Doamna doctor Ioana Rosca este sefa sectiei de Neonatologie de la Maternitatea Giulesti. Este un medic care mie imi inspira incredere. Este un om cald, care iti ajunge la suflet. Nu o spun doar eu, ci si mamele pe care le-am cunoscut la Giulesti, mame care o poarta mereu in gand, pentru ca le-a salvat copiii. Sigur, nu este doar meritul dumneaei, asa cum a vrut neaparat sa precizeze, ci al intregii echipe.
Dr. Ioana Rosca a povestit pentru prima data cum a reusit sa aiba din nou o echipa inchegata si sa ii faca pe angajati sa lucreze cu drag, dupa incendiul din 2010 (puteti vedea materialul pe care l-am realizat pentru campania „A doua viata” de la Digi24 aici). Desi avea actele pregatite sa plece in Anglia, a acceptat postul de sef de sectie, desi stia ca va fi extrem de greu. „A fost foarte greu, am avut niste emotii cumplite, primele 3-4 luni a fost groaznic! Lupta cea mare s-a dat din punct de vedere al personalului si cu personalul, pentru ca erau destul de razvratite doamnele asistente, nu se mai simteau in siguranta.„
Am intrebat-o cum a reusit sa construiasca din nou o echipa unita. Mi-a spus ca a avut doua reguli:
1. Le-a aratat ca este de partea lor, ca are incredere in ei.
2. Daca erau probleme sau cineva gresea, in primul rand rezolva atunci, nu lasa timpul sa treaca si sa se acumuleze si mai multe nemultumiri, iar in al doilea rand vorbea deschis cu persoana respectiva, dar intre patru ochi, niciodata de fata cu ceilalti angajati.
Mi se par niste reguli de bun simt pe care daca le-ar aplica toata lumea am fi mult mai fericiti, mai eficienti, mai productivi. Sunt valabile si la serviciu, dar si acasa. Cat de important este sa nu asteptam sa se umple paharul! Sa nu lasam bulgarele sa se rostogoleasca, iar conflictul creat sa ne macine pe interior pana ne trezim cu boli! Sau cat de important este ca un sef (sau manager, cum vreti sa ii spuneti) sa aiba incredere in angajatii lui, sa fie constient ca echipa sa face tot ce ii sta in putinta sa iasa totul bine. Si reciproc, bineinteles. Nu mai spun cat de important este ca managerul sa iti spuna cand si mai ales ce ai gresit atunci cand ai gresit si fara sa tipe in gura mare de fata cu toti colegii. Nu asa il faci pe om sa inteleaga ca a gresit. Nu asa il determini sa fie mai atent in viitor. Am invatat insa ca fiecare atrage in viata sa acei oameni care il vor ajuta sa invete niste lectii, deci daca aveti un astfel de sef incercati sa va dati seama de ce este el seful vostru si nu altul, incercati sa va dati seama ce puteti invata din comportamentul lui. Mai cred ca acesti oameni asa au fost educati si ca dintr-un anumit punct de vedere nu e vina lor ca sunt asa, dar uite ca exista si oameni care sunt deschisi catre schimbare si fac lucrurile altfel. Multumesc, doamna doctor Rosca, pentru aceasta lectie!
Puteti vedea materialul pe care l-am realizat pentru campania „A doua viata” de la Digi24 aici.