Categorii
Călătorește sănătos

#CălătoreșteSănătos în Malaga, orașul lui Picasso

 

Sunt o persoana foarte friguroasa, asa ca iarna prefer sa merg in vacanta in locuri mai calde. Sigur ca imi place sa merg si la schi, dar pentru un city break prefer orase din Spania, Grecia, Portugalia in loc de Viena, Stockholm sau Praga. Pe acest principiu am ales anul acesta Malaga si Sevilla pentru o saptamana din februarie, dar stiti vorba aceea: socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Mare parte din Spania a fost acoperita de zapezi fix in acea perioada. In Malaga si Sevilla nu a nins, dar a batut un vant rece si au fost in jur de 12 grade ziua, in loc de 18-20, cat sunt de obicei in februarie. V-am spus asta ca sa stiti de ce suntem infofoliti in poze, dar voi nu va speriati, de regula nu e asa. Mergeti linistiti iarna in Spania, iar in restul anotimpurilor cu atat mai mult.

Hotel si mijloace de transport

Daca la vreme n-am avut noroc, am avut cu hotelul. Initial Ionut facuse rezervare la unul aproape de port, dar pentru ca nu au raspuns unui mesaj si nici la telefon s-a suparat si a anulat rezervarea. A gasit apoi altul si bine a facut! Cand am ajuns acolo am constatat ca era foarte aproape de tot si mai ales de restaurantele cu mancare sanatoasa. Nimic nu e intamplator:) Hotelul se numeste Guadalmedina, este la aproximativ 10 minute de centru, dar nu spre plaja, ci in directia opusa. Noi am fost foarte multumiti de cum arata camerele, personalul foarte, foarte amabil, dar cel mai important este ca era la 5 minute de un restaurant traditional detinut de un localnic (Alacena de Francis), la 5 minute de un alt mic restaurant si magazin cu preparate vegane (Raw Attitude), la 10 minute de alt restaurant vegetarian (Siette Semillas), la 10 minute de strada Larios, adica pietonala din centru, la fel de El Palmeral si de piata de legume si fructe, la 5 minute de mallul El Corte Ingles si la 10 minute de gara Maria Zambrano (de unde se ia trenul catre Sevilla si alte locuri). Practic singura data cand am mers cu autobuzul a fost de la aeroport la hotel. In rest am mers doar pe jos.

De la aeroport pana in centru puteti lua autobuzul ALSA. Casele de bilete sunt chiar in fata aeroportului, la fel si statia de autobuz. Doua bilete costa aproximativ 5 euro si calatoria dureaza in jur de 10-15 minute.

Mancare buna si sanatoasa in Malaga

Noi am ajuns in Malaga sambata seara si am stat pana miercuri dimineata. In prima seara nu am mai avut timp de vizitat sau mers in oras, ci doar sa luam cina. Am fost la un restaurant minunat, la care am mai fost si in ultima zi, tocmai pentru ca ne-a placut mult. O sa va povestesc intr-un alt articol despre toate locurile in care am mancat bine si sanatos, caci sunt foarte multe. Chiar m-a surprins Malaga din acest punct de vedere.

Cetatea Alcazaba si Muzeul Picasso

In prima zi am luat micul dejun la un restaurant cu mancare sanatoasa, am vizitat cetatea Alcazaba si muzeul Picasso, apoi am fost prin magazine. La pranz am mancat o paella delicioasa, iar seara ne-am luat un sendvis cu jamon si legume.

Duminica dupa-amiaza mai multe obiective turistice din Malaga ofera intrari gratuite (de exemplu muzeul Picasso, cetatea Alcazaba, muzeul auto). Luati insa in considerare ca e foarte posibil sa fie mai aglomerate.

Noi am ajuns in jur de ora 12 la cetatea Alcazaba. Intrarea gratuita era de la 14, dar chiar nu costa mult biletele. 2.20 euro de persoana doar Alcazaba, 3.50 cu tot cu Gibralfaro. Alcazaba era fortareata de aparare a orasului, construita in secolul XI si restaurata impecabil. De sus veti vedea portul, o priveliste minunata!

La muzeul Picasso am prins orele cu intrare gratuita si chiar daca era coada de afara, a mers repede. Nu cred ca am stat mai mult de 15 minute pana sa intram. Chiar daca nu suntem foarte pasionati de arta, am fost impresionati de operele lui Pablo Picasso. Mi-ar fi placut sa aflu mai multe si despre viata lui, dar nu am mai ajuns la casa memoriala.

El Palmeral & Plaja Malagueta

A doua zi am fost mai intai la piata centrala cu fructe si legume, apoi am mancat cel mai bun burger ever si am pornit spre El Palmeral de las Sorpresas. In traducere ar fi ceva de genul: Gradina de palmieri cu surprize. Este o promenada de-a lungul portului, cu palmieri pe stanga si apa pe dreapta. Mi-a placut mult ca pe dreapta are un perete de sticla – poti privi portul, dar esti ferit de vant. Noi chiar am nimerit intr-o zi cu vant, dar datorita acestui perete plimbarea a fost excelenta.

Chiar e locul perfect in care sa iti limpezesti mintea. Peste tot sunt spatii unde poti sa te asezi si sa admiri apa, ambarcatiunile, cerul. Este si foarte child friendly – sunt destule locuri de joaca printre palmieri. Mai ofera si alte surprize, este si aquarium, in capat sunt multe magazine, iar cam in 10-15 minute ajungi la plaja Malagueta, care e o incantare chiar si in februarie!

Dupa-amiaza am luat la pas calle Larios si am intrat in mai toate magazinele. Era si perioada de reduceri, asa ca ne intelegeti:) Cand ni s-a facut foame am gasit absolut din intamplare singurul restaurant cu mancare sanatoasa de pe calle Larios. Din nou dovada ca nimic nu e intamplator.

Alte locuri frumoase care merita vizitate sunt Gradina Botanica, centrul Pompidou sau Muzeul Auto si al Modei.

Vacanță tihnită, fără grabă

Noi in a treia zi voiam sa mergem in Granada, insa ne-am razgandit. Eu aveam nevoie de odihna, sa lenevesc putin in pat. Nu eram obosita fizic, ci mai degraba psihic, asa ca am ales sa ramanem tot in Malaga si sa venim alta data pentru a vizita imprejurimile. Daca vreti sa mergeti si in Granada va recomand sa cititi articolul lui Mihai Jurca aici – e plin cu informatii utile. Tot din Malaga puteti ajunge si in Marbella, Cordoba, Gibraltar, Torremolinos, Benalmadena, Mariposario si, de ce nu, in Maroc. Sigur, si in Sevillla, asa cum am facut si noi, dar va povestesc intr-un alt articol despre acest oras absolut minunat. Mie mi-a placut mai mult deca Malaga si nu sunt singura 🙂

Noi ne-am simtit excelent ca nu ne-am grabit nicaieri, iar in a treia zi chiar am hoinarit pe stradute, fara sa ne gandim ca TREBUIE sa vizitam ceva. Pur si simplu ne-am plimbat si am simtit atmosfera orasului.

Nu uitați de hidratare!

Daca mergeti in aceasta perioada a anului sa va luati in bagaj si o caciula, niste manusi mai subtiri, un fular, o umbrela just in case si un termos. Noi suntem fani termos in calatoriile facute iarna. In multe hoteluri exista fierbator pentru ceai, iar daca nu exista ii rugam pe cei de la restaurant sa ne dea niste apa fiarta. Practic in rucsac avem mereu un termos cu ceai si o sticla cu apa. Ceaiul cald e perfect daca e frig, plus ca e nevoie de hidratare. In vacantele de iarna noi obisnuiam sa uitam de hidratare, dar ne-am facut acest obicei sanatos de a lua mereu apa si ceai in rucsac. Hidratarea este esentiala nu doar vara, ci si iarna (mai ales daca bate vantul!).

Miercuri dimineata am plecat spre Sevilla, cu trenul. Am fost placut surprinsa de gara Maria Zambrano: organizare, curatenie, siguranta. E o combinatie intre centru comercial (cu foarte multe magazine si restaurante) si aeroport – practic poti ajunge in sala de asteptare doar daca ai bilet si doar dupa ce esti verificat atat tu, cat si bagajele, ca la aeroport. Exista doua tipuri de trenuri: unul mai rapid, care face o ora si jumatate si costa in jur de 45 de euro de persoana, iar altul care face 2:30-3 ore si este cam la jumatate fata de celalalt. Noi l-am ales pe al doilea si chiar a fost foarte bine: am avut timp sa scriu o parte din acest articol, dar si sa ma bucur de peisaje cu cladiri albe (specifice Andaluciei) ori de privelisti care iti taie rasuflarea. Din tren se vede pentru cateva secunde Caminito del Rey, un traseu pe care ne-am promis ca vom merge si noi. Desi pana acum cativa ani era considerat cel mai periculos drum din lume (multi oameni au murit incercand sa il parcurga), acum este foarte sigur, pentru ca a fost construita practic o alta pasarela. Mai multe detalii si fotografii gasiti aici.

Eu zic asa: ca in Andalucia merita sa mergi de cel putin doua ori: o data pentru a vizita orasele, iar alta data pentru a inchiria o masina si a te pierde prin satele si locurile mai putin stiute. Noi asta visam sa facem data viitoare:)

Nu pot sa termin articolul fara sa ii multumesc sotului meu pentru pozele minunate pe care mi le-a facut. Toate in care apar eu sunt, evident, facute de el <3

De Izabela Pănescu

Bună! Eu sunt Izabela, un om simplu, ca și voi. Până la 22 de ani am avut un stil de viață total dezechilibrat, dar ușor, ușor am făcut schimbări, iar acum, la 36 de ani, am un corp sănătos.

Lucrez în televiziune de 16 ani: am început la ProTV și am continuat la Digi24, unde realizez emisiunea de sănătate “Tinerețe fără bătrânețe” de aproape 11 ani. Tot despre sănătate comunic aici, pe site, dar și pe Instagram, Facebook, YouTube.

Pe scurt, inspir oamenii să se întoarcă la sănătate, simplitate, la natural și natură, fie că vorbim despre mâncare, produse de îngrijire, haine, amenajare casă, gânduri, emoții sau postări pe social media.

2 răspunsuri la “#CălătoreșteSănătos în Malaga, orașul lui Picasso”

Articolul ar fi fost interesant daca nu ai fi menționat atât de des că vei vorbi într-un articol viitor despre asta!

Buna, Andreea! Mie nu mi se pare ca am mentionat prea des. Am spus de doua sau de trei ori si m-am referit de fiecare data la alt articol. Va urma unul despre restaurantele cu mancare sanatoasa din Malaga, altul cu mancarea traditionala, iar alt articol despre Sevilla. Daca as fi scris despre toate intr-un articol ar fi iesit muuult prea lung 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *