De anul trecut cumparam legume de la un producator local, despre care o sa va povestesc mai multe intr-o postare viitoare. Va spun doar ca primim un cos saptamanal cu legume de sezon. Nu ne alegem noi legumele, ci primim exact ce exista in acea perioada a anului. Primavara ce sa primim? Verdeturi: salata verde, ceapa verde, usturoi verde, leurda, patrunjel, loboda si mai ales spanac. Spun mai ales, pentru ca timp de cateva saptamani primim cate o plasa maaaare de spanac. Si ghici ce? Noi nu mai cumparasem niciodata spanac, pentru ca nu ne placea. Asta credeam noi :)) L-am tot folosit la salate, am pus in ciorba de loboda, dar tot nu se termina. Ca sa fiu sincera, in primele saptamani se cam strica in frigider 🙁 Asta pana cand am inceput sa caut retete. Altele in afara de salate. Si uite-asa am facut chiftelute cu spanac, paste cu spanac, placinta cu spanac, mancare de spanac cu usturoi etc. Tot nu eram multumita, pentru ca voiam si niste retete raw (netratate termic), ca sa beneficiem de toate proprietatile spanacului. Faceam, bineinteles, si smoothie-uri, dar tot nu consumam tot spanacul. Pana cand am gasit o reteta minunata: pate cu spanac. Nu mai tin minte unde am gasit-o, asa ca imi cer iertare celui care a conceput-o. Sau este posibil sa fi gasit mai multe retete si sa fi facut o combinatie, chiar nu mai retin. Gata cu palavrageala, sa trecem la treaba!
Ingrediente:
-100 grame caju hidratat peste noapte sau macar 4-5 ore (atentie! sa fie caju crud, nu prajit sau sarat!)
-apa
-zeama de lamaie
-busuioc, cimbru, sare
-spanac (cam o jumatate de legatura)
-ceapa verde (1-2 buc.)
-usturoi verde (aprox. o legatura)
-optional tarate de psyllium
Aparatura/ustensile necesare: blender
Metoda de preparare:
Cele 100 de grame de caju se pun in blender si se acopera cu apa (nu puneti mai multa apa, pentru ca o sa iasa pateul prea moale). Adaugati zeama de la jumatate de lamaie, busuioc, cimbru si sare (nu exagerati cu ele; mai bine mai adaugati la final decat sa iasa prea sarat pateul).
Daca aveti un blender puternic, cum sunt Vitamix si Blendtec, puteti pune toate ingredientele, mixati si gata pateul. Daca in schimb aveti un blender normal, asa cum am eu, le faceti pe rand 🙂 Deci mai intai caju, apa, lamaie, busuioc, cimbru, sare. Blenduiti pana cand totul devine o pasta fina. Incepeti apoi sa puneti frunze de spanac, dar nu pe toate o data. Repet, depinde mult ce tip de blender aveti, asa ca testati. Daca ar fi un lichid in blender, ar putea fi adaugate toate frunzele de spanac dintr-un foc, dar pentru ca noi incercam sa facem un pate cat mai gros, un blender normal nu va putea mixa multe frunze avand ca baza o pasta groasa de caju.
Asadar, puneti pe rand spanacul, mixati, iar puneti spanac, iar mixati si tot asa, pana cand simtiti ca este destul pentru blender, ca nu il mai marunteste. O sa vedeti cum culoarea o sa se schimbe intr-un verde din ce in ce mai puternic. Puneti si ceapa si usturoiul verde si gustati. Poate mai e nevoie de sare, de lamaie sau condimente. Daca totusi pateul vi se pare prea moale, nu-i nimic, il „dregeti” cu tarate de psyllium. Adaugati o lingurita sau doua, amestecati si lasati la frigider 10-15 minute sa se ingroase. Pofta buna!