Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr)

Este o rețetă foarte ușor de făcut, din doar 3 ingrediente, plus fructe. Poate fi pandișpan cu vișine, cireșe, piersici, fructe de pădure, prune, practic cu orice fructe. E important să fie dulci, dacă nu puneți deloc zahăr. Sau dacă nu sunt așa dulci, puteți adăuga niște stafide în compoziție.

Am început să „lucrez” la rețeta de pandișpan cu fructe asta la începutul verii, când mi s-a făcut poftă de pandișpan cu vișine din ăla pufos, ca în copilărie. Nu mai făcusem niciodată, așa că am dat o căutate pe google. Am găsit sute de rețete, doar că toate erau cu făină albă, foarte mult zahăr în compoziție, plus zahăr pudră deasupra, unele aveau unt, iar eu nu aveam voie lactate atunci. Am căutat și în engleză, poate, poate găsesc o rețetă cu făină integrală, puțin zahăr, fără lactate și cu puține ingrediente. Și simplu de făcut:)) Asta pentru că nu-mi plac rețetele complicate.

N-am găsit nicio rețetă pe placul meu, plus că toate erau cu multe ouă, iar eu aveam doar patru în frigider. Inițial am zis că nu mai fac, dar apoi m-am hotărât să încerc, să văd ce iese cu ce am. Bineînțeles, cu făină integrală, pentru că eu nu folosesc deloc făină albă. Am pus extrem de puțin zahăr (4 linguri am pus prima dată) și ulei vegetal în loc de unt.

Am avut surpriza să iasă din prima un pandișpan cu fructe pufos și gustos! Doar că, perfecționistă cum mă știți, am vrut să îmbunătățesc rețeta. Am încercat mai întâi cu 3 linguri de zahăr și un ou în plus. Altă dată am încercat cu mai puțin ulei, altă dată cu ulei de măsline în loc de floarea soarelui (ambele presate la rece), altă dată fără pic de zahăr. Altă dată cu mai multă făină, pentru că se scufundau fructele în aluat, chiar dacă le dădeam prin făină înainte. La capitolul ăsta n-am găsit încă o soluție, uneori tot se scufundă, dar am zis să postez totuși rețeta, că perfecțiune nu există, plus că eu nu sunt bucătar profesionist, nici pe departe! Sunt doar o persoană care gătește cât mai simplu și sănătos pentru familia ei. Nu vreau perfecțiune, ci doar ca mâncarea să fie gustoasă și sănătoasă. Iar acest pandișpan cu fructe chiar este! Chiar și fără zahăr.

E adevărat că eu sunt deja obișnuită fără zahăr de câțiva ani, dar v-am pus în rețetă și cantitatea de zahăr pe care o puteți pune dacă vreți să faceți trecerea treptat. Sau puteți folosi niște fructe deshidratate, precum stafidele. 

Ingrediente: 

-6 ouă

-4 linguri ulei

-130 grame făină integrală (eu am încercat cu făină de grâu, altă dată cu spelta sau cu secară)

-400 gr fructe (eu am testat cu cireșe, vișine, piersici, prune, zmeură, afine – și separat, dar și combinate)

-opțional 3 linguri zahăr brun nerafinat sau o mână de stafide (dacă vreți să faceți trecerea treptat către „fără zahăr”)

Mod de preparare:

Se taie fructele bucăți / se scot sâmburii.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Se bat albușurile spumă până când întoarceți castronul și nu curg:) Dar să știți că iese prăjitura și dacă nu sunt bătute așa bine. Eu am pățit asta o dată și tot a ieșit bună prăjitura. Iar dacă nu aveți mixer/robot, merge și cu telul. O să faceți și antrenament la brațe cu ocazia asta:)

Dacă faceți cu zahăr, adăugați-l în albușuri.

Încorporați gălbenușurile ușor, cu o spatulă.

Adăugați uleiul și amestecați ușor, de sus în jos, cu spatula.

Adăugați și făina, tot amestecând ușor.

Dacă nu ați pus zahăr și vreți să puneți stafide, adăugați-le acum în compoziție.

Porniți cuptorul la 180 de grade, ca să se încălzească până e gata tava.

Puneți hârtie de copt în tavă.

Turnați aluatul și întindeți-l uniform cu spatula.

Așezați fructele deasupra. Dacă sunt bucăți mai mari, precum cele de piersici sau prune, puteți să apăsați pe ele, să intre bine în aluat. De fapt și la cele mai mici ar fi bine să faceți la fel, ca să nu se scufunde ele ulterior.

Băgați tava în cuptor și lăsați 30 de minute.

ATENȚIE! Tava mea are 20-35. Dacă aveți una cu mult mai mare, ar fi bine să măriți cantitățile.

Aștept să faceți acest pandișpan cu fructe și să-mi spuneți cum vi se pare. La noi se termină imediat tava, mai ales dacă avem musafiri. S-a întâmplat o dată să ne rămână până a treia zi și am constatat că se întărise, dar avea gust și consistență exact ca fursecurile acelea folosite la tiramisu. Deci dacă aveți copii care vor fursecuri din acelea, faceți-le varianta asta. Reușiți astfel să mai reduceți cantitatea de zahăr, făină albă și alte chimicale folosite în fursecurile cumpărate.

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]
Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele
Am descoperit aceste suplimente sub formă de spray acum mai bine de 6 luni și m-au cucerit, pentru că dai […]
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr)
Este o rețetă foarte ușor de făcut, din doar 3 ingrediente, plus fructe. Poate fi pandișpan cu vișine, cireșe, piersici, […]
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București
Știți deja că noi căutăm mereu variante cât mai sănătoase când comandăm sau ieșim să mâncăm în oraș, așa că […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe