Cancerele rare de sânge: viețile din spatele cifrelor

Ați auzit de macroglobulinemia Waldenström? Eu recunosc că nu, până de curând, când am aflat că este un tip de limfom non-Hodgkin, adică un cancer al sângelui foarte rar. Șapte bărbați dintr-un milion primesc acest diagnostic într-un an, în Europa. În cazul femeilor incidența este și mai mică: patru dintr-un milion. Vă dați seama? Patru persoane dintr-un milion.

De leucemie am auzit cu toții, dar de leucemia limfocitară cronică mai puțin. E de înțeles, pentru că sunt 4,4 cazuri la 100.000 pe an, la nivel european.

Sunt multe astfel de boli, de care cei mai mulți dintre noi nu am auzit niciodată, dar asta nu înseamnă că nu există.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome care pot anunța un cancer al sângelui, doar că de cele mai multe ori apar abia când boala este în stadiu avansat. Alteori nu apar deloc, iar diagnosticul e pus întâmplător, după un set de analize obișnuite sau pentru o altă boală. 

Problema este că sunt cunoscute peste 6.000 de boli rare în Europa, iar cancerele de sânge fac parte din această categorie. Sunt rare, deci incidența este mică, dar sunt multe tipuri. Tocmai de aceea nu avem cum să știm simptomele tuturor, cauzele de multe ori nu se cunosc, deci ce ne rămâne de făcut?

Să fim atenți ce ne transmite organismul

Ne putem da seama când e ceva în neregulă cu noi, dacă suntem cu adevărat în contact cu noi înșine, dacă nu ne lăsăm prinși în nebunia de zi cu zi… Avem atâția stimuli în exterior, avem atâtea de făcut, de rezolvat, încât uităm să ne mai acordăm atenție și nouă înșine. De multe ori organismul ne dă semne când ceva e în neregulă, dar noi nu prea îl băgăm în seamă.

Să facem controlul anual

Să mergem la medicul de familie sau la cel generalist măcar o dată pe an, pentru a ne recomanda un set de analize și investigații care se potrivesc cu ce simptome și cu ce istoric medical avem. După ce le facem, să nu uităm să mergem din nou la medic, pentru interpretare, chiar dacă aparent rezultatele sunt în limite normale. Un bun diagnostician va analiza cu atenție și își va da seama dacă e ceva în neregulă. Este adevărat că e nevoie să și găsim un medic bun, în care să avem cu adevărat încredere, un medic care să ne răspundă tuturor întrebărilor.

Să ne bucurăm în fiecare zi de viață

Să ne bucurăm că avem oameni dragi alături, că avem un corp care ne ajută să mergem, să vedem sau să vorbim, să ne bucurăm de locul în care stăm, de lumina soarelui, de frunzele copacilor, să ne bucurăm de lucrurile simple. Știu că a devenit deja un clișeu, dar e important să devenim conștienți de toate minunile care ne înconjoară și să nu le luăm ca și cum ni se cuvin. Avem impresia că suntem invincibili, că putem munci oricât, că avem tot timpul din lume pentru a ne distra, a petrece timp cu familia sau a ne relaxa, dar nu e așa. Ar fi bine să ne trezim înainte de a fi prea târziu. Ar fi bine să facem mai întâi lucrurile cu adevărat importante și apoi pe restul. 

Să știm că există tratamente, există speranță

Orice diagnostic am primi noi sau cineva apropiat, există speranță. Chiar și în cazurile grave, chiar și în stadiile avansate există speranță. Anul trecut, un om drag a primit un astfel de diagnostic: un tip de cancer al sângelui, stadiu avansat. Avea 28 de ani. Toată familia noastră a fost devastată. Vestea a căzut chiar ca un trăsnet, nimeni nu se aștepta.

A fost o perioadă grea, dar a răspuns bine la tratament, a avut foarte puține efecte adverse, iar acum e foarte bine! Iată că se poate, chiar se poate! Dar niciodată nu și-a pierdut speranța, mereu a fost optimist și a crezut în vindecare. 

Inovație pentru toate viețile din spatele cifrelor

Acesta este numele campaniei de informare pe care a inițiat-o compania Janssen, pentru a atrage atenția asupra faptului că în spatele oricăror statistici mari sau mici, cum este cazul cancerelor de sânge, există viaţa unor persoane şi fiecare viaţă este importantă. M-am alăturat proiectului tocmai pentru că știu cum este să afli că o persoană din familie are un astfel de diagnostic și știu cât de important este să existe variante de tratament.

Cei de la Janssen şi-au reafirmat cu această ocazie angajamentul pentru inovaţie în hematologie, pe care îl au de peste 60 de ani. Au arătat acest lucru și cu ajutorul unor aplicații inedite care au fost instalate atât în București (Calea Victoriei nr. 46), cât și în Iași (Piața Ștefan cel Mare nr. 4).

 

Sursa foto: www.janssenforpatients.com/ro

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe