Am descoperit aceste suplimente sub formă de spray acum mai bine de 6 luni și m-au cucerit, pentru că dai un puf și gata! (sau mai multe, depinde de concentrație). Înainte să le testez, m-am documentat bine despre ele, apoi am cerut părerea mai multor medici în care am încredere și am făcut un interviu amplu, pe care îl găsiți mai jos. O să aflați cum și când trebuie luate suplimente, dacă e nevoie de recomandarea medicului, cum le alegem și multe alte informații utile. Dacă mai aveți întrebări, le așteptăm în comentarii.
***
Acest articol este scris în parteneriat cu www.botaniq.ro, iar la final vom avea și un concurs cu suplimente sub formă de spray. Dar mai întâi să vă povestesc cum am ajuns să le folosesc și de ce se asimilează mai bine.
***
Știți deja că am un stil de viață echilibrat (atât cât pot) și că pun accent pe prevenție. Practic vreau să îmi ajut corpul să se echilibreze ÎNAINTE să ajungă la o boală. Problema este că mă împotmoleam de multe ori când venea vorba de tratament. Sigur că atunci când ai o boală și știi că de acel tratament depinde însănătoșirea ta, depinde întoarcerea ta la familie, la serviciu, la o viață normală, îl urmezi. Problema la mine apare când nu am neapărat un diagnostic, nu am o boală, dar sunt niște dezechilibre, organismul meu îmi dă niște semne, iar eu vreau să îl susțin, să îl ajut, așa cum spuneam, să nu ajungă la dezechilibre mai mari.
Uneori știu singură ce e nevoie să fac: fie să mă relaxez mai mult, să nu-mi mai fac atâtea griji, fie să am grijă la rutina de seară, ca să dorm mai bine, deci pot fi schimbări de stil de viață, dar alteori fac analize, merg la medic pentru a mă ajuta să îl susțin și mai mult, iar în acest caz poate fi vorba despre o cură cu produse apicole, suplimente cu vitamine și minerale, probiotice sau toate combinate.
Problema la care mă refeream mai sus este că în aceste cazuri iau ce iau tratamentul, apoi încep să uit, nu le mai iau așa cum trebuie și într-un final mă opresc. Nu întotdeauna fac așa, au fost situații în care chiar am urmat schemele de tratament, dar cu cât e mai complicată schema, cu atât mai repede renunț. Dacă trebuie să iau o pastilă dimineața înainte de masă, alta după masă, alta la 2 ore după, un ceai de-a lungul zilei, o tinctură pusă în nu știu câți mililitri de apă la prânz, seara ceva înainte de masă, altceva după… cu greu țin tratamentul până la final.
Ce obțin? Mă enervez, mă supăr pe mine că n-am fost în stare să mă țin de tratament, că am dat și banii aiurea, trebuie să mă duc din nou la medic, timp pierdut pentru că nu am luat tratamentul cum și cât trebuia. Apoi încerc să mă liniștesc, să nu mă învinovățesc, uneori mă întorc la medic să refacem schema, alteori nu… Lucrez și la partea emoțională, dar în același timp este clar pentru mine că mă ajută scheme de tratament cât mai simple.
Suplimentele sub formă de spray, mai eficiente decât comprimatele?
Acum jumătate de an am aflat că există și suplimente sub formă de spray. Eram chiar în timpul unui tratament cu vitamina D+K2, vitamina C, complex de B-uri și urma ca medicul să îmi mai introducă unele. Nu mai știu sigur cum trebuia să le iau, dar știu că vitamina C era lipozomală și trebuia luată cu cel puțin 15 minute înainte de masă, vitamina D era uleioasă și trebuia să o iau pe pâine, cu ceva gras alături, iar B-urile erau pastile.
Cum nimic nu e întâmplător, am primit în acea perioadă o propunere de colaborare de la www.botaniq.ro. Mi-au atras atenția când mi-au spus că sunt unic importator și distribuitor în România al produselor Altrient. Noi foloseam deja vitamina C lipozomală de la Altrient de mai bine de un an, recomandată de un medic în care am mare încredere. Practic eram deja clientul lor atunci când m-au sunat. Știam că produsele de la Altrient chiar sunt bune, așa că am zis să studiez și celelalte produse pentru care sunt unic importator, cele sub formă de spray intra-oral.
Am aflat că brandul se numește BetterYou, că suplimentele sunt produse în Marea Britanie, că absorbția este de 2.6 ori mai bună, ingredientele folosite sunt naturale, nu au zahăr, arome sintetice, aditivi, coloranți artificiali, agenți de umplutură, gluten sau organisme modificate genetic.
În plus, am apreciat grija lor pentru mediu: ambalajele de carton provin din păduri certificate FSC, adică gestionate responsabil, iar recipientele sunt fie din plante, fie din plastic reciclat din oceane. Mai mult, compania și-a propus ca până la finalul anului 2022 să aibă o amprentă neutră de carbon (găsiți aici mai multe detalii)
Totul suna foarte bine, dar cel mai mult mă atrăgea forma lor sub formă de spray. Practic dai un puf și gata. Nu mai trebuie să înghiți nimic, nu trebuie înainte sau după masă, dimineața sau seara, nu e nicio regulă. Îl dai când vrei. Asta mi s-a părut wow! Pentru mine era exact ce aveam nevoie.
Dar, așa cum mă știți, am vrut să aflu mai multe, nu doar ce spune producătorul. Știam de mult timp că orice produs administrat sublingual se absoarbe mult mai repede, dar am vrut să mă documentez bine înainte de a accepta o colaborare. Am citit mult despre asta, dar pentru că nu sunt medic și oricum nu am cum să le știu pe toate, plus că eu de obicei verific din mai multe surse (“defect” profesional), am cerut și părerea unui medic în care am încredere. Se numește Cătălina Crețu și este medic de familie, cu competență în apifitoterapie.
Ne cunoaștem de foarte mulți ani, știam că și ea este foarte atentă ce suplimente recomandă pacienților și mereu le documentează, așa că înainte să facem acest interviu s-a documentat și a testat și ea aceste suplimente. De fapt noi le testăm și tot schimbăm păreri despre ele de mai bine de 6 luni, așa că mai jos aveți un interviu în care am pus toate întrebările pe care le-am avut sau pe care m-am gândit că le-ați putea avea voi.
Cum alegem suplimentele cu vitamine și minerale
Cum alegem suplimentele? La ce să fim atenți?
Să fim atenți pe de o parte la ce ne lipsește, ce nu avem în organism, la ce pierdem, dar să le alegem și în funcție de ingrediente și de calitatea ingredientelor.
Și cum ne dăm seama dacă ingredientele sunt de calitate?
Sa ne documentăm înainte de a începe administrarea unui produs, fie el și din plante, să punem deschis întrebări legate de componentele despre care nu știm nimic atât producătorului, cât și medicului sau la magazinul de unde le cumpărăm.
Să ne uităm și la producător: este el un producător credibil, ce valori are, dacă investește sau nu în cercetări. Și, bineînțeles, să luăm fiecare produs în parte și să îl analizăm. Dacă ai constatat că majoritatea ingredientelor sunt de origine naturală, este un plus.
Dar pentru un om simplu este greu să își dea seama. De exemplu, în unele dintre suplimentele BetterYou, pe lângă vitaminele sau mineralele conținute, găsim niște denumiri de care oamenii se pot speria: xylitol, gumă arabică, acid citric, hidroxid de sodiu, sorbat de potasiu, clorură de crom, gumă xantan.
Da, sunt denumiri care pot părea sintetice, artificiale, dar să știi că de multe ori în spatele acestor denumiri sunt tot ingrediente naturale. De exemplu, guma arabică este o secreție a unor specii de salcâm, deci este naturală. Acidul citric este și el natural, guma xantan la fel.
Pe de altă parte, trebuie să știm că sunt anumiți excipienți care asigură stabilitate și chiar nu se poate fără. Important este să fie cât mai mult din sursă naturală, iar producătorul ne asigură că toți conservanții și aromele din produsele lor sunt naturale. În plus, pentru vegani BetterYou are produse cu origine exclusiv vegetală: vitamina D (din alge), dar și un complex cu D3, B12, fier și iod.
Prețul este un criteriu după care să ne ghidăm? Te întreb pentru că putem găsi de exemplu vitamina D și la 20 lei, și la 160.
Trebuie să înțelegem că dacă vrem efecte, ingredientele trebuie să fie naturale. Natural implică niște costuri mai mari pentru producător și implicit pentru noi. În același timp, să fim atenți și la concentrație și la câte zile îți ajunge acel produs. S-ar putea să nu fie diferență de preț așa mare.
Dacă este vorba de un preț mai mare, din punctul meu de vedere mai bine alegem problema esențială pe care vrem să o rezolvăm și limităm numărul produselor cu care lucrăm, decât să luăm multe produse ieftine care vor avea efecte slabe. Evident, alegerea nu trebuie să fie subjugată prețului, ar fi un snobism care domină acum societatea, ci să alegem conform bugetului nostru acele produse cu ingrediente naturale potrivite nouă. Și să ne gândim că este o investiție în sănătatea noastră, iar efectele se vor vedea pe termen lung.
De ce vitaminele sub formă de spray se asimilează mai bine
Este această formă de administrare intra-orală mai eficientă decât altele?
Știm că atunci când luăm un comprimat, el trebuie digerat, metabolizat, au de lucru mai multe organe, printre care ficatul, rinichii, stomacul, intestinul. Dacă unul dintre acestea nu funcționează bine, automat absorbția nu va fi cea dorită.
În plus, dacă iei un supliment care se înghite, care ajunge la nivelul stomacului, nu trebuie luat când mănânci sau aproape de masă, pentru că se va amesteca cu mâncarea, pe când la cele spray ai libertatea să le iei când vrei, nu mai ai obligativitatea de a avea distanță față de masă. Ai mâncat, ți-ai clătit gura, poți să iei.
În al treilea rând, administrare orală înseamnă intrare rapidă și directă în circulație. Este vorba despre niște picături extrem, extrem de mici care pătrund prin mucoasă și ajung direct în sânge.
Și mai e ceva: copiii cu greu acceptă comprimatele sau alte forme, iar spray-ul este mai ușor de acceptat. Sau sunt persoane care nu pot lua comprimate din diverse motive. Persoanele cu anxietate sau cu probleme de tiroidă, toți cei care simt un nod în gât – dacă folosesc spray le scade disconfortul înghițitului și ajungi să poți administra cura completă.
Sigur că asimilarea depinde de mulți factori, dar cu siguranță este o formă care se absoarbe mult mai bine. Îți mai dau câteva exemple: în cazul persoanelor cu probleme digestive, de la gastrite la colon iritabil, suplimentele sub formă de comprimate se asimilează mai prost.
La fier e foarte bună utilizarea orală, sub formă de spray, în cazul celor care au și probleme digestive, colon iritabil, gastrită, constipație, la cei care pierd constant fierul sau cei care au anumite anomalii la nivelul hematiilor și necesită administrare constantă de fier.
Turmericul, care este hidrofob, adică nu se dizolvă în apă: chiar sunt studii ample legate de cum să se facă o mai bună administrare a turmericului. Una din variante e pipericina, dar nu e o soluție completă, ideală. Și astfel asimilăm ușor ceva ce se asimila greu intestinal, chiar și în cazul unei persoane sănătoase.
Dar totuși nu putem face din această cale de administrare regina tuturor situațiilor.
Practic trebuie să găsești cea mai bună formă de administrare în funcție de fiecare persoană în parte?
Da, este foarte important ca atunci când gândești o schemă de tratament, să te pliezi pe structura omului. Formele de administrare trebuie alese în funcție de ce ne e mai pe plac, în funcție de ce alte tratamente avem și în funcție de ce afecțiuni avem. Unii preferă comprimatele. Dacă nu văd pilulă, consideră că nu e eficient. Evident că vii cu niște argumente, le spui că într-adevăr absorbția la cele orale este una foarte bună. Alții iau prea multe comprimate și vor varianta spray. Alții prefera cremele, iar BetterYou are inclusiv această variantă, de ulei sau cremă pentru corp cu magneziu. Unii au obiceiul băilor în cadă și atunci le pot recomanda varianta fulgilor de magneziu.
Poate ai un om care ia deja un pumn de medicamente alopate pentru boli cronice, iar dacă mai vii și tu cu unele din plante, cu suplimente, atunci riști să obosești suplimentar omul. Sunt multe persoane care încep tratamentul, îl opresc, încep, opresc și deja când încep a treia, a patra oară își spun: sigur n-o să mă țin de el, că niciodată n-am reușit să duc un tratament până la capăt.
Știu, și eu mă regăsesc în această categorie uneori.
Da, sunt mulți oameni, dar în același timp trebuie să înțelegem că dacă vrem să fim bine, dacă vrem să ne vindecăm de o anumită afecțiune, trebuie să depunem un efort conștient. Una dintre atitudinile sănătoase este aceea de a înțelege necesitatea unui tratament cu produse din plante cu durată de 3-4 luni sau chiar un an. Sau cure de 2-3 luni la fiecare jumătate de an. În plus, să conștientizăm că facem ceva ce ne face bine și că nu este o povară pe care a venit un medic să ne-o impună sau pe care ne-au impus-o părinții sau soțul sau chiar noi, hai că trebuie și asta. Dacă schimbăm atitudinea, cresc foarte mult șansele de succes, de a duce o terapie până la capăt.
Situațiile în care putem lua suplimente fără sfatul medicului
Mulți oameni preferă să ia multivitamine decât să meargă la medic, să facă analize, să vadă ce deficite au și să ia exact ce au nevoie. Este sau nu un obicei periculos?
Dacă avem o perioadă mai grea, de avarie, putem să luăm și fără recomandarea medicului. Poate nu am timp să ajung la medic chiar acum, e o perioadă foarte aglomerată. E ok, pot lua niște multivitamine o lună, poate chiar două, dar să nu uit ca apoi să merg la medic.
Știu că e o perioadă în care trebuie să trag de mine sau e iarnă și nu am o masă de alimente nepreparate termic, pot să iau multivitamine. Muncesc mult, deci consum mult, dar nu mănânc cum trebuie? Pot să iau niște multivitamine o lună.
Sau dacă e perioada de vacanță: chiar dacă pare ciudat, să știi că vacanța e solicitantă, pentru că schimbăm apa, aerul, mâncăm prostioare, facem mișcare poate mai mult decât de obicei, pentru că vrem să vizităm cât mai mult, deci e solicitant pentru organism.
Dacă o persoană știe că a fost anemică și urmează o perioadă de suprasolicitare fizică și psihică, este în regulă să ia o lună multivitamine și fier.
Sau să spunem că avem un anxios care e promovat la serviciu sau urmează un examen greu sau își schimbă locuința – el se va consuma mai mult și multivitaminele îl vor ajuta, alături de B-uri și Magneziu, dar asta nu înseamnă că îl aduc pe un nivel excelent.
Repet, nu este o soluție pe termen lung, deci să nu devină un mod de a fi. Este foarte important să mergem la medic, dar și să ne știm structura, către ce suntem predispuși – către perfecționism, insomnii, anxietate – în funcție de asta suplinești.
Dar în cazul copiilor? Mulți părinți le dau celor mici suplimente, mai ales dacă sunt mai slabi.
Multivitaminele pentru copii eu le recomand doar când sunt probleme. De creștere, alimentare, după o afecțiune acută sau cronică sau în perioadele de creștere accelerată. Sunt foarte potrivite pentru copii acestea tip spray, pentru că într-adevăr calea orală de administrare este una foarte prietenoasă, dar repet: mai mult de o lună se iau neapărat la recomandarea medicului. Și insist pentru educarea copiilor spre o alimentație echilibrată.
De altfel și în cazul adulților cred că e bine să nu ne culcăm pe-o ureche că avem suplimente la îndemână, că nici ele nu pot face minuni, dacă noi avem un stil de viață dezorganizat și nesănătos.
Exact. Nimeni altcineva în afară de noi nu poate face ordine în viața noastră, deci nici suplimentele:) Ajută enorm, dar dacă luăm multivitamine și pierdem nopțile trebuie să ne asumăm că n-o să avem rezultate pe termen lung. O viață echilibrată ajută la asimilarea ideală a principiilor din suplimente.
Când este recomandat să mergem la medic pentru a ne recomanda suplimente
Când să cerem sfatul medicului, când să facem niște analize înainte de a lua suplimente?
Cea mai eficientă variantă este aceea de a ne învăța ca de două ori pe an să mergem la o consultație de tip apifitoterapie. Pentru diferite perioade se administrează diferite complexe, care ne fac viața mai confortabilă. Putem să alegem și singuri anumite produse sau combinații dacă suntem moderați în numărul de produse luate simultan și alegem producătorul pe baza componentelor naturale.
De exemplu, B-urile au o utilizare largă: la cei care depun o muncă intelectuală, în domeniul creativ, anxioșii, depresivii, persoanele în vârstă, în perioadele de examene, promovări, proiecte noi, schimbare loc de muncă, pentru a crește rezistența psihică la acest tip de „efort” mental.
Și produsele cu magneziu sunt binevenite în condițiile în care stresul e un cuvânt, o stare care face parte din viata și vocabularul tuturor. De aceea, recomand periodic B-uri și Magneziu.
Ce înseamnă periodic? Să facem niște cure la un anumit interval de timp?
Periodic ar fi de două ori pe an, timp de o lună, dacă suntem sănătosi. Dacă avem o afectiune, curele se fac de regulă pentru 3 luni, dar depinde de la om la om. De exemplu, un anxios are nevoie în prima lună de multivitamine, de B-uri, Magneziu, poate adăugăm și B12. În a doua lună dacă persoana respectivă duce un ritm de viață mai puțin alert, dacă mănâncă echilibrat, putem scoate multivitaminele și administra în continuare acel complex de B-uri, magneziu încă două luni. Sau îi las multivitaminele și scot B-urile și magneziul, dacă doarme mai bine.
Dacă am un pacient cu oboseală cronică, poate lua multivitamine 3 luni, peste care într-o lună pun B-uri, în alta B12, în alta poate fi adăugată vitamina C dacă e sezonul rece. Evident, am grijă la doza zilnică recomandată, să nu o depășim.
Dacă pacientul avea atacuri de panică, dacă e vorba despre o persoană anxioasă, pot să îi recomand baia cu fulgi de magneziu și niște B-uri o lună.
În momentul în care o femeie intră la menopauză, își face o densitate osoasă o dată pe an. Dacă să zicem că amână cu 2-3 luni testul de osteodensitometrie, cum s-a întâmplat în perioada asta, poate să ia o lună vitamina D, mai ales în lunile reci, când există riscul de a cădea și de a exista fracturi. Poți să îi dai și a doua lună, dacă știi că statistic sunt multe persoane la noi în țară cu deficit (și sunt), dar nu continui și a treia lună fără să faci analiza.
Apropo de vitamina D, asocierea ei cu vitamina K2 poate face diferența între o asimilare redusă sau bună și una foarte bună, mai ales în cazul doamnelor aflate la menopauză, deci în medie după vârsta de 50 de ani, dar și la femeile care au intrat la menopauză de tinere. În aceste cazuri vitamina D se asimilează mai greu, de asta este indicată asocierea ei cu vitamina K2.
Trebuie fiecare caz gândit în parte. De aceea recomand consult la medic, pentru că el știe să ordoneze combinațiile, importanta luării lor în etape, durata de administrare putând varia de la o lună până la 4 sau 6 luni de diverse combinații.
Cum știm dacă nu cumva luăm prea multe suplimente? De exemplu o persoană poate lua zilnic și vitamina C, și B-uri, și D, și poate un ulei cu magneziu că nu doarme bine?
Multe sau puține suplimente depinde de cât de gravă sau urgentă e problema. De exemplu, dacă unui depresiv i se dă Magneziu și B-uri și descoperă în urma analizelor că vitamina D este sub nivelul normal, atunci se poate adăuga și vitamina D fără probleme. Sau cineva care are frecvente infecții respiratorii poate lua vitamina C, iar dacă e predispus insomniilor, poate lua și B-uri și Magneziu.
Oamenii sunt, însă, obișnuiți să ia mai multe pilule de sinteză fără să își pună problema siguranței terapeutice dacă iau mai multe. Suplimentele au indicațiile lor specifice, nu sunt panacee universale de pe vremea în care se vindea din căruță o sticluță cu o licoare bună la toate. Există studii și la produsele din plante, există rigoare, există dozarea componentelor pe principii profund științifice. Ar fi bine să nu aleagă singuri două produse din aceeași categorie, cum ar fi două forme de Magneziu de exemplu. Una e suficientă.
Varianta ideală este aceea ca omul să știe cine este și să vină să facă o consultație. De exemplu, consultațiile de fitoterapie nu se adresează numai oamenilor bolnavi, ci și celor sănătoși, care vor să aibă grijă de ei. E de ajuns o dată pe an pentru cei sănătoși, iar pentru cei cu probleme de două ori pe an, o dată pe trimestru, depinde de la caz la caz. Poți să întrebi și la farmacie sau la plafar, numai că acolo este mai pe repede înainte. Cine este acolo te îndrumă cu bunăvoință și poate într-o direcție bună, dar poate ești o persoană mai slăbuță, mai anxioasă, cu dischinezie biliară și ți se dă anghinare. Nu este ok, pentru că îți crește starea de agitație mentală și aceasta îți va agrava în timp dischinezia biliară, de asta este ideal să mergem la medic pentru un tratament individualizat, cu efecte pe termen lung.
Cum se administrează corect aceste suplimente sub formă de spray intra-oral?
Este foarte simplu: se pulverizează pe partea interioară a obrajilor sau sub limbă și se așteaptă puțin, până se absoarbe. În sensul că nu mâncăm sau bem ceva imediat după ce am pulverizat. Așteptăm câteva minute și gata.
Cât despre doză, dacă vorbim despre o persoană sănătoasă, poate lua doza indicată pe fiecare produs. Dar așa cum am spus, putem să luăm singuri o lună, două, numai să nu uităm și de vizita la medicul cu competență în produse apicole și produse din plante (apifitoterapie).