Medici panicați că nu au dezinfectanți și echipamente de protecție. Autoritățile spun că avem de toate
  • -Ce echipamente aveţi în spital? Sunteţi într-un spital de pneumologie. 

         -Pe noi! Pielea noastră, mucoasa nazală, hainele de spital peste care se poate pune un hălăţel din acela de cârpă. (medic pneumolog)

 

  • „Am văzut colege plângând pentru că nu au cu ce să se îmbrace, nu au măști, nu au ochelari. Când au cerut, li s-a spus că exagerează.” (medic de urgență)

 

  • „Colegi ai mei, inclusiv bărbați, sunt terminați. Mi-au spus că s-au resemnat că o să moară.” (medic pneumolog)

 

  • „Avem măști FFP3, dar ar trebui să ținem cam 5 zile una, ca să ne ajungă, iar ele sunt de unică folosință.” (medic ATI)

 

  • „Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți!” (medic ORL)

 

Sunt declarații ale unor medici din mai multe orașe din țară, dar în special din București. Am vorbit cu mulți, doi au zis că li s-a transmis că au de toate, dar restul mi-au spus că nu au ce le trebuie. De altfel și medicii de familie au tras un semnal de alarmă. La fel Colegiul Medicilor Iași.

Am publicat AICI și declarațiile altor cadre medicale care au avut curajul să spună adevărul despre lipsa echipamentelor de protecție.

Nu vreau să intrați în panică. Asta chiar nu ne ajută deloc. E nevoie de acțiune. Haideți să facem cât mai auzite aceste voci. Sunt foarte puțini medici care vor să vorbească public despre asta, încă le e teamă, dar sper să fie din ce în ce mai mulți. Sper să prindă curaj, pentru că asta îi poate salva în cazul în care situația se înrăutățește. Și pe ei, și pe noi. 

Mai jos puteți citi declarațiile lor pe larg. Medicii spun că în unele spitale aproape nu mai există spirt, măști, mănuși, ochelari sau viziere nicidecum, nu mai vorbim despre combinezoanele acelea etanșe. O să vedeți numele doar în cazul a doi medici, pentru că doar ei au fost de acord să le fac numele publice și îi felicit pentru curaj!

Tot mai jos am pus și răspunsul de la Ministerul Sănătății. Pe scurt, au tot ce trebuie, la Unifarm se găsesc de toate, inclusiv spirt, managerii de spitale trebuie doar să facă o comandă, iar în privința echipamentelor e vorba de lipsă de comunicare cu medicii. Se pare deci că problema este la nivel de spitale. Declarația completă, mai jos.

De ce e vital ca medicii să fie protejați? Este exact ca în cazul unui accident aviatic. În avion ți se spune ca mai întâi să îți pui tu masca și apoi copilului, ca să îl poți salva. La fel și în această situație. Trebuie să te asiguri că medicii au ce le trebuie, pentru că altfel nu o să aibă cine să trateze bolnavii!

Dr. Oana Deleanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta

Dr. Oana Deleanu este medic primar pneumolog la Institutul Marius Nasta din București. Deși inițial nu a vrut să deschidem acest subiect și am convenit că o să facem un interviu educativ, despre măsuri de prevenție, s-a răzgândit în ultima clipă și a dezvăluit care e situația din secția pe care lucrează: li s-au dat doar halate chirurgicale, măști mai au foarte puține, iar dezinfectantul și spirtul sunt pe sfârșite. Mai jos este doar o parte din interviul pe care îl puteți urmări la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, pe Digi24 (interviul a fost filmat vineri)

“Jurământul lui Hippocrate spune “Primum non nocere” şi apoi vindecă. Prima dată să nu faci rău. Eu, ca medic, în momentul în care mă supun voit şi voluntar infecţiei, înseamnă inclusiv că încalc o lege din România. Cum a făcut și cetăţeanul care a fost in Israel. Deci eu dacă mă supun voluntar la îmbolnăvire, mă duc acasă, umblu prin mijloace de transport, intru în supermarket să cumpăr alimente să duc familiei de acasă izolate, eu sunt o sursă de infecţie. Şi nu vorbim din punctul de vedere al doctorilor, că ei îşi asumă. Şi familiile lor la fel. Te-ai căsătorit cu un doctor, ai mama, tata doctor, suporţi consecinţele, dar ceilalţi, oamenii de pe stradă, pacienții care îți vin la spital, ei doresc să fie consultaţi de un doctor infectat? 

 

E adevărat că nicio măsura nu e sigură. Îmi spunea un prieten din Italia că personalul medical cu echipamente din acelea de scafandru, etanșe, s-a infectat în proporție de 10-12%. Auzisem de la altcineva că personalul medical la nivel global s-a infectat în proporție de 40% cu echipamentele acelea etanșe, de cosmonauți. Bun, asta este, s-au infectat, dar măcar și-au luat măsurile despre care se știe că trebuie luate! Dacă nu le iei nici pe alea, să ne aşteptăm ca personalul medical să se infecteze cât? 90%? Că nu s-or infecta toţi. Sau poate 60-70%, cum se spune că ne vom infecta cu toţii? Gândiţi-vă că noi suntem mai expuşi, suntem expuşi în mod repetat, deci imunitatea ta este, dar la un moment dat zice şi ea: mă scuzaţi, m-am dus la culcare. Ce se va întâmpla când se va infecta 60-70% din personalul medical?

Tot auzim că o să primim, o să primim. Lumea trebuie să înțeleagă că momentan nu am primit nimic, dar și americanii sunt depăsiți, și UK sunt depasiți, italienii nu mai au materiale sanitare. Multe sunt și acasă la oameni! 

Să subliniem că tot ceea ce discutăm aici vine din partea unui pneumolog, nu sunt infecționist, nu sunt în prima linie, infecționiștii sunt în prima linie, nu sunt în camera de gardă de la un spital de urgență, să consult tot ce intră pe ușă, care poate să fie contagios sau nu, chiar daca are sau nu simptome.”

Dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea din Capitală

„La Colțea tot ce vine la UPU sunt consultati de noi, de ORL. Manifestările virale, și de covid, și de guturaiul simplu, sunt de ORL. Pneumologia mai e în linia întâi și ATI în linia a doua. 

Ieri am cerut asistentei șefe și mi-a zis că nu avem nici măști din alea simple, care oricum nu au nicio siguranță, dar FFP3 sau P100 nu există nici una! Apoi îți trebuie vizieră. Nu avem nici una. Îți trebuie costume. Nu avem. Nu ni se dau. Posibil la UPU să li se dea, dar în caz de nevoie. Ce e aia în caz de nevoie? Vine cu simptome, tu bănuiești că ar fi, dar numai faptul că ai luat contact cu el să îi afli simptomele, să îi faci anamneza, deja gata! Degeaba îți dă după. Totul e un circ! Dacă îi întrebați pe cei din conducere spun că avem, dar cei din ATI și-au cumpărat din banii lor! De prin America, de pe internet.

Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți! Suntem in tranșee! Și suntem la kilometrul 0 al capitalei României, membră UE.”

LATER EDIT: Managerul spitalului Colțea a intrat în direct la Digi24 și a spus că nu e adevărat ce a spus medicul Stamate. A spus că ei au de toate. O echipă Digi24 a fost apoi și a filmat în depozitul spitalului. Am scris despre asta, dar și declarațiile altor medici, AICI

Medic ATI: Avem măști, dar puține

„Noi avem măști cu protecție FFP2, FFP3, dar nu sunt destule. Așa, câte o mască pe care să o ții 5 zile nu e ok. Combinezoane nu vor fi, asta ni s-a cam transmis. Va fi halat obișnuit peste care încă un halat pe care să îl dăm jos când ieșim din salonul respectiv, astea sunt mesajele pe care le-au transmis superiorii noștri. Cred că nici nu mai au de unde să ia. 

Și aparatura este insuficientă pentru momentul în care se va umple totul, dar să vă spun drept, personalul e și mai insuficient! Tocmai de asta ar trebui mai întâi medicii protejați. 

De 30 de ani ai lăsat sistemul sanitar să ajungă așa, iar acum brusc ai vrea să fii la nivelul celorlalți. Nu ai cum să faci peste noapte! Din păcate mentalitatea celor care ne-au guvernat a fost “Lasă, că eu mă duc în străinătate dacă am nevoie”. Ei, du-te acum în străinătate! Sper ca măcar acum să învățăm ceva.”

Medic ATI: Ni s-a comunicat că avem echipamente de protecție

Da, avem echipamente. Nu am fost să verific, să văd eu cu ochii mei, dar așa ni s-a comunicat, că avem și că o să ne dea când va fi cazul. Deocamdată nu avem niciun pacient confirmat.

Medic de urgență: Medicii sunt panicați. Unii au căzut psihic

„Ni s-a spus să purtăm două halate chirurgicale: unul lung impermeabil și peste el unul de vizitator și doar halatul de vizitator îl schimbi.

Exista panică între medici. Am colege pe care le-am văzut plângând că nu au cu ce să se îmbrace, nu au măști, nu au ochelari. Când au cerut, li s-a spus că exagerează. Poate avem noroc de la Dumnezeu să fie o tulpină mai puțin agresivă, că altfel va fi jale.”

Răspunsul de la Ministerul Sănătății

Am cerut informații la Ministerul Sănătății, iar secretarul de stat Nelu Tătaru mi-a spus că la Unifarm există tot ce trebuie și că managerii trebuie doar să facă o comandă. A recunoscut că sunt probleme de comunicare, că managerii sau alte persoane desemnate ar fi trebuit să discute cu personalul medical, să le explice exact ce înseamnă această situație, ce înseamnă protecție, pentru a-i liniști, pentru ca aceștia să nu intre în panică, pentru că avem nevoie de ei. Iată mai multe informații pe care le-a transmis:

„Societatea Unifarm, care este în subordinea ministerului, are aceste produse. Managerii trebuie numai să le comande. Pe Coronavirus noi am încercat ca tot ce înseamnă ore suplimentare, gărzi în plus să le plătim noi, dar restul ține de cum își corectează managerul stocurile, el trebuie să știe ce stocuri are.

Firma Unifarm are tot, inclusiv spirt. Am vorbit chiar acum cu directorul Unifarm. Să facă comandă și noi le trimitem.

Cât despre combinezoane, medicii nu au înțeles mesajul, ce echipament de protecție trebuie folosit și de către cine. Și că sunt măsuri de precauție. Atâta timp cât folosești biocidul ăla și dai după fiecare manevră pe care o faci, nu sunt probleme. E adevărat, și în Italia s-au infectat 14% din cadrele medicale, dar n-o să umble toată lumea cu combinezoane!

OMS spune foarte clar, inclusiv pentru cei care îngrijesc pacienții, nu spune combinezon, ci spune bonetă, mască, ochelari, mănuși, halate cu mâneci lungi. Cei care se duc cu izoleta sau cei de la DSP, că intră în focare, sunt cei care au combinezoanele.

Vineri au venit 8000 de echipamente complete, care s-au împărțit în județe, mai vin 30.000 săptămâna viitoare din prima serie de 240.000, urmând ca în două săptămâni să vină și restul.” (Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății)

Cum îi putem ajuta noi pe medici

Eu sper că așa este, că avem ce ne trebuie, că e doar lipsă de comunicare și panică printre medici din cauza asta, că acolo unde nu sunt, stocurile vor fi corectate. Am și îndoieli, desigur, nu am încredere deplină în ce ni se spune. Vedem ce criză este la nivel global, plus că îmi vin în cap pe repeat declarațiile oficialilor, la Colectiv: avem tot ce ne trebuie, avem tot ce ne trebuie, avem tot ce ne trebuie. Și știm cu toții cum au stat de fapt lucrurile.

Sper din suflet că acum e diferit, sper că managerii vor lua măsuri, dacă problema acolo este, dar e clar că trebuie să fim și noi vigilenți. E esențial ca medicii să aibă curaj să vorbească, să dezvăluie care e situația, dacă nu e așa cum se spune. La fel și alte persoane care lucrează la stat sau oriunde altundeva. Doar așa putem face o schimbare, doar dacă nu mai acceptăm nereguli, dacă nu mai întoarcem capul, dacă nu mai suntem umili.

Vorba lui Cristian Tudor Popescu, la Digi24: „E stare de urgență, dar nu trebuie să vedem în ea un miracol, o soluție. Coruptovirusul acționează de secole! Credeți că a scăzut apetitul pentru corupție în România de când a venit coronavirusul? Mă îndoiesc!” (găsiți aici interviul integral cu CTP)

Și mai avem de făcut ceva esențial: spirit civic și responsabilitate. Dacă minți că nu ai fost în străinătate, dacă nu stai izolat, dacă nu respecți regulile de igienă, asta va contribui la răspândirea virusului și implicit la infectarea oamenilor, inclusiv a medicilor. Și nu cred că vă doriți să ajungem ca în Italia, unde e coadă de dricuri la cimitire…

Sigur că și autoritățile trebuie să se asigure că oamenii respectă regulile, să verifice și să sancționeze dacă nu se întâmplă așa. Dar este extrem de important ca și noi să îi susținem. Pare că au luat măsuri bune până acum, că virusul nu s-a răspândit foarte mult, dar mai avem de lucru o perioadă. Așadar, să avem și noi grijă de noi și implicit de oamenii vârstnici din jurul nostru și de medici: să nu uităm de regulile de igienă și să stăm cât mai mult izolați. (aici găsiți un articol scris de mine anul trecut despre cum să ne spălăm corect pe mâini)

 

 

Fotografii featured photo: www.pexels.com

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe