Salut! Sunt Prâslea cel gospodin.
Mă tot gândeam ieri ce să gătesc, mai ales că voiam să fac ceva ce nu am mai gătit până acum. Așa mi-a venit ideea să pregătesc quinoa cu legume ”de iarnă”. Și tot așa am aflat de la Izabela câteva lucruri pe care nu le știam despre această cereală. Habar n-aveam că au o cantitate foarte mare de proteine, chiar mai mare decât unele tipuri de carne! Și mai era ceva cu aminoacizii esențiali, dar e ceva mai complicat și o să vă explice ea într-un articol viitor 🙂 Mie mi-a plăcut că se prepară foarte simplu și are un gust foarte bun alături de legume. Plus că nu are gluten.
Ingrediente:
– 200 g quinoa
– 300 g broccoli
– 300 g praz tăiat rondele (sau ceapă)
– 3 morcovi tăiați fâșii subțiri
– 2oo g sos de roșii sau roșii proaspete
– 3-4 căței de usturoi
– zeama de la o lămâie
– ulei de măsline
– sare, piper
Mod de preparare:
Quinoa se prepară într-un mod asemănător orezului, doar că timpul de preparare este mult mai mic.
Pentru a fierbe quinoa este nevoie de două-trei părți de apă la o parte de quinoa. Eu am pus la fiert cam jumătate de litru de apă cu puțină sare. Până a început să dea în clocot am avut timp să „spăl” quinoa. E nevoie ca această cereală să fie clătită chiar de mai multe ori, pentru că altfel are un gust amar. Când apa a început să fiarbă am adăugat quinoa și am lăsat-o 15-20 minute, până când lichidul a fost absorbit de semințe.
În acest timp am sotat foarte, foarte puțin usturoiul în puțin ulei. Am adăugat morcovii, prazul, broccoli și puțină apă. Le-am lăsat să fiarbă înăbușit timp de 4-5 minute. Am amestecat puțin din când în când. Sigur că se poate face cu orice legume aveți prin frigider. Eu pe astea le aveam 🙂
Am adăugat apoi sosul de roșii. Am povestit aici ce sos de roșii folosim noi. Am lăsat să fiarbă timp de 2-3 minute și am adăugat quinoa. Am pus și zeama de lămâie, sare, piper, am amestecat puțin toate ingredientele și preparatul a fost gata! Poftă bună!
Credit foto: Klenova | Dreamstime.com