Prof. dr. Mihai Jianu, ortoped pediatru: Încălțămintea trebuie să mimeze mersul desculț

Prof. dr. Mihai Jianu: Din 1000 de consultaţii, nu găsesc 2 copii bolnavi!

Duminica trecută am avut bucuria să îl revăd pe prof. dr. Mihai Jianu, ortoped pediatru, şi nu l-am lăsat să plece din studio-ul emisiunii până când nu am clarificat multe dintre întrebările părinţilor când vine vorba despre încălţămintea potrivită pentru copii, platfus, picioare în X, paranteza, înfăşatul bebeluşilor sau folosirea mai multor scutece pentru a preveni displazia de şold. Interviul video integral este la finalul articolului. Prof. dr. Mihai Jianu este medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică de 40 de ani, timp în care a consultat aproape 250.000 de copii.

„Acum 40 de ani când am început eu meseria nu veneau mamele pentru lucrurile cu care vin acum. Aveau flerul că nu are nimic. Acum toată lumea se informează de unde nu ar trebui să se informeze, toată lumea da sfaturi și părintele începe să devină din ce în ce mai “responsabil”. Și mai e o treabă: înainte aveau 3-4 copii. Acum au unul singur și se uită cu lupa la el!” (prof. dr. Mihai Jianu, ortoped pediatru)

Paranteza și picioarele în X la copii, motiv de îngrijorare?

Care este aspectul normal al picioarelor copiilor? Mulţi părinţi se tem să nu aibă paranteză sau picioare în X.

Trebuie de la bun început specificate niște lucruri normale care de multe ori sunt confundate chiar de medici cu niște anormalități. La naștere copilul are genunchii în paranteză! Până la vârsta de un an și jumătate paranteza este normală. După un an și jumătate apar treptat genunchii în X, cu valori normale de 170-177 de grade, atât la genunchi, cât și la cot. La sexul feminin X-ul este mai mare.

Şi pentru că există o teamă ca cei mici să nu fie crăcănaţi există un obicei de a înfăşa strâns bebeluşii. Este sau nu recomandat?

Nu are nicio legătură înfășatul cu picioarele crăcănate, ci dimpotrivă, face foarte mult rău, nu are niciun beneficiu. Acum au început lucrurile s-o ia în direcția opusă: se pun 2-3-4 scutece, care iarăși este extrem de dăunător. Normal este ca picioarele să stea ușor depărtate. Astfel capul femural stă bine centrat în locul lui în bazin. În momentul în care picioarele sunt apropiate și înfășate e tendința de a ieși capul femural. La copiii normali nu se întâmplă nimic. La cei care au predispoziție spre displazie, spre luxație de șold, se agravează, de asta e dăunător.

„Piciorul plat este o psihoză românească!”

Se mai tem părinţii de ceva: de piciorul plat. Este aceasta o afecţiune?

Piciorul plat nu este o afecțiune! Piciorul plat este o psihoză românească! Colegii mei din Franța râd când le spun că noi nu făceam armata dacă aveam acest diagnostic. Nu mai spun că și diagnosticul este greșit la noi.

Aproape principala cauză pentru care vin părinții la medic este să nu aibă platfus. Până la 4 ani nu punem diagnosticul de platfus, pentru că toți au grăsime în talpă și talpa e dreaptă!

De la naștere toți copiii au glezna foarte moale, așa numitul talus valgus, care e interpretat acum din ce în ce mai mult ca ceva patologic. Nu e patologic. La 98-99% dintre copiii care au această gleznă foarte moale și laba piciorului vine în spate spre gambă este o normalitate, cum le spun eu la părinți: este în fișa postului copilului mic care încă nu a mers. În momentul în care începe să meargă, glezna începe să se întărească. Din momentul acela trebuie făcută o specificare referitor la debutul mersului. Copilul trebuie să învețe să meargă desculț sau cu ciorapi, nu cu încălțăminte. După ce a stat 9 luni în uter, a mai stat un an culcat pe spate, nu are nicio noțiune de mers și atunci fiecare copil din lumea asta învață mersul pe cont propriu, pe rodajul lui propriu, care se finalizează la 5-6 ani. Până atunci sunt imperfecțiuni, marea majoritate merg cu vârfurile în interior, mai rar în exterior, cu unul sau cu amândouă, pentru o bază mare de susținere.

Sau pe vârfuri – şi aceasta este o teamă a părinţilor.

Nu înseamnă absolut nimic, este o imaturitate a aparatului locomotor care se vindecă, se corectează la toți. Există o afecțiune extrem de rară în care tendonul lui Ahile, din spatele gambei, este scurt, gros și retractat și copilul acela niciodată nu poate să pună talpa jos pentru că tendonul este foarte scurt. E o boală foarte rară. Medicul la consult trebuie să vadă cât de flexibil este, laba piciorului trebuie să vină flectata la 90 de grade pe gambă și chiar mai mult. Dar toți merg pe vârfuri, învață de la sine, nu trebuie să le spunem să pună toată talpa jos. Ei pot merge pe vârfuri doar pe suprafețe dure: parchet, linoleum, beton. Pe nisip, pe iarbă nu pot să meargă pe vârfuri și dacă nu vrem să așteptăm până la 3-4-5 ani când se corectează de la sine, putem să punem copilul pe nisip acasă, în parc, la mare o săptămână sau două și copilul e obligat să pună toată talpă jos, că nu poate să stea mai mult de o secundă pe vârf. În acest timp se șterge informația care este pe creier care îl pune să stea așa. Kinetoterapia nu are niciun efect, pentru că nu mușchiul este de vină, ci stereotipul, automatismul care îl pune pe el să stea așa.

ortoped pediatru 2

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru copii

O altă problemă este alegerea unor pantofi potriviţi. Cum ar trebui să fie o încălțăminte bună pentru copii?

Încălțămintea s-a descoperit acum 6000-6500 de ani. Înainte oamenii umblau desculți. Încălțămintea are un rol de protecție față de mediu, așa a apărut, pentru a se proteja de zăpadă, nisip fierbinte, mărăcini. Noi nu mai putem umbla desculți la serviciu, așa că încălțămintea trebuie să mimeze mersul desculț și sunt importante două caracteristici: să fie ușoară și cu talpa flexibilă.

Și ca înălțime?

Poate să fie oricât de înalt, în special iarna, să nu între zăpada, noroiul, dar să nu țină glezna.

La noi este înrădăcinat obiceiul „sa țină glezna”. Dacă ține glezna, nu se mai întărește niciodată! Copilul a stat 9 luni în uter și un an pe spate. Când îi vine și lui puțină energie și începe să meargă, noi îi punem în picioare clăpari. E greu să îi care și în al doilea rând nu poate să ruleze talpa ca atunci când este desculț. Acestea îngreunează mersul și favorizează apariția de platfus.

Se mai întâmplă ceva acum, care e malpraxis curat: medici care recomandă încălțăminte și în casă! Tot timpul piciorul să fie imobilizat! E ca și cum i-ai pune gips sau ciment sau beton non-stop la picior! Încălțămintea pentru copii e o mare sursă de profit!

Cizmele de cauciuc sunt recomandate?

Sunt foarte bune, dacă au talpa flexibilă.

În interviul pe care l-am realizat la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe, reputatul ortoped pediatru Mihai Jianu analizează mai multe perechi de încălțăminte pentru copii. Veți vedea exemple de pantofi, sandale și cizmulițe potrivite pentru copii, dar și care fac rău. De asemenea, veți afla când sunt recomandate talonetele și de ce sunt folosite greșit de cele mai multe ori. Vă invit să îl urmăriți:

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe