În ultima vreme am primit multe întrebări despre rețete dulci fără gluten, așa că am tot testat una de clătite. Noi nu ne omorâm după dulciuri, dar din când în când ni se mai face poftă de clătite. Am făcut unele din acelea micuțe, american pancakes, și au ieșit delicioase!
Ingrediente
-250 gr făină de orez integral
-300 ml lapte (ca să fie de post folosiți lapte vegetal)
-1 lingură ulei
-3 banane bine coapte
-1 linguriță scorțișoară (opțional)
-1 vârf de linguriță vanilie (opțional)
Pentru umplutură puteți folosi dulceață, miere, unt de arahide, fructe proaspete sau preparate. Vă dau mai multe detalii la final.
Făina din orez integral se găsește cam la orice magazin de tip plafar și costă în jur de 5 lei punga de 500 de grame.
Laptele îl puteți face voi (găsiți rețeta aici) sau dacă îl cumpărați vă rog eu să vă uitați pe etichetă și să vă asigurați că pe lângă ingredientul principal (care poate fi orez, cocos, migdale etc.) mai are cel mult apă, sare și eventual ulei, nu zahăr, alți îndulcitori sau conservanți. Există și lapte doar cu 3 sau 4 ingrediente.
La vanilie atenție, nu mă refer la zahăr vanilinat! Mă refer la vanilie autentică: poate fi dintr-o păstaie de vanilie sau poate fi extract natural de vanilie, care are o aromă atât de intensă încât e de ajuns să folosiți un vârf de linguriță. Știu că este mai scump, dar mie îmi ajunge mult timp tocmai pentru că se folosește puțin. Dacă nu vă permiteți, mai bine nu mai folosiți. Nu e obligatoriu.
Mod de preparare
Puneți bananele în robotul cu lamă S, mixați până devin cremă, adăugați laptele, apoi făina treptat, uleiul, scorțișoara, vanilia. Compoziția va fi mai groasă decât cea de clătite obișnuite. Apoi trebuie doar să le puneți în tigaie, cu o lingură. Eu pun câte 3-4 în același timp. Ies ceva mai groase decât cele cu care suntem noi obișnuiți, dar este normal, așa sunt aceste clătite americane. Iar pentru că nu am folosit praf de copt sau bicarbonat, nu ies prea pufoase. Voi puteți folosi, dar pe mine chiar nu mă deranjează. Sunt bune la gust și au o consistență moale datorită bananelor, deci mie îmi plac așa.
Sugestii pentru umplutură și decor
Ați văzut în prima poză acel tortuleț din clătite. Îmi place că pot fi puse așa una peste alta și arată foarte bine, mai ales dacă le decorezi cu fructe de pădure de toate culorile. E varianta perfectă dacă aveți musafiri!
Așadar, noi le mâncăm fie cu fructe de pădure și miere, fie cu gem de prune fără zahăr (și eventual puțini fulgi de cocos), fie cu unt de arahide și miere, iar în poza de mai jos le-am savurat cu dulceață de afine fără zahăr și niște mere din compot. Practic le puteți pune ce umplutură vă place vouă.
Noi de obicei le mâncăm dimineața, pe post de mic dejun, uneori chiar și seara, când nu ne e prea foame. Bineînțeles, cu 2-3 ore înainte de culcare.
Poftă bună!