Dr. Răzvan Capșa: „E esențial să discuți cu pacientul imediat după RMN. Pentru mulți e mai important decât rezultatul în sine.”

(P)

„Trebuie să faceți un RMN ca să ne lămurim ce este” – auzim din ce în ce mai des asta când mergem la medic. De fapt, vom auzi din ce în ce mai des de IRM, pentru că termenii s-au schimbat. Vă explic mai jos de ce.

Fie că te doare capul de mult timp și nu se găsește cauza, fie că ai dureri de spate și e posibil să fie o hernie de disc sau că ești suspect de o tumoră, ți se recomanda să faci un IRM.

Începi apoi să cauți. Iei clinicile la rând, te înarmezi cu răbdare și începi să suni. Dacă vrei să fie decontat, de cele mai multe ori ai de așteptat mult și bine. Dacă îți permiți, te duci direct și plătești. Mulți oameni nu rezistă să stea cu teamă încă două-trei luni până pot face cu trimitere.

Când vine în sfârșit ziua programării, te duci cu speranța că și dacă e ceva grav, măcar nu mai stai cu sabia deasupra capului, măcar afli ce este și știi ce ai de făcut. Ieși din aparat, te aștepți să te întâmpine un medic să îți spună ce ai, dar ești invitat să pleci. N-ai decât să aștepți rezultatul. Iar gânduri, iar frici, iar nopți nedormite.

Pot să treacă și 3 săptămâni până primești un răspuns, dacă ai ales să mergi la un medic considerat guru pe imagistică. Credeți-mă, știu ce spun. Pot să înțeleg, pentru că e și el om și dacă are zeci de IRM-uri într-o zi, fiecare cu zeci de imagini de analizat și dacă omul chiar vrea să fie cu mintea limpede și să se uite cu atenție, atunci normal că primești rezultatul în 3 săptămâni.

De ce nu se poate totuși să fie un medic acolo când termini investigația și să îți spună ceva? Orice, dar să îți spună, să știi că cineva a fost acolo și a văzut ce e în interiorul tău, măcar să îl vezi pe omul ăla!

Nu mai spun că apoi primești rezultatul, dar tot nu te lămurești ce ai, pentru că este o foaie de hârtie sau un mail în care scrie ceva în termeni medicali pe care nu îi înțelegi. Până să ajungi la alt medic la interpretare te apuci și cauți pe internet, nu? Da, cam așa se întâmplă, dar nu, nu e normal.

IRM RMN GRATUIT

Zilele trecute am vizitat un centru de imagistică nou în București și pe lângă echipa de medici care e foarte importantă, pe lângă faptul că există contract cu CNAS și se poate face orice IRM (RMN) gratuit, mi-a atras atenția că centrul a fost special amenajat pentru ca pacientul să nu se simtă singur și să primească atenție și informații. Aici la orice IRM este un medic radiolog prezent, care conduce investigația, iar la final pacientul este condus într-o cameră alăturată, în care i se explică ce a fost descoperit. Este o cameră cu o masă rotundă, la care stau medicul, pacientul și membrii familiei. Ba mai mult, este și un monitor pe care se pun imaginile captate la IRM și omului îi este arătat și explicat ce e acolo.

„De obicei redactăm rezultatul pe loc, dar chiar și atunci când îl eliberăm mai târziu, discuția cu pacientul are loc, i se dă o părere preliminară, i se spune în general ce s-a văzut. Nimeni nu pleacă fără să i se ofere informații despre ce este vorba”, spune dr. Răzvan Capșa, directorul medical al centrului Emerald. Este medic primar radiologie și imagistică medicală și lucrează la Spitalul Fundeni de 17 ani. A făcut multe stagii de pregătire în imagistică medicală în străinătate, inclusiv în imagistică cardiacă.

„E esențial să discuți cu pacientul imediat după IRM. Aș zice că pentru mulți e mai important decât rezultatul scris. Pacienții români de asta duc lipsă extrem de mult: de comunicare și explicare a situației lor.” (dr. Răzvan Capșa)

IRM RMN GRATUIT

Vă spuneam că mi-a plăcut mult și echipa de medici pe care dr. Capșa a construit-o. De exemplu dr. Sebastian Onciul este medic specialist cardiolog la spitalul Floreasca, specializat în ecocardiografie 3D în Italia și în rezonanță magnetică cardiacă în Marea Britanie. Această ultimă specializare a făcut-o după ce a primit o bursă a Societătii Europene de Cardiologie. Practic timp de un an, zi de zi a învățat să facă doar RM cardiac. Doar asta a făcut în fiecare zi, de dimineața până seara. Deși ar fi putut rămâne în Anglia, a vrut să se întoarcă acasă: „Pe măsură ce trecea timpul mi-am dat seama tot mai mult că și în România este nevoie ca această tehnică să se efectueze pe scară largă, pentru că nu e atât de frecvent efectuată la noi, așa că mi-am dorit să mă întorc și să contribui și eu la răspândirea ei”.

Rezonanța magnetică cardiovasculară este indicată în absolut toate bolile cardiovasculare, plecând de la inflamațiile pericardului, foița care învelește inima, până la bolile miocardului, adică a mușchiului inimii, precum și în evaluarea valvelor cardiace și a vaselor mari. Aduce informații importante mai ales în boala cardiacă ischemică, cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară din lume. Primești răspunsuri la mai multe întrebări prin aceeași examinare, ceea ce este foarte, foarte eficient. (dr. Sebastian Onciul)

Daca la IRM-urile obișnuite un singur medic conduce investigația, adică medicul imagist, RM-ul cardiac este realizat de doi medici: dr. Capșa și dr. Onciul. Se completează unul pe celălalt, pentru că dr. Capșa este imagist cu experiență de 16 ani în RM cardiac, iar dr. Onciul este cardiolog specializat în RM cardiac.

„La absolut toate investigațiile suntem amândoi prezenți. În plus, imaginile sunt achiziționate tot de un coleg de-al nostru, medic radiolog. Este important ca noi să fim de față când se fac achizițiile, pentru că orientăm cum să se continue examinarea. Nu există un protocol fix de achiziție pe care să-l urmăm. Lucrurile variază în funcție de ce găsim pe parcurs.” (dr. Sebastian Onciul)

RM cardiac de stres, o investigație indicată pacienților cu afecțiuni coronariene

Rezonanța magnetică cardiacă de stres este o investigație care se face în puține locuri în România. Este un tip special de RM cardiac, care se recomandă pacienților la care se suspectează boală coronariană ischemica, dar mai ales pacienților care au suferit deja un infarct miocardic, la cei care au stenturi coronariene sau au suferit intervenții de by pass coronarian. Practic la aceștia trebuie verificat periodic dacă stenturile sau bypass-urile funcționează normal, iar RM-ul cardiac de stres este una dintre cele mai bune investigații pentru aceste situații: „Celelalte investigații care se pot face sunt testul de efort EKG, ecocardiografia de stres, scintigrafia miocardică de stres, dar cea mai complexă este rezonanța magnetică de stres. Studiile au arătat că are o acuratețe diagnostică mai mare, cu o sensibilitate și o specificitate mai mare pentru diagnosticul stenozelor coronariene semnificative, față de scintigrafia miocardică de stres sau testul de efort EKG.”.

IRM-uri gratuite (în limita fondurilor alocate de CNAS)

Pe lângă RM cardiac, se pot face o mulțime de alte tipuri: cerebral (sunt mai multe subtipuri și aici), coloană vertebrală, abdomen, articulații, hipofiză și multe altele. Lista completă cu prețuri și cu tipurile de IRM o găsiți aici, dar trebuie să știți că există deja contract cu CNAS, așa că se pot face complet gratuit. Sigur, în limita fondurilor, care știm cu toții că nu sunt prea mari, dar e important că există și această posibilitate de a face un IRM (RMN) gratuit.

Au fost depuse actele și pentru decontarea celorlalte investigații și consultații, pentru că se pot face mult mai multe. Am vorbit în special de imagistică până acum, însă centrul Emerald cuprinde 4 specialități în total: imagistică, neurologie, cardiologie și medicină internă, deci se pot face toate investigațiile posibile, de la EKG până la ecografie Doppler și foarte important: monitorizarea Holter poate fi făcută și timp de 72 de ore, nu doar 24.

IRM RMN GRATUIT 3
Am descoperit și o abordare diferită privind prevenția și schimbarea stilului de viață pentru pacienții la risc. Dr. Alexandra Pavăl este medic specialist medicină internă și urmează a doua specializare pe cardiologie: „O simplă schimbare în stilul de viață ne poate ajuta de cele mai multe ori să reducem valorile tensionale sau glicemice, însă la anumite persoane, acest lucru s-ar putea să nu fie de ajuns. Foarte puțini pacienți fac schimbări majore în stilul lor de viață. Interziceri precum <nu aveți voie să mai fumați, să mai mâncați sărat sau grăsimi>, credeți că vor fi acceptate toate dintr-o dată? Nu! De cele mai multe ori, totul se întâmplă treptat. Pentru pacienți, unele dintre ele reprezintă mici bucurii și este important să punem accent pe calitatea vieții. Decizia medicilor asupra strategiei terapeutice trebuie să se facă în funcție de riscul cardiovascular global al pacientului, în unele cazuri fiind necesar un tratament medicamentos. Succesul unui medic nu constă neapărat în diagnosticarea unor cazuri dificile, cât în capacitatea de a conștientiza pacientul despre importanța problemei, astfel încât acesta să înțeleagă și să devină aderent la recomandările noastre.”

Termenul IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) înlocuiește vechiul termen RMN (rezonanță magnetică nucleară), pentru a elimina confuzia referitoare la radiațiile nucleare. Practic mulți oameni înțelegeau că un RMN este periculos. De ce nu este? Pentru că folosește câmpul magnetic și undele radio pentru a produce imagini clare ale organelor. Metoda nu folosește raze X, deci este total neiradiantă pentru pacient.

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe