La sfarsitul anului trecut, Parlamentul European a votat simplificarea regulilor prin care pe piata europeana vor intra novel foods, adica alimente care nu au mai fost consumate la scara larga in Europa inainte de 15 mai 1997. Este vorba despre multe tipuri de produse. Ca sa intelegeti mai bine, le voi imparti in doua categorii mari:
1. Hrana care in alte zone ale lumii se foloseste de cel putin 25 de ani. Aici intra insecte, plante si fructe exotice, seminte sau uleiuri.
2. Alimente cu structura moleculara modificata, produse care contin micro-organisme sau mancare cu nanoparticule, adica elemente de dimensiuni extrem de mici, produse in laborator.
Intrebarea este: cat de sanatoase sunt toate acestea? Pentru a afla raspunsul, am fost la Bruxelles si am stat de vorba cu membrii Parlamentului European, cu reprezentantii industriei alimentare, cu cei ai consumatorilor, dar si cu dr. Valeriu Curtui, un roman care este coordonatorul departamentului de nutritie la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Aceasta este institutia care evalueaza toate dosarele producatorilor sau companiilor care doresc sa aduca pe piata produse noi.
Dintre toate categoriile de alimente care vor fi introduse pe piata din Europa, cele mai controversate sunt cele care contin nanoparticule produse prin tehnologii de inginerie. De exemplu produse care contin fitosteroli, pentru reducerea colesterolului. Pe scurt, mancati aceste produse, va scade colesterolul. Alt exemplu: paine si lapte tratate cu raze ultraviolete, pentru a aduce consumatorilor un aport mai ridicat de vitamina D.
In timp ce industria alimentara sustine ca nu sunt riscante pentru sanatate, medicii atrag atentia ca efectele se vor vedea dupa zeci de ani de cercetari, nu imediat. Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: „Este o hrana care isi va arata efectele bune sau rele dupa zeci de ani, pentru ca nu produce efecte adverse ca o otrava oarecare, de exemplu ai baut benzina si peste un minut ti-e rau. La aceasta modificare perversa si parsiva a alimentelor nu se intampla asa.” In schimb Marta Baffigo, reprezentant al industriei alimentare, a declarat la Bruxelles: „Continuand sa inovam putem sa le oferim consumatorilor posibilitatea sa aleaga si speram ca astfel sa ii ajutam sa faca mai usor alegeri sanatoase. Deci da, alimentele noi pot contribui la o dieta sanatoasa, ca de altfel toate inovatiile din industria alimentara.” Eu stau insa si ma intreb cum poate contribui la o dieta sanatoasa un aliment care nu exista in natura, un aliment care este modificat in laborator. Stiu ca organismul uman este inteligent si se poate adapta, dar oare cat poate sa mai duca? Este „bombardat” din toate partile cu produse care nu mai au nimic de-a face cu natura.

La prima categorie de novel foods pare a fi totul in regula. Pana la urma popoarele din Asia, Africa si nu numai consuma insecte sau tot felul de fructe si seminte de cand lumea. Pana si eu am gustat furnici, tostada cu larve de trantori si un preparat pe baza de greieri. Furnicile m-au uimit cel mai mult 🙂 Ce gust au, dar si cat de sanatoase sunt insectele pentru sanatate (si mai ales cu ce sunt hranite!!!), am scris pe site-ul 9vremparinti.ro. Gasiti articolul aici.
De asemenea, am facut o editie intreaga a emisiunii „Tinerete fara batranete” despre acest subiect, al alimentelor care vor aparea in curand pe rafturile magazinelor. Daca nu ati vazut-o, o puteti urmari aici. Va las mai jos doar un promo scurt: