Cel mai simplu ritual de îngrijire a pielii în sezonul rece și ce produse să evităm

Nu știu voi, dar eu trec mereu printr-o perioadă cu piele foarte uscată atunci când vine frigul. Și este normal, nu doar din cauza frigului, ci și a vântului, plus că sunt diferențe mari de temperatură de la interior la exterior sau de la o zi la alta. Pielea feței este cea mai afectată, pentru că nu o putem acoperi cu ceva, la fel cum facem cu restul corpului. De aceea am pregătit un interviu amplu despre acest subiect cu dr. Ioana-Adina Oancea, farmacist și estetician.

Am vorbit despre ingredientele pe care ar fi bine să le evităm când cumpărăm o cremă de față, la ce să fim atente când cumpărăm demachiant, cum să tratăm buzele crăpate, ce mască putem face singure, acasă, ce produse să folosim dacă avem tenul gras ori acneic și multe altele.

V-am mai povestit despre Adina în articolul „Tratament facial cu produse românești 100% naturale” – ea este unul dintre oamenii din spatele brandului Careless Beauty, un brand românesc, de familie, cu produse bazate pe rețetare străvechi, moștenite din generație în generație, dar și cu îmbunătățiri studiate atent și multe chiar brevetate de către doamna Elena Oancea, mama Adinei. Doamna Oancea este chimist și estetician, dar mai ales iubitoare de natură și de plante românești, iar Adina i-a moștenit pasiunea. Ba mai mult, este doctor în chimie anorganică, chimie-fizică și electrochimie. Eu ador produsele lor și le folosesc de peste doi ani.

Să trecem la treabă! Urmează un interviu lung, dar sunt informații esențiale pentru orice femeie. Și pentru bărbați! O să vedeți că am întrebat și despre voi, domnilor 🙂

Sper să vă fie de folos și așteptăm întrebările voastre în comentarii.

Ingrediente pe care să le evităm când cumpărăm o cremă de față

Se spune că iarna nu este recomandat să folosim cremă pe bază de apă dimineața, pentru că apa cristalizează din cauza frigului și astfel pielea noastră va suferi. La ce să fim atente când cumpărăm o cremă de față pentru sezonul rece?

Cele mai benefice creme în sezonul rece sunt cele fără conținut de apă, cremele tip unguent, mai grase. Atunci când achiziționăm o cremă este indicat să citim eticheta și să alegem, pentru dimineață, creme care nu conțin apă (Aqua) și, de preferat, nici lanolină (Lanolinum).

Vor fi persoane care vor spune “Am tenul gras, cum să aplic o cremă grasă?”. Pe timpul iernii, absolut toate tipurile de ten presimt schimbările secreției de sebum. Astfel, chiar și un ten gras are nevoie de aceste creme pentru hidratare și protecție împotriva frigului.

Vom vorbi imediat și despre tenul gras și acneic, dar mai întâi spune-mi de ce nu e bine ca o cremă să conțină lanolină?

Lanolina are o structură moleculară asemănătoare cu cea a pielii umane și, astfel, ea a fost și este intens inclusă în cosmetice. Deși repară țesutul epidermic, lanolina regăsită în majoritatea cremelor de astazi este de sinteză. Putini producători păstrează utilizarea lanolinei purificate și de origine organică. Uneori, cea de sinteză poate irita tenurile hipersensibile, cu vascularizație vizibilă si uscaciune în timpul sezonului rece.

Mai sunt și alte ingrediente pe care ar fi bine să le evităm?

Conservanți precum parabeni, BHA (sinonime: Butylated hydroxyanisole; Antioxyne B; Antrancine 12; EEC NO. E320; Embanox; Nipantiox 1-F; Protex; Sustane 1-F; Tenox BHA), BHT (sinonime: Butilhidroxitoluen; DBPC, Advastab 401, Agidol, Alkofen bp, Antioxidant 29, Antioxidant 30 – ingredient ce are la bază toluen), eteri de glicol (sinonim: Ethylene glycol), Fenoxietanol (din categoria eteri de glicol, folosit recent ca o alternativă mai puțin toxică a parabenilor), PEG (sinonim: Polyethylene Glycol).

Ce ingrediente recomanzi să conțină crema pentru seară și ce ingrediente cea pe care o aplicăm dimineața, dacă vorbim despre îngrijirea pielii iarna?

Pentru dimineață pot fi creme tip unguent pe bază de cătină, miere, gălbenele, rășini și diverse alte uleiuri. Toate acestea asigură o bună hidratare și pot fi lăsate chiar în strat mai gros, dimineața, înainte de a pleca de acasă. Veți observa că în următoarele două ore crema se absoarbe complet și vitaminizează puternic exact când este cea mai mare nevoie, în orele friguroase ale dimineții.

Seara, după demachiere, pot fi folosite gomaje gentile cu pulberi din plante, miere și argilă și, după îndepărtarea gomajului, creme sau uleiuri nutritive. Gomajul poate fi aplicat chiar în timpul dușului, prin masaj facial ușor, și, după ce îl îndepărtăm și oprim apa, atunci când pielea este caldă și umedă, recomand masarea pielii cu un ulei preferat. Poate fi ulei de cătină, lavandă, struguri, măsline, cocos. Aceste aplicări sunt extrem de simple și iată cum minutele petrecute la duș se pot consuma cât mai eficient și în beneficiul pielii noastre.

Demachiant uleios, apă micelară sau gel de curățare?

Ce ingrediente ar fi bine să conțină demachiantul?

Promovez destul de des demachierea apă/ulei, deoarece un demachiant uleios înmoaie țesutul cornos și îndepărtează impuritățile din profunzime. Această combinație este potrivită tururor tipurilor de piele, fie ea uscată sau grasă. Este important să curățăm, nu să degresăm orice urmă de sebum resimțită pe ten.

O combinație la îndemână poate fi o apă florală preferată sau chiar apă plată și uleiul de măsline. Într-o dischetă se picură puțină apă, apoi puțin ulei și se curăță tenul, gâtul și decolteul în sens ascendent. Spre exemplu, ritualul de demachiere Careless Beauty include extractul uleios cu fructe de catină și apa din fructe de catină. Insă, puteți opta și pentru ulei de măsline și apă plată sau orice altă apă florală/fructată.

Apa micelară poate fi folosită pentru demachiere? Dar gelurile de curățare?

Apa micelară este, în opinia mea, o categorie de produse demachiante mult mai benefică decât cea a gelurilor de curățare. În prezent au apărut extrem de multe variante de produse pentru o demachiere cât mai rapidă, dar nu toate sunt și benefice. Tot ceea ce lasă tenul uscat după curățare ar fi indicat să nu fie folosit pe termen lung. Este necesar să ne ajutăm pielea să mențină un pH optim de 4,5-5 și putem ajuta prin hidratare corectă și continuă și nu prin demachieri astringente. Majoritatea demachiantelor tip gel sunt destul de astringente. Îndepărtează rapid machiajul, ce-i drept, însă lasă tenul uscat și asta poate deregla pH-ul în timp.

Multe femei au tendința să apese, să insiste cu discheta demachiantă. De ce este greșit?

Așa este, din dorința de a scăpa cât mai rapid de acest proces, tendința este ca mișcările să fie apăsate, destul de rapide și chiar brutale, aș putea spune. Uneori nici nu ne dăm seama. Aceste mișcări apăsate și brutale nu favorizează musculatura facială și, mai ales, zona sensibilă a ochilor. Este dovedit faptul că musculatura feței reacționează mult mai bine la mișcări lente, la presopunctură facială gentilă și la miscări efectuate în sens ascendent. Astfel, stimulăm tonifierea țesutului și curgerea limfei.

Demachierea, procesul de curățare, ar trebui să fie un ritual sfânt dedicat înfrumusețării și regenerării pielii noastre. Mișcările ar fi bine să fie blânde și ascendente (pentru a ajuta musculatura facială). Dacă ne cunoaștem și ne apreciem, demachierea nu va fi un proces făcut în grabă.

Îngrijirea tenului gras sau acneic în sezonul rece

Vorbeam mai devreme despre persoanele cu ten gras, care se feresc să folosească produse grase ori uleiuri, indiferent că vorbim despre demachiere sau hidratare. De ce nu procedează bine?

Pentru că tenurile grase au nevoie și ele de hidratare. S-a creat ideea că o cremă sau un ulei nu sunt deloc adecvate unui ten cu exces de sebum. Dorința de a scăpa de sebum este mai presus decât orice și, astfel, orice cremă grasă se exclude automat. Însă, în loc să tot îndepărtăm sebumul (care se va produce la loc și chiar în cantități mai mari!), ce-ar fi să identificăm cauza lui? Și aici recomand cercetare la nivel hormonal și endocrin, în primă fază, și de-abia după aceea alese/prescrise produsele cosmetice potrivite.

Un ten gras poate să fie deshidratat în profunzime. Și, de multe ori, acesta se deshidratează prin produse extrem de degresante și agresive. Asta conduce către un ten gras-asfixic, tot cu exces de sebum, dar și cu chisturi polisebacee (acumulări neregulate de sebum oxidat și blocat pe canalul porilor). Când acest lucru se întâmplă, multe persoane recurg chiar la produse antiacnee și nu fac decât să agreseze și mai mult.

Este înțelept și corect să determinăm cauza sebumului și să o tratăm. Tenurile grase pot folosi creme grase sau uleiuri, mai ales în sezonul rece, când orice tip de ten suferă deshidratări majore.

Ce alte greșeli fac de obicei femeile când vine vorba despre îngrijirea tenului?

Extern – alegerea produselor antiacnee când se confruntă doar cu 2-3 mici coșuri.

Intern – administrarea de anticoncepționale la orice dereglare se sebum sau coșuri apărute.

General – lipsa unui ritual adecvat tenului pe termen lung

Cel mai simplu ritual de îngrijire a pielii

Cum ar trebui să arate un ritual complet de îngrijire în fiecare dimineață, dar în același timp cât mai simplu, cu cât mai puține etape? 🙂

Pasul 1: Înlocuirea apei de la robinet cu apă florală, apă plată sau infuzie de ceai când ne clătim tenul dimineața;

Pasul 2: Aplicarea unei creme hidratante pe toată fața, pe gât și decolteu și a unei creme cu protecție solară (alegeți SPF-ul în funcție de necesitatea pielii dvs – întrebați dermatologul, esteticianul, farmacistul);

Pasul 3: Machiaj, dacă este cazul.

De ce să nu folosim apă de la robinet?

Apa de la robinet favorizează deshidratarea tenului din cauza nitriților, nitraților și a clorului din compoziție.

Cum să arate ritualul de seară?

Pasul 1: Demachiere apă/ulei – amintită mai sus

Pasul 2: Aplicarea unei măști regenerative și vitaminizante pe față chiar în timpul dușului. O putem menține acele 5 minute cât timp ne spălăm corpul și apoi clătim lejer.

Pasul 3: Aplicarea unui ulei pe burete, la duș, pentru a vitaminiza și pielea întregului corp sau aplicarea uleiului direct pe piele, după ce am oprit apa de la duș și pielea este caldă și umedă.

Pasul 4: Aplicarea unei creme și a unui ser regenerativ pe față, gât și decolteu înainte de culcare. Recomand ca aceste două produse chiar să fie ținute pe noptieră, ca să ne amintim de ele.

Dr. Ioana-Adina Oancea: „Lucrurile se construiesc în timp. Recomand ca orice ritual de îngrijire să fie dezvoltat treptat, pas cu pas.”

Multe femei spun că nu au timp și de multe ori pe bună dreptate, dacă ne gândim la viața agitată pe care o avem, cu serviciu, poate chiar două joburi, familie, copii, curățenie, mâncare.

Întotdeauna vor fi priorități, doar că este necesar să devenim și noi una dintre aceste priorități. Să ne conștientizăm cu adevărat, nu doar să existăm.

Ce o sfătuiești pe o femeie care până acum nu și-a îngrijit deloc tenul sau poate folosea doar cremă sau doar demachiant zilnic? Uneori e dificil să treci de la nimic la un ritual complet. Putem face asta treptat? Cu ce să începem, ce e mai important?

“Totul“ nu vine deodată. Lucrurile se construiesc în timp. Noi, ca oameni, ne construim în timp. Astfel, recomand ca orice ritual de îngrijire a corpului să fie dezvoltat treptat, pas cu pas.

În conceptul brand-ului nostru, Careless Beauty, singurul brand românesc de cosmetice 100% naturale brevetat, acest aspect chiar este o prioritate. Mai ales că avem în spate o tradiție de peste 200 de ani în folosirea a zeci de plante românești pentru regenerarea pielii și înfrumusețare. Așadar, vorbim de produse cosmetice 100% naturale, obținute numai din flora românească. Cu fiecare client construim un ritual adecvat tipului de ten, dar pe care îl retușăm, în egală măsură, odată cu schimbările din viața sa.

Dacă plecăm doar de la o cremă și un demachiant, putem introduce o apă florală/fructată. Apoi, după o lună, introducem o mască. Apoi, după altă lună, introducem o loțiune. Ulterior, un serum și un gomaj. Omul, ca să își formeze un ritual complet și corect, are nevoie de aproximativ trei luni. Este nevoie de timp ca el să vadă schimbările, să accepte eforturile și să simtă beneficiile.

Exemple de gomaj și mască făcute în casă

De câte ori pe săptămână să folosim gomajul și masca?

O mască nutritivă poate fi aplicată chiar zilnic. Cu multe doamne am ajuns la această performanță și, credeți-mă, sunt doamne foarte ocupate. Gomaj recomand 1-2 ori/săptămână sau la nevoie, dar depinde de gomaj. În general, o dată pe săptămână este foarte bine.

Ce ingrediente ar fi bine să conțină un gomaj natural și o mască potrivite pentru iarnă?

În sezonul rece sunt binevenite gomajele mai gentile, care să nu supună vascularizația la o mare presiune. Pulberi din plante cu miere și uleiuri botanice sună perfect. Ca măști, putem omogeniza suc de cătină cu miere și argilă și este mai mult decât minunat! Sau în loc de suc de cătină, puteți folosi suc de portocale, grapefruit, castraveți.

Le putem folosi indiferent de tipul de ten?

Absolut!

O piele sănătoasă se „construiește” și din interior

Ce ne recomanzi dacă avem buzele mereu deshidratate și crăpate în acest anotimp? 

Cremă cu cătină dată zilnic pe buze. Gomaj cu zahăr brun și miere 1-2 ori/ săptămână.

În afară de produsele pe care le punem pe piele, ce alte obiceiuri ar fi bine să avem, pentru a ne ajuta pielea să rămână sănătoasă și hidratată?

Alimentația și consumul de apă pură sunt esențiale. Indicat este să înlăturăm fumatul, băuturile acidulate pline de coloranți de sinteză și consumul excesiv de carne. De mare ajutor este și controlul constant al vitaminelor și aminoacizilor din corp, în centre specializate pe analize medicale.

Pe lângă alimentație și imunitate puternică, foarte importantă este starea emoțională, acea energie în care ne regăsim zilnic. O stare psihică pozitivă, iubirea de sine și satisfacția vor aduce întotdeauna luminozitate, la propriu, pe chip. Comportamentul celular este influențat de energia propriului corp, dar și de energiile oamenilor cu care intrăm în contact. Ține de noi cum gestionăm curgerea unei energii pozitive prin toate cele 7 puncte energetice ale corpului uman. Ține de noi cum legăm aceste relații interumane sănătoase și prielnice propriei evoluții.

Îngrijirea pielii pentru bărbați

Putem aplica toate sfaturile pe care ni le-ai dat și în cazul partenerilor noștri sau sunt etape pe care bărbații trebuie să le facă diferit ori produsele folosite să aibă ingrediente diferite?

Chiar mă bucur că m-ai întrebat asta! Să știi că bărbații sunt mult mai conștiincioși în aplicarea produselor cosmetice decât multe doamne:)

Pielea lor are aceleași nevoi precum pielea noastră, la orice vârstă. Hidratarea și vitaminizarea pielii sunt, pentru ambele sexe, complet necesare. Pașii amintiți mai sus pot fi urmați și de către bărbați, fară a modifica absolut nimic în recomandări. Evident, fără pasul dedicat machiajului 🙂

 

 

Fotografii: Ioana Adina Oancea (arhivă personală), Careless Beauty, Dominika Gregušová (Pexels)

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe