Cum am scăpat de dureri de spate, șold și gât

(P)

Am 31 de ani, dar ajunsesem să mă plâng de dureri de spate, gât sau şold aproape ca o băbuţă. Anii de stat pe scaun îşi spuneau cuvântul. Numai în ultimii 6 ani am stat în medie 10 ore pe zi la calculator, pentru că nu am mai fost pe teren decât destul de rar. Nu mai vorbim de toţi anii de şcoală. De fapt începând cu grădiniţa. Stăm pe scaun mult şi prost, iar apoi ne mirăm că suntem cocoşaţi, că ne doare spatele sau mai rău, că facem hernie de disc la 30 de ani.

Eu nu am ajuns la hernie, din fericire, dar asta şi pentru că m-am dus la specialist la timp. Bine, nu chiar la timp, căci aveam dureri de mai multă vreme şi m-am dus când s-au accentuat, dar totuşi nu am stat până nu mai puteam să mă ridic din pat. Sunt foarte mulţi oameni care stau luni sau ani de zile pe calmante şi abia apoi merg la medic. Ştiu cum e, ştiu că apar altele şi altele de rezolvat, toate mai urgente decât durerile de spate, dar este important să înțelegem că nimic nu e mai urgent decât sănătatea noastră.

Medicul mi-a recomandat să fac recuperare medicală, aşa că am fost la o consultaţie la Gelu Cosma, la care de altfel îmi propusesem să ajung de la începutul anului şi am tot amânat.

Gelu este kinetoterapeut de 16 ani, iar de 7 conduce clinica Kinetic Sport&Medicine. El şi echipa lui se ocupă de Simona Halep, Horia Tecău, fotbaliştii de la CFR Cluj şi mulţi alţi sportivi (au clinică şi la Cluj, iar din toamnă deschid una şi la Iaşi). Sigur că sportivii ocupă un mic procent dintre oamenii care vin aici. Am văzut de la copii de 6-7 ani până la persoane trecute de 60. Foarte mulți se recuperau după operații grele, așa că eu, deși aveam dureri, chiar am mulțumit Domnului că totuși sunt bine față de alți oameni.

Eu am urmat un program intensiv de 12 şedinţe. Spun intensiv, pentru că am făcut o zi da, una nu, dar și pentru că e de muncă, nu e de glumă!

La ei o şedinţă durează 2 ore și cuprinde o oră de kinetoterapie și una de terapie manuală și/sau proceduri de fizioterapie.

Kinetoterapia presupune exerciţii făcute în sală sub îndrumarea unui kinetoterapeut, iar terapia manuală este un fel de masaj, însă unul terapeutic, profund, o combinație din mai multe tehnici, plus nişte „manipulări” sau „mobilizări”, aşa le numesc ei, adică exerciţii de stretching pe care ţi le face terapeutul. Credeţi-mă, ora asta era mult mai grea decât prima, deşi aici stăteam pe pat, nu făceam eu nimic.

Cum să îți menții coloana sănătoasă

În şedințele astea mi-au trecut prin minte toate momentele în care am stat prea mult pe scaun fără să fac pauze, momentele în care n-am făcut mişcare, în care am cărat genţi grele şi multe altele. Chiar a fost foarte grea şi dureroasă recuperarea, dar m-a făcut nu doar să conştientizez ce schimbări trebuie să fac în stilul meu de viaţă, pentru că le ştiam de mult, ci şi să le pun în practică mai repede. Uite că durerea e bună şi ea: te face să schimbi ceva.

Așadar, pe lângă recuperare, mai sunt și altele de făcut, căci nu avem cum să vindecăm într-o lună ceva ce s-a deteriorat în 20-30 de ani. În primul rând un program de recuperare nu se termină după cele 12 ședințe sau câte vă sunt recomandate. Este esențial ca exercițiile să fie continuate și după. Trebuie să devină un stil de viață, pentru că altfel este foarte posibil ca problemele să reapară.

În al doilea rând, sunt multe de bifat referitor la stilul de viață. Eu am creat cu ajutorul lui Gelu o listă cu tot ce e de făcut. Sunt în total 14 pași pentru a preveni durerile de spate și problemele de la nivel musculo-scheletic, pe care îi găsiți într-un articol separat, aici.

Felul în care călcăm înfluențează sănătatea coloanei

Pentru că aveam dureri de șold și pentru că a observat că nu prea calc corect, Gelu mi-a recomandat să fac și o analiză a biomecanicii piciorului. Practic a fost analizat felul în care calc şi astfel am descoperit că greutatea mea nu este distribuită în mod egal pe ambele tălpi. În plus, calc mai mult pe partea stângă şi prea mult pe partea din faţă, iar de aici vin multe dintre problemele de coloană şi nu numai. La mine inclusiv monturi s-au dezvoltat din această cauză. Soluţia: talonete care se pun în încălţăminte, dar atenție, nu orice talonete, ci unele personalizate, create special pentru a corecta felul în care calcă fiecare dintre noi.

Multe persoane m-au întrebat cât costă să faci recuperare la Kinetic Sport&Medicine, pentru că aveau impresia că e scump să mergi la o clinică la care merg Simona Halep și Horia Tecău :). O şedinţă de evaluare, plus una de kinetoterapie, costă 150 de lei, iar dacă e nevoie de mai mult, un pachet de 10 şedinţe (a câte 2 ore fiecare) este aproximativ 500 de euro. Cât despre consultaţia de biomecanică a piciorului şi crearea talonetelor personalizate, împreună au costat 600 de lei, dar chiar este cea mai bună investiţie pe care o puteam face, pentru că este o investiție în sănătatea mea. Am mai spus și spun de fiecare dată că atunci când ne îmbolnăvim cheltuim oricât e nevoie ca să ne facem bine, facem cumva rost de bani, dar ce-ar fi să cheltuim înainte, ca să prevenim? Cu siguranță ieșim mult mai ieftin așa.

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe