Cum să ne spălăm corect pe mâini

 

Se pune mare accent zilele acestea pe măsurile de igienă pe care e bine să le luăm pentru a preveni gripa, mai ales că ieri Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România. Sunt câteva lucruri importante pe care cei mai mulți nu le respectăm, inclusiv când vine vorba despre spălatul pe mâini. O să vă arăt imediat, dar înainte de asta vreau să precizez că nici să exagerăm nu e bine.

Haideți să fim echilibrați, să nu ne baricadăm în casă ori să folosim dezinfectant de 1000 de ori pe zi (prof. Streinu Cercel chiar a precizat ieri că apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții). Frica este bună când ceva ne pune viața în pericol, dar totuși nu e bine să simțim frică zi de zi, oră de oră, minut de minut. E nevoie doar să respectăm câteva măsuri de bun simț. De altfel chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus: „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm.”

Cum să ne spălăm corect pe mâini

În imaginea de mai jos vedeți exact cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății să ne spălăm pe mâini. Câți dintre voi respectați toți pașii? Eu recunosc că nu fac toate acele mișcări. Mă spăl mult, adică cel puțin 20 de secunde doar cu săpunul, am grijă să nu mai ating nimic decât cu un șervețel, dar până acum nu respectam toți pașii.

igienă gripă oms

  • Întregul proces, de când udați mâinile cu apă până când le ștergeți pe șervețel sau le uscați trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde, nu mai puțin, recomandă OMS.
  • Folosiți un șervețel și pentru clanța ușii de la baie. Ar fi păcat ca după ce v-ați spălat pe mâini să luați microbi de pe clanță, când ieșiți din baie.
  • Săpunul antibacterian nu este mai bun decât cel obișnuit, iar apa nu trebuie să fie neapărat caldă sau fierbinte.
  • Spălați-vă pe mâini și înainte de a merge la toaletă, nu doar după.

Cum să strănutăm și să tușim corect

Tot la capitolul igienă pentru a preveni gripa este și felul în care tușim sau strănutăm.

Cel mai bine ar fi să aveți un șervețel de unică folosință pe care să îl puneți la gură când strănutați sau tușiți, pentru a răspândi cât mai puțini microbi. Dacă nu aveți la îndemână sau vă ia prin surprindere, atunci strănutați în partea interioară a cotului, nu în palme!

Explicația este simplă: pe de o parte atunci când folosiți palma se vor răspândi mai mulți microbi, iar pe de altă parte în secunda doi puteți pune microbi pe birou, volan, telefon sau pe palma altcuiva, dacă nu vă spălați pe mâini și mergeți la o întâlnire.

Nu uitați să aruncați șervețelele folosite la coșul de gunoi, nu să le puneți în geantă sau în buzunar.

igienă gripă

Surse foto: www.who.int, www.pexels.com, www.buzzfeed.com, www.wikihow.com

 

M-aș bucura să fim în legătură și pe canalele mele de social media:

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe