Intr-o duminica dimineata in care nu aveam mai nimic in frigider am pregatit rapid un mic dejun delicios si satios, asa cum am povestit aici (si unde gasiti reteta senzationala de budinca de afine). Acum a venit randul celui de-al doilea preparat, „icrele” de chia, pe care eu le ador! Nu sunt de peste, asa cum probabil v-ati dat seama, dar este un preparat care seamana foarte, foarte bine cu icrele de peste. Are gustul asemanator, are consistenta de icre, practic daca inchizi ochii ai putea sa le confunzi. Daca o sa gasiti seminte de chia bej o sa semene si la aspect. Eu nu am gasit, dar nu ma deranjeaza nici cu cele negre.
Ingrediente:
-100 grame seminte de chia
-120 ml apa (aprox 14 linguri)
-30 ml ulei de in (aprox 4 linguri)
-zeama de la jumatate de lamaie (aprox 6 linguri)
-o ceapa mica
-sare
Ustensile necesare: un castron si o lingura 🙂
Preparare:
Puneti semintele intr-un castron, adaugati restul ingredientelor si amestecati. Lasati „salata” 5-10 minute si gata! Atat e de simplu 🙂
Important este ca ingredientele lichide (apa, lamaia, uleiul) sa fie puse toate cat mai repede, adica sa nu puneti apa, sa mestecati si apoi sa nu mai stiti pe unde e uleiul sau lamaia si pana le puneti si pe acestea sa dureze cateva minute. Nu se va strica preparatul, doar ca va fi mai greu sa amestecati. Ideea este ca semintele de chia se „umfla” in prezenta lichidelor, iar pentru cele 100 de grame de seminte e nevoie de aproximativ 200 ml de lichide. Daca veti pune doar o parte din lichide, in cateva minute amestecul va fi tun. Adica extrem de tare 🙂 Daca le puneti pe toate si amestecati, atunci peste cateva minute compozitia va fi asemanatoare cu cea a icrelor de peste. Cantitatile nu sunt batute in cuie. Daca va place ca salata sa fie mai moale mai adaugati putina apa. Sau daca va place mai acrisoara mai puneti lamaie. Totul este dupa gust. O sa vedeti ca dupa ce o faceti de 2-3 ori nici n-o sa va mai uitati pe reteta, veti pune totul dupa ochi.
Puteti folosi si alt ulei, dar cel de in are o aroma speciala, asemanatoare cu cea de peste, deci va recomand sa il folositi pe acesta cel putin prima data cand faceti preparatul.
ATENTIE! Beti multa apa atunci cand mancati produse care contin tarate de psyllium sau seminte de chia. Acestea continua sa se “umfle” si dupa ce au fost consumate, adica in sistemul digestiv, asa ca au nevoie de lichide.
Am preluat reteta de la Ligia Pop si am adaptat cantitatile in functie de gusturile noastre. Daca vreti sa aflati care sunt proprietatile semintelor de chia, le gasiti aici, impreuna cu reteta originala de la Ligia. Pofta buna!
2 răspunsuri la “„Icre” de chia”
[…] 1. Incep cu “icrele” de chia, pe care noi le adoram! Reteta este aici. 2. O reteta simpla de hummus, propusa de Carmen Negoita. Reteta, aici. 3. Pe site-ul Taniei […]
Super. Stiam despre icrele de chia dar nu foloseam uleiul de in
Voi incerca. Inclusiv tarta cu fructe.