Categorii
De post / Vegane Deserturi Fără lactate Gustări Mic dejun Raw vegan Rețete

Budincă din afine și fulgi de ovăz

Duminica dimineata. Foame mare si frigider… gol. De fapt, aproape gol. Aveam niste rosii, niste ardei, un ou si o bucatica de pepene galben. Sotul meu ar fi vrut o omleta, dar ce sa faci cu un singur ou? Eu, fericita ca nu avem destule oua si ca imi pot pune imaginatia la contributie, m-am uitat in camara sa vad ce pot „incropi” 🙂 Sanatos, cum altfel? Am vazut semintele de chia si fulgii de ovaz si mi-a venit ideea! Fac niste „icre” de chia si o budinca de afine (aveam afine in congelator). Ambele se fac la rece, fara aragaz sau cuptor, deci sunt raw 🙂 Începem cu rețeta dulce:

DSC_0292 edit (2)

Ingrediente:

-un castronel cu afine (proaspete sau congelate)

-un pahar cu apa

-fulgi de ovaz (eu am folosit fulgi de ovaz fini)

-tarate de psyllium

-miere

-optional: orice seminte si fructe aveti prin casa 🙂 Eu am mai pus o bucatica de pepene galben, putin ghimbir, putine seminte de chia si un mix de seminte (susan, in, mac, floarea soarelui)

Practic totul e optional :)) Puteti face cu zmeura in loc de afine sau cu orice alt fruct. Puteti pune doar psyllium sau doar fulgi de ovaz sau doar chia. Puteti folosi lapte vegetal in loc de apa. Eu am facut cu ce aveam prin casa.

DSC_0288 edit (2)

Mod de preparare:

Am pus in blender afinele, apa, mierea, ghimbirul, pepenele galben si mixul de seminte. Dupa ce a devenit totul un suc ceva mai gros am oprit si am adaugat fulgi de ovaz, tarate de psyllium si putine seminte de chia. Am pus totul dupa ochi, astfel incat sa se „ingroase” compozitia (mai multi fulgi de ovaz decat celelate). Nu am mai pornit blenderul, ci doar am amestecat cu o lingura. Asta pentru ca am vrut ca fulgii de ovaz sa ramana intregi, sa se simta in budinca, nu am vrut sa devina totul o pasta fina. Atentie sa nu puneti prea multe! Compozitia nu trebuie sa fie foarte, foarte groasa din prima, pentru ca aceste ingrediente se „umfla”, adica absorb apa din compozitie, deci trebuie lasat totul aproximativ 10 minute pentru a se ingrosa. La mine dupa acest timp budinca era totusi cam moale, asa ca am mai adaugat fulgi de ovaz si psyllium si am mai lasat putin sa se odihneasca 🙂 Pofta mare!

ATENTIE! Beti multa apa atunci cand mancati produse care contin tarate de psyllium sau seminte de chia. Acestea continua sa se „umfle” si dupa ce au fost consumate, adica in sistemul digestiv, asa ca au nevoie de lichide.

Reteta de icre de chia o găsiți AICI

DSC_0281 edit (2)

Credit cover foto: © Anna Denisova | Dreamstime.com

De Izabela Pănescu

Bună! Eu sunt Izabela, un om simplu, ca și voi. Până la 22 de ani am avut un stil de viață total dezechilibrat, dar ușor, ușor am făcut schimbări, iar acum, la 36 de ani, am un corp sănătos.

Lucrez în televiziune de 16 ani: am început la ProTV și am continuat la Digi24, unde realizez emisiunea de sănătate “Tinerețe fără bătrânețe” de aproape 11 ani. Tot despre sănătate comunic aici, pe site, dar și pe Instagram, Facebook, YouTube.

Pe scurt, inspir oamenii să se întoarcă la sănătate, simplitate, la natural și natură, fie că vorbim despre mâncare, produse de îngrijire, haine, amenajare casă, gânduri, emoții sau postări pe social media.

Un răspuns la “Budincă din afine și fulgi de ovăz”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *