Poza de mai sus este de acum un an și ceva, dar eu și soțul meu suntem împreună de aproape 8 ani. Opt ani în care ne-a fost și bine, și foarte bine, dar și greu. Chiar și foarte greu de câteva ori. Am reușit să trecem prin toate provocările (prin, nu peste) pentru că am „muncit”. Da, o relație se „muncește”. Dacă e să spun ce am învățat mai de preț în acești ani, este că o relație se „muncește”. E nevoie de muncă pentru a ajunge la o relație profundă de iubire.
Oamenii se așteaptă să vină totul de la sine, dar nu-i chiar așa. Cel puțin în cazul nostru nu a fost. Și nu sunt singura care spune asta. Am citit la Esther Perel ceva ce o să țin minte tot timpul: ne cumpărăm mereu haine pentru serviciu, dar cât de mult investim în hainele pe care le îmbrăcăm prin casă? De multe ori mai deloc. Nu ne gândim că e la fel de important să arătăm bine și atunci când ne petrecem timpul cu partenerul de viață. Oare cu cine vom rămâne până la adânci bătrâneți: cu șeful și colegii de serviciu sau cu soțul?
O carte asemenea unei călătorii în doi în jurul lumii
Acum ceva timp am primit o invitație care m-a bucurat mult! Psihoterapeutul Gaspar Gyorgy mi-a spus că în curând va fi tradusă și lansată în România cartea „Making marriage simple”, scrisă de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, terapeuți de cuplu cunoscuți la nivel internațional în special pentru terapia IMAGO, una dintre cele mai profunde teorii despre cum se construiesc relațiile. Urma să primesc manuscrisul, să îl citesc și să scriu un citat pentru coperta cărții lansată de editura „Povești de păpădie”.
Am acceptat invitația cu mare drag și vă spun sincer că este una dintre acele cărți pe care nu vrei să o lași din mână până nu o termini, dar ești nevoit să o faci. De ce? Pentru că autorii te îndeamnă nu doar să o citești împreună cu partenerul de viață, ci și să faceți împreună exercițiile de la finalul fiecărui capitol.

10 adevăruri salvatoare pentru relația de cupluPractic în fiecare capitol este explicat un concept atât la nivel teoretic, cât și cu multe exemple din viața autorilor sau a cuplurilor cu care au lucrat, pentru ca la final să fii invitat să faci câteva exerciții.
Iată câteva dintre cele 10 capitole: „Dragostea Romantică este o iluzie”, „Incompatibilitatea e baza căsniciei”, „Când ești prezent pentru celălalt, vindeci trecutul”, „Negativitatea e un abuz invizibil”, „Mariajul e cea mai bună asigurare pentru viață”.
Harville Hendrix & Helen Hunt: A laugh a day keeps the divorce lawyer away 🙂 (Dacă râdem în fiecare zi ținem departe avocatul specializat în divorțuri.)
Ca să vă dați seama cât de profunde sunt exercițiile, vă dau un exemplu. În primul capitol Harville și Helen vorbesc despre prima etapă a relației de cuplu: dragostea romantică. Terapeuții explică de ce suntem mai romantici la începutul relației și pe măsură ce trece timpul aceste momente se împuținează, dar explică și de ce suntem atrași de persoane care au aceleași calități și defecte cu ale persoanelor care ne-au crescut. Ne învață practic să descifrăm comportamentele partenerului, să le vedem cu alți ochi, să le înțelegem. Exercițiul de la final are 4 etape: mai întâi suntem invitați să scriem frustrările pe care le aveam când eram mici în legătură cu persoanele care ne-au crescut, dar și cum ne făceau să ne simțim. Apoi trebuie să scriem același lucru, dar în legătură cu partenerul de viață, pentru ca în continuare să le comparăm, să vedem dacă există asemănări. La final partenerii trebuie să împărtășească unul cu celălalt ce au descoperit.
Nu e deloc ușor să parcurgi cartea și mai ales să urmezi programul de exerciții. Nu e plăcut să ieși din zona de confort, să îți reamintești rănile din copilarie, să le mai și discuți cu cineva, dar este vindecator! Așa cum am spus și în citatul de pe coperta cărții, această lectură este ca o călătorie în doi în jurul lumii: plină de momente savuroase, dar şi de greutăți, însă odată ajunşi la destinaţie vă veţi simţi împliniţi! Pentru mine şi soţul meu, această carte a însemnat conectare profundă, apropiere şi vindecare.
O căsnicie fericită înseamnă sănătate!
Pentru mulți toate astea sunt niște baliverne, dar tot din cartea „Împreună la bine și la greu” aflăm că persoanele care au căsnicii fericite au un risc mai mic de a face pneumonie, de a dezvolta cancer sau de a face infarct. În plus, creierul unui om fericit eliberează o cantitate mai mare de oxitocină, hormon care ajută la întărirea imunității, reducerea stresului și micșorează riscul de boli de inimă.
Cartea „Împreună la bine și la greu” a fost lansată în cadrul conferinței „Ce spun eu și ce auzi tu?„, susținută de Gaspar Gyorgy. Despre evenimentul de lansare am scris AICI.