De la unt de arahide am pornit cu ideea acestor biscuiți. Aveam un borcan cam de mult timp, mai avea puțin și expira, așa că m-am gândit să inventez ceva:) Au ieșit niște biscuiți cu unt de arahide care se fac foarte ușor și care sunt potriviți inclusiv pentru persoanele care au intoleranță la gluten, lactate, ouă. Am testat variante și pentru ei și funcționează. Plus că sunt numai buni și dacă țineți post.
În perioada asta de izolare mi-am dat seama de un lucru: cele mai bune idei vin când nu ai acces la orice și trebuie să te descurci cu ce ai prin casă. Eu am fost super inspirată și creativă de câteva ori. Pur și simplu am amestecat ce mi-a venit, ce am găsit prin cămară/frigider și de fiecare dată a ieșit ceva foarte bun!
Vreau să vă spun și de ce durează mai mult până și public rețetele, în cazul în care vedeți pe Stories pe Instagram că am făcut ceva bun, dar rețeta o pun după ceva timp: pentru că mereu le fac de mai multe ori înainte de a le publica. Fie pentru că vreau să mă asigur că iese la fel de bine și a doua oară, fie pentru că nu am fost pe deplin mulțumită și vreau să mai schimb ceva la rețetă, fie pentru că vreau să încerc și cu alt tip de făină sau cu alți înlocuitori, ca să vă dau mai multe variante. Sau uneori pur și simplu pentru că le fac după ochi și trebuie să mai fac o dată, ca să măsor cantitățile:) Și da, uneori durează mult până mai fac o dată, pentru că eu gătesc doar dacă simt, dacă sunt ok eu cu mine. Cred mult în energia pe care o pui în mâncare.
De exemplu, rețeta aceasta am făcut-o de trei ori, plus sora mea o dată, ca să mă asigur că este ok să o împărtășesc cu toată lumea. Dar gata cu vorbăria, hai cu rețeta 🙂
Ingrediente (pentru aproximativ 20 de biscuiți)
-10 linguri făină (eu am testat cu făină de orez și cu făină integrală)
-2 linguri zahăr de cocos
-1 linguriță praf de copt
-5 linguri unt de arahide
-1 ou SAU 1 lingură semințe de chia cu 4 linguri apă
-2 linguri coacăze deshidratate (puteți pune și stafide sau alte fructe deshidratate, dar să fie micuțe sau să le tăiați în bucăți cât mai mici)
PONT: Dacă vreți să faceți o tavă de cuptor, dublați cantitățile. Altfel, o să umpleți jumătate din acea tavă mare a cuptorului.
Mod de preparare:
Primul pas este să amestecați semințele de chia cu apă, ca să aibă timp să absoarbă apa. Au nevoie de 10-15 minute, să devină o compoziție gelatinoasă. Asta dacă nu aveți ouă sau vreți să faceți biscuiți de post.
Dacă folosiți ou, primul pas este să amestecați făina cu zahărul și cu praful de copt.
Știți că de obicei încerc să nu folosesc zahăr deloc în rețete, dar la asta nu prea mergea fără. Oricum l-am redus de la 5 la 2 linguri. De asta am adăugat coacăzele, ca să suplinesc cele 3 linguri scăzute. Și am folosit zahăr de cocos pentru că este mai fin. Dacă aveți zahăr cu granule mai mari, s-ar putea să rămână în compoziție, să nu se topească.
După ce ați amestecat ingredientele uscate într-un castron, adăugați untul de arahide și oul / semințele de chia. Acum e nevoie să amestecați cu mâna, nu mai merge cu lingura:) Ultima dată încorporați fructele uscate. Puteți pune chiar și curmale, dar tot tăiate mărunt.
Compoziția este mai sfărâmicioasă la varianta cu semințe de chia, dar când luați în mână și modelați, va lua forma dorită.
Așadar, vă mai rămâne să modelați biscuiții. Eu fac o mingiuță cu mâinile, apoi o presez cu un deget și gata, am format biscuitul.
Nu uitați să dați drumul la cuptor, ca să se încălzească până modelați biscuiții.
La final, puneți-i 15 minute la 180 de grade.
Biscuiții obținuți sunt mai crocanți și puțin sfărâmicioși. Mie așa îmi plac. Dacă vreți să fie mai moi, puneți în aluat încă 1-2 linguri unt de arahide.
Aștept părerile voastre în comentarii. Dacă postați preparatul pe Facebook ori Instagram, dați-mi de veste cu un tag <3
Iată canalele mele de social media, unde vă aștept și cu alte rețete și informații:
- Facebook: https://www.facebook.com/IzabelaPanescu.ro/
- Instagram: https://www.instagram.com/izabela.panescu/
- YouTube: https://www.youtube.com/c/IzabelaPanescu