Și cezariana poate fi blândă cu mama și copilul

Vă invit mai întâi să urmăriți acest video absolut fabulos: sunt imagini din timpul unei operații de cezariană, dar nu o cezariană obișnuită, ci una în care copilul este lăsat să iasă în ritmul lui prin acea tăietură, nu este scos imediat de medic. Practic este o operație cezariană care încearcă să reproducă avantajele și condițiile unei nașteri naturale.

Am descoperit acest video acum câteva luni, pe Facebook. Într-un timp foarte scurt a avut aproape 10 milioane de vizualizări doar pe Facebook și peste 100.000 de share-uri, semn că din ce în ce mai multe femei își doresc nașteri cât mai aproape de natural. Din comentarii am aflat că nașterea a avut loc în Nottingham (Anglia), iar medicul se numește dr. Andy Simm. Persoana care postase filmulețul este o prietenă a femeii care a născut. Am luat legătura cu ea și după ce a cerut acordul prietenei ei, a postat video-ul și pe youtube, pentru ca eu să îl pot pune în corpul articolului și voi să îl vedeți direct aici.

O naștere specială

Și povestea acestei nașteri este una specială: mama își dorea foarte mult ca nașterea să fie una blândă, în ritmul ei și al copilului, să i se pună copilul pe piept imediat după naștere (dacă permitea și cordonul ombilical), să nu i se taie cordonul ombilical imediat, să aibă muzica ei preferată în sală, lumina să nu fie atât de puternică etc. Când a ajuns la spitalul unde trebuia să nască, cei de acolo nu au acceptat dorințele ei. Nu știu dacă le spusese dinainte sau nu, cert este că a plecat la alt spital, unde a avut norocul să găsească medici care au ajutat-o să aibă o cezariană blândă și care chiar au filmat nașterea, pentru a arăta că se poate și altfel.

Eu am văzut prima dată imaginile pe pagina de Facebook a medicului ginecolog Iosif Niculescu, care de altfel a profesat în Anglia, Africa de Sud și Germania. Am vrut să aflu mai multe despre această metodă, așa că mai jos puteți citi un interviu cu domnul doctor.

În video vedem că bebelușul este lăsat să iasă singur, în ritmul lui. De ce? Care sunt avantajele?

Operațiile cezariene minim invazive au avantajul că oferă o evoluție post-operatorie mult ușurată, cu posibilitatea mobilizării după 12 ore, cu nevoie de terapie antialgică mult redusă, precum și avantajele unei treceri care mimează “naturalul” în mediul extra-uterin pentru făt.

Care sunt avantajele pentru copil ale acestei treceri care mimează naturalul?

Principalul avantaj este adaptarea şi trecerea blândă de la un mediu la celălalt. Încercarea de a mima naşterea naturală ajută la presarea plămânilor şi eliminarea secreţiilor, favorizând în acest fel prima respiraţie în mediul extrauterin.

Există și dezavantaje sau riscuri?

Nu există, dar cu o condiţie: să fie exclusă suferinţa fetală. Dacă este exclusă, atunci sunt doar avantaje.

Există un număr imens de cezariene la limita indicaţiei, cezariene la cerere. Exact în aceste cazuri poate fi folosită cezariana blândă!

Ce alte diferențe mai există față de cezariana clasică?

Tehnicile noi folosite în operațiile cezariene presupun o serie de diferențe față de cele clasice: folosirea minimă a obiectelor tăietoare (foarfece, bisturiu), disecție prin lacerație, de regulă efectuată digital și nu cu ajutorul unui instrument de tăiere, cu avantajul că acestea se fac pe liniile de minimă rezistență. În acest fel se evită secționarea mușchilor, durează doar 1-3 minute până la extragerea copilului, iar cantitatea de sânge pierdut este minimă.

În altă ordine de idei, în video-ul de mai sus este vorba de o extracție cât mai lentă a copilului, încercând să imite procesul unei nașteri naturale. Desigur, este greu de conceput o asemenea abordare în cazul unei cezariene de urgență sau în cazul unei sângerări mari.

Se practică și în România?

Personal, am adoptat aceste tehnici în anii ‘90, pe care le-am preluat de la un coleg care își făcuse trainingul în clinica în care a fost inițiată, în Ierusalim. La începutul anilor 2000, când am început să lucrez în Germania, începuse să pătrundă și această tehnică pe care eu deja o practicam. Sunt puțini practicieni  în acest moment, în Germania, care lucrează după metodele clasice. În România raportul este invers, dar din ce în ce mai mulți colegi, mai ales tineri, au început să le adopte.

Care sunt mai exact cazurile în care poate fi folosită această metodă? Cel puțin la nivel teoretic o femeie naște natural dacă nu are probleme cu sarcina, iar dacă sunt probleme se face o cezariană de urgență. Unde își găsește locul această cezariană blândă?

Atât în sectorul public, cât şi în cel privat există un număr imens de cezariene la limita indicaţiei, cezariene la cerere. Exact în aceste cazuri poate fi folosită! Dacă femeii îi este teamă de naşterea naturală sau are nişte indicaţii relative, aşa cum le numim noi, atunci cu atât mai mult această metodă poate să reprezinte un compromis care aduce unele dintre avantajele naşterii naturale.

cezariană 1

Rata cezarienelor la noi în țară este foarte mare și din cauza faptului că femeile nu sunt informate corect, din cauza faptului că circulă o mulțime de mituri. Care sunt cele mai întâlnite?

Miturile cele mai importante sunt legate de durere, de afectarea vieții sexuale, legate de siguranță, pare că o cauză importantă este dorința de control si planificare. Pe de altă parte, cezariana pare să fie din ce în ce mai ușoară. În realitate, aceasta vine la pachet cu toate riscurile imediate pe care le implică orice intervenție chirurgicală: infecție, hemoragie, probleme cu anestezia, riscul de tromboză și embolie crește de 7-8 ori – și vătămare accidentală a țesuturilor învecinate. Între timp, timpul de recuperare a devenit mai scurt, iar efectele pe termen lung sunt bagatelizate. Dacă se pune problema unei sarcini ulterioare, bagatelizarea nu este justificată. Riscul de ruptură uterină crește proporțional cu numărul cicatricilor și devine de 2-3 ori mai mare după a doua operație. Multe dintre aceste mituri sunt promovate chiar de unii colegi, din conveniență sau din dorința de control excesiv. Este real însă că operația cezariană a devenit o intervenție ușoară atât tehnic, cât și anestezic, puțin consumatoare de timp.

Pe de altă parte sunt situații în care cezariana poate salva viața mamei și/sau a copilului! Dați-ne câteva exemple.

Operația cezariană se impune în cazurile de suferință fetală înaintea sau în timpul travaliului, prezentații patologice ale copilului, prematuritate (mai ales cea extremă), macrosomie extremă, travaliu oprit în evoluție, situații materne incompatibile cu nașterea naturală (boli materne asociate – preeclampsie, boli cardiace, boli pulmonare, boli infecțioase etc.) sau prezența unor obstacole mecanice în calea nașterii: fibroame, canal de naștere inadecvat, placenta praevia, tumori.

Tăierea tardivă a cordonului ombilical poate fi luată în considerare chiar și la operația cezariană.

De ce este important ca tăierea cordonului ombilical să nu fie făcută imediat?

În timpul nașterii, placenta și cordonul ombilical încep să se contracte și să pompeze sânge către nou-născut. După expulzia fătului, în momentul în care curbele volum-presiune din spațiul inter-vilozitar se egalizează, cordonul ombilical nu mai pulsează și transferul de sânge de la placentă către copil încetează. În urma unor studii relativ recente, pare că există o incidență mai mică a anemiei la nou născut dacă cordonul ombilical se clampează dincolo de un minut. Se produce un transfer de sânge de la placentă la făt care, măcar din punctul de vedere al incidenței anemiei pare să fie benefic. Acest lucru este valabil mai ales în cazul nașterilor premature, unde, de asemenea, există o reducere a incidentelor de hemoragie intraventriculare, sepsis, anemie și necesității pentru transfuzii sanguine. Detresa respiratorie, sepsisul, sunt de asemenea evidente și în cazul nașterilor la termen. Clamparea tardivă a cordonului ombilical poate fi luată în considerare chiar și la operația cezariană.

Cât este de important și ca bebelușul să fie ținut pe pieptul mamei imediat după naștere? Mă refer, bineînțeles, la „ora magică”.

Odată trecut în mediul extrauterin, copilul suferă un proces relativ dificil de adaptare a tuturor funcţiilor: respiratorie, circulatorie, schimbarea modului de circulaţie a sângelui e un proces complicat de adaptare a copilului la alt mediu. În plus, faptul că ia contact cu o lume plină de zgomote, mirosuri, lumină, poate să-i influenţeze posibilitatea de adaptare. Când trece într-un mediu total străin efortul de adaptare e cu atât mai complicat! Simplul fapt că simte căldura mamei şi eventual mirosul, dar nu în ultimul rând bătăile inimii ei, îl face să simtă că nu e neapărat într-un mediu străin, adaptarea funcţiilor vitale pretrecându-se cumva în prezenţa unui mediu cunoscut. De altfel sunt studii temeinice făcute pe acest subiect, nu e niciun dubiu că ora magică are o mulţime de beneficii!

 

Credit foto: Innaastakhova | Dreamstime.com

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe