De fiecare dată când merg la cumpărături mă uit pe etichetă la ingrediente, dar și la termenul de valabilitate. M-am trezit de câteva ori cu produse expirate când am ajuns acasă, așa că m-am învățat minte:) Există însă și unele alimente care nu expiră niciodată. Da, ați citit bine. Sunt produse care pot ține ani buni dacă sunt păstrate în condițiile indicate.
Orezul
Orezul alb poate rezista chiar și câteva sute de ani, dacă nu e deranjat de dăunători sau umiditate. Dovadă stau proviziile făcute de faraoni și găsite intacte după sute de ani, în piramide. Regula se aplică doar la orezul alb. Cel brun trebuie consumat în maximum șase-opt luni. Asta pentru că învelișul exterior al bobului (cel care este îndepărtat pentru a obține orezul alb) conține niște uleiuri care îl fac să expire mult mai repede. Eu cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care orezul a fost procesat și nu a fost lăsat așa cum e dat el de natură: cel alb rezistă mai mult pe raft, deci există pierderi mai puține și profit mai mare.
Sarea
Nici sarea nu expiră niciodată, dacă ne gândim la salinele care există de mii sau milioane de ani. Sigur că este nevoie de condiții ideale, deci ca să reziste cât mai mult, feriți-o de umiditate și căldură.
ȘTIAȚI CĂ… Pentru a feri sarea de umiditate, e nevoie să puneți câteva boabe de orez în solniță. Acestea absorb apa, deci sarea va rezista mai mult.
Zahărul
Indiferent că este alb sau brun, zahărul poate fi folosit ani la rândul, dar recomandarea mea este sa îl aruncați de tot din casă și să nu mai cumpărați altul. Dacă nu îl aveți, atunci nu îl veți mai folosi. Este un pas făcut pentru sănătatea voastră, căci consumul exagerat de zahar (și mai toată lumea consumă prea mult!) este asociat cu foarte multe boli grave.
Mierea
În loc de zahăr folosiți miere. Nici ea nu are termen de valabilitate, dar nu pentru că ar fi trecut prin vreun proces de rafinare, așa cum se întâmplă în cazul zahărului, ci pentru că are un conținut de apă foarte mic. Asta în mod natural. Cu toate acestea, este recomandat să nu păstrați borcane cu miere ani de zile, ci să o folosiți. Nu expiră, dar cantitatea de vitamine și enzime scade.
ȘTIAȚI CĂ… O miere cristalizată (zaharisită) nu este nici stricată, nici falsificată, ci naturală. Cristalizarea este normală și este o dovadă că mierea este naturală.
Oțetul
Oțetul poate fi și el păstrat pentru mult timp în bucătărie. Asta dacă îl țineți în dulap, ferit de lumină și dacă nu deschideți sticla. Nici atunci nu se strică, dar în timp se evaporă.
Alcoolul
Băuturile alcoolice nu expiră nici ele. Ba chiar sunt și mai apreciate, mai ales dacă vorbim despre vin. Trebuie însă păstrat în niște condiții optime.
ȘTIAȚI CĂ… Este recomandat ca sticlele cu vin să fie păstrate la orizontală, nu “în picioare”? De ce? Pentru ca dopul să fie mereu umed. Dacă sticla e păstrată pe verticală, dopul se usucă în timp. Asta înseamnă că se vor forma orificii extrem de mici, dar suficiente pentru ca aerul să pătrunda în interiorul sticlei. Astfel, vinul își va pierde din proprietăți și aromă.
Leguminoase (fasole, năut, linte)
Tot în categoria „alimente care nu expiră niciodată” intră și boabele uscate de fasole, năut și linte. Trebuie doar să le feriți de dăunători, umiditate și lumină. E cam greu, dar nimic nu e imposibil. Este însă foarte probabil să fiarbă mult mai greu dacă le aveți în cămară de ani de zile.
Condimentele
Nici condimentele nu se strică, dar își pierd din aromă odată cu trecerea timpului și atunci le folosiți degeaba. Practic nu veți păți nimic dacă le puneți în mâncare după ce au expirat, nu vă veți îmbolnăvi, dar nici aromă nu vor mai da preparatelor.
Sosul de soia
Sosul de soia își poate pierde din aromă peste ani, însă nu va expira niciodată. Cantitatea mare de sare din compoziție îl ajută să reziste atâta timp, de aceea nici nu este indicat să îl folosiți prea des. Sarea în exces dăunează sănătății.
Siropul de arțar
Siropul de arțar are de asemenea termen de valabilitate infinit. Condiția este să fie pur. Aveți însă grijă să îl păstrați în frigider după ce îl deschideți.
Extractul natural de vanilie
Extractul de vanilie, o minune în deserturi, poate ține o veșnicie, datorită alcoolului din compoziție. Atenție, vorbim despre extract de vanilie, nu despre celebra esență de vanilie, care nu știu dacă a văzut vanilie adevărată. Așadar, alegeți extractul de vanilie, este mai sănătos, dar fiți atenți să nu conțină zahăr în compoziție sau și mai bine folosiți păstăi de vanilie ori pulbere de vanilie (nu zahăr vanilat!). Pudra de vanilie este exact “miezul” din păstăile de vanilie. Știu că sunt mai scumpe, dar credeți-mă ca se folosește o cantitate mult, mult mai mică. Mie îmi ajunge o punguță de 10 grame căteva luni bune.
„Expira la…” versus „A se consuma de preferință înainte de…”
Pe lângă aceste produse care nu expiră niciodată, există și altele care au termen de valabilitate mai mare decât cel inscripționat. Este vorba despre quinoa, pastele făinoase, semințele de chia, mei, care pot fi folosite încă 1-2 ani după. De altfel veți vedea că au pe ambalaj formularea “A se consuma de preferință înainte de…”. Asta înseamnă că după acea dată nu sunt un pericol pentru sănătate, dar proprietățile nutriționale s-ar putea să nu mai fie aceleași. Sigur că nu vorbim aici despre produse precum lactatele, peștele, carnea.
Cel mai bine este sa fiți mereu cu ochii-n patru (la etichetă) și neapărat cu simțurile ascuțite:) Eu am cumpărat o dată somon afumat care nu era expirat, dar avea un miros ciudat, asa că l-am dus înapoi. Așadar, atenție la miros, culoare, la ambalaj, să nu fie umflat. Dacă aveți vreo bănuiala că un produs ar putea fi stricat, mai bine să nu îl consumați.
Credit foto: https://www.foodiesfeed.com/