa oprim masina, ca ne-a si intampinat Alexandru, unul dintre angajati. Pe noi si pe inca un cuplu care ajunsese in acelasi timp. Ne-a prezentat tuturor proprietatea si toate facilitatile, ne-a dus bagajele in camera si ori de cate ori ne intalneam ne intreba daca este totul ok, daca am dormit bine, daca avem nevoie de ceva. 

hadar chalet 2

Hadar Chalet inseamna de fapt o proprietate imensa, cu gradini frumos amenajate, cu teren de sport (tenis, fotbal, baschet), piscina, foisoare, loc de joaca pentru copii, casuta in copac, spatiu cu masa de ping pong, biliard, jocuri de societate. Sunt doar 12 camere, toate decorate absolut minunat, foarte chic. Mie mi-a dat impresia unui boutique hotel foarte intim, desi cuvantul “hotel” nu e tocmai potrivit, pentru ca un hotel e mult mai rece. Aici e totul cosy, te simti ca acasa. Daca stai mai mult de doua zile sigur te si imprietenesti cu ceilalti turisti, fiind atat de putini.

Mâncare cu gust ca în copilărie

Mesele sunt incluse in orice pachet, nu se poate rezerva doar camera, pentru simplul motiv ca Hadar Chalet este in inima padurii: de pe DN10 se merge aproximativ 20 de minute cu masina pe un drum forestier, iar cel mai apropiat magazin este la 45 de minute.

Micul dejun a fost variat, pentru toate gusturile: fructe, salata de vinete, icre, zacusca, sunculita, branzeturi (din alea adevarate!), rosii, castraveti, ceapa, omleta, quiche, unt, dulceata, clatite. In plus, toate erau facute de ei (si chiar se simtea!), iar ingredientele de foarte buna calitate. De exemplu rosiile chiar aveau gustul acela din copilarie! Ar fi fost perfect daca era si paine integrala, suc proaspat stors sau deloc (decat sa fie din acela cumparat, mai bine deloc, din punctul meu de vedere), si nici prajiturile nu cred ca e musai sa fie la masa de dimineata. Asta la modul ideal, pentru a nu exista deloc tentatii si ma gandesc aici in special la copii, care vor neaparat suc sau prajituri atunci cand le vad. Eu zic ca ar fi fost de ajuns dulceturile si clatitele la capitolul „zahar”, nu mai era nevoie si de prajituri. Este insa de apreciat ca erau facute in casa, ceea ce e mare, mare lucru! Iar sucurile nu erau nicidecum din cele carbogazoase. Chiar se vedea ca exista interes pentru sanatate si tocmai de asta am vrut sa fortez putin nota si sa fac recomandari pentru un mic dejun complet sanatos 🙂

hadar chalet 3

Pranzul si cina sunt anuntate la micul dejun, deci nu iti poti alege tu ce vrei sa mananci, nu este meniu a la carte. Poti in schimb sa anunti daca esti vegetarian, daca ai intolerante sau alte probleme. Eu de exemplu am solicitat ca meniul meu sa fie fara carne si lactate, dar cu peste. Fac asta ori de cate ori am ocazia, chiar daca nu sunt vegetariana, pentru ca din experienta am invatat ca altfel risc sa primesc prea multa carne sau prea multe lactate fata de cum mananc eu de obicei. Am procedat bine, pentru ca asa ar fi fost si aici. Stiu asta pentru ca sotul meu a avut meniu normal, cu de toate.

Asadar, singurul minus la mancare din punctul meu de vedere nu se refera la gust, plating sau la ingrediente, ci la combinatiile facute la aceeasi masa si la faptul ca este prea multa proteina animala. De exemplu este prea mult ca la cina sa mananci aripioare de pui la antreu si carne de porc la felul principal, plus desert. Asta in conditiile in care la pranz fusese bors de gaina, iar la felul principal – carnati. Practic fiecare fel de mancare era pe baza de carne. Stiu ca multi romani asa vor, dar din fericire proprietarele isi doresc sa schimbe asta si sa isi educe oaspetii. Am aflat asta pentru ca in ultima zi am cunoscut-o pe Oana, una dintre surorile care se ocupa de Hadar Chalet, i-am spus sugestia mea in privinta mancarii si am aflat ca deja s-au gandit sa faca schimbari, ceea ce ma bucura foarte mult! In plus, am aflat ca ea si sora ei sunt vegetariene de 15 ani. De aici si atentia pentru ingrediente naturale si mancaruri preparate de ei, in bucataria proprie.

Cat despre meniul meu fara carne si lactate – a fost MINUNAT! In timp ce Ionut se simtea “greu” si abia a adormit din cauza ca mancase aripioare plus porc la cina (asta pentru ca nu mananca asa de obicei), eu ma simteam perfect dupa o salata de legume la antreu si o tocanita de legume cu mamaliguta la felul principal. Nu va ganditi ca meniul normal nu e bun, nicidecum! Preparatele sunt foooarte bine gatite, arata foarte bine, gust minunat, combinatii interesante – de exemplu carnati (si nu orice carnati!), alaturi de piure si prune uscate. Delicios a fost! 

Din nou spun ca recomandarile mele sunt asa, la modul ideal, dar aici chiar ai ce sa mananci sanatos. Simplul fapt ca poti alege un meniu fara carne este un mare, mare plus, caci in putine locuri din Romania exista aceasta optiune. Nu mai spun de faptul ca ingredientele sunt locale si cu gust autentic. Sper sa fie in continuare asa, cat mai mult timp.

hadar chalet 4

Vacanță fără semnal la telefon

Mancarea este doar o particica dintr-o calatorie sanatoasa si tihnita, iar la Hadar Chalet am bifat foarte multe alte aspecte: aer curat, de munte (apropo de asta, de ceva timp am probleme cu somnul, dar acolo am dormit clar mai bine!), natura, sport in aer liber, pana si produsele de la baie erau naturale. A! Uitasem sa va spun ca nu exista semnal la telefon. Deloc! Si deloc inseamna deloc, nu doar asa, ca mai prinzi niste semnal daca te urci pe deal. Aici nu exista deloc. Este in schimb wifi in majoritatea zonelor si un telefon fix. 

Desi de fel sunt optimista, cat am stat acolo nu am putut sa nu ma gandesc ce faci daca apare o urgenta medicala? Cat de repede ajunge o ambulanta? Sau daca esti in camera singur si ti se face rau cum faci sa anunti pe cineva, din moment ce nu ai retea pe mobil si nici telefon fix sa suni la receptie? E drept ca ai wifi, dar la noi in camera de exemplu nu mergea prea bine. I-am spus Oanei temerile mele si am aflat ca au pe lista de imbunatatiri un sistem intern de telefonie.

In privinta urgentelor medicale, ambulanta ajunge, dar sigur ca dureaza, nu e ca si cum ai fi in oras (desi stim bine ca uneori si in oras ajunge greu), deci daca esti in luna a opta de sarcina poate ar fi mai bine sa cauti o cazare mai aproape de un spital. Mi-a placut insa ca toti angajatii lor au facut cursuri de prim ajutor la Crucea Rosie.  

hadar chalet 5

Drumeții prin pădure și plimbări cu caiacul

Ce am facut noi mai exact la Hadar Chalet? Am stat. Pur si simplu am stat in foisoare, pe scaunele acelea atat de confortabile, in care te scufunzi. Am citit, am jucat tenis de camp, am ascultat vantul in casuta din copac, am stat in hamac, ne-am plimbat putin prin padure si cam atat. Nici macar nu am simtit nevoia sa stam la piscina, dar data viitoare cu siguranta vom sta! Si vom mai face ceva data viitoare: drumetie si plimbare cu caiacul alaturi de Sebi, ghid montan autorizat care este mereu acolo si va poate duce pe munti sau pe apa. Noi am vrut acum doar sa ne bucuram de loc si sa ne odihnim, dar abia asteptam sa revenim si sa avem parte si de ceva aventura:)

hadar chalet 6

Pana sa ajungem la Hadar Chalet ma uitasem doar la poze, nu stiam absolut nimic despre istoria lui, desi pe site este scris totul. Acum imi dau seama ca atat de mult m-au atras imaginile, felul in care arata domeniul, incat nu a fost nevoie sa citesc un cuvant despre el! Stiam doar ca este in Buzau:)) Abia dupa ce am ajuns am dat o cautare pe internet sa vedem cine e “responsabil” pentru minunatia asta.

Asa am aflat ca inainte a fost cabana de vanatoare a lui Ceausescu, iar acum cativa ani un om de afaceri din Buzau a achizitionat domeniul. Dupa alti cativa ani fiicele lui au hotarat sa faca acest proiect. Amandoua au studiat in strainatate, iar implicarea si pasiunea lor se vad in fiecare coltisor, in fiecare detaliu, in faptul ca vor mereu sa imbunatateasca ceva, in oamenii de acolo alesi pe spranceana, oameni care mie mi-au dat impresia ca isi iubesc meseria, oameni care nu zambeau fortat, pentru ca asa scrie in fisa postului, ci pentru ca asa sunt ei. Astfel de business-uri ma fac sa renunt la vacante in strainatate pentru Romania. De altfel anul trecut cam asta am facut si am mai descoperit locuri superbe si sanatoase, asa ca fiti cu ochii pe sectiunea #CalatoresteSanatos 🙂 

De Izabela Pănescu

Bună! Eu sunt Izabela, un om simplu, ca și voi. Până la 22 de ani am avut un stil de viață total dezechilibrat, dar ușor, ușor am făcut schimbări, iar acum, la 36 de ani, am un corp sănătos.

Lucrez în televiziune de 16 ani: am început la ProTV și am continuat la Digi24, unde realizez emisiunea de sănătate “Tinerețe fără bătrânețe” de aproape 11 ani. Tot despre sănătate comunic aici, pe site, dar și pe Instagram, Facebook, YouTube.

Pe scurt, inspir oamenii să se întoarcă la sănătate, simplitate, la natural și natură, fie că vorbim despre mâncare, produse de îngrijire, haine, amenajare casă, gânduri, emoții sau postări pe social media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *